Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kaib blev en succé när Elfsborg skapade ny backuppsättning: "Var en känsla av nu eller aldrig"

Allsvenskan

Elfsborg sålde en vänsterback från Nyköping och ersatte med en annan vänsterback från Nyköping. Rami Kaib fick under 2018 chansen som han hade väntat på. 
- Jag förstod att det var dags att visa upp sig, att ”gör jag det inte bra så kommer det komma in någon ny”.

Foto: Bildbyrån

Anders Randrup lämnade för Helsingborg, Adam Lundqvist för Houston, och Jörgen Horn för Sarpsborg. Daniel Gustavsson testades i backlinjen, men är nu i Lilleström. Jon Jönsson är kvar, men fyller 36 senare i år och gör troligen sin sista säsong. 

Elfsborg har behövt fixa in mycket nytt till backlinjen under det senaste året och har gjort det med värvningarna Frederik Holst, Simon Strand, och lånet Stian Gregersen. De har också gjort det med egna produkter som Ibrahim Dresevic (nu i Heerenveen), Gustav Henriksson, och Rami Kaib. 

Kaib kom till Elfsborg 2013, men innan förra säsongen hade det bara blivit några enstaka matcher i A-laget och under våren skulle han fylla 21 år. 

ANNONS

- Jag kom in med inställningen 2018 att jag skulle ta mer plats och ta en startplats. Jag ville konkurrera ut Adam Lundqvist, men sedan kom vi in i 2018 och det kändes inte helt hundra. 

Han och agenten funderade på ett lån till en klubb i superettan, men de hittade inget som passade samtidigt som Elfsborg sa att de hade förtroende för Kaib. I april kom öppningen: Adam Lundqvist såldes och transferfönstret för Sverige var stängt, så Kaib var plötsligt lagets enda vänsterback. Han fick starta mot Gif Sundsvall, och efter det startade han samtliga allsvenska matcher utom tre (varav en där han var avstängd). 

- Jag förstod att det var dags att visa upp sig, att ”gör jag det inte bra så kommer det komma in någon ny”. Det var en känsla av nu eller aldrig. 

- Jag satte lite press på mig själv eftersom jag gick runt med sådana tankar. Nu när jag kan se tillbaka på det så tror jag det var bra att tänka så. Jag satte press på mig själv att inte göra misstag, att prestera. De första tio matcherna satte jag press på mig hela tiden, ”jag måste fortsätta prestera”. 

ANNONS

Att det var Lundqvist som han ersatte var symboliskt. Bägge kom till Elfsborg från Nyköping, och Lundqvist hade varit bästa kompis med Kaibs bror. Kaib hade som 15-åring bland annat intresse från IFK Norrköping och AIK, men valde Elfsborg till stor del på grund av tryggheten att vara i samma förening som Lundqvist. 

Kaib imponerande som Lundqvists ersättare med sin energiska spelstil ute på vänsterkanten. Jimmy Thelin försökte i början av året att få ytterbackarna att komma in mer centralt i vissa lägen, som de inverterade ytterbackarna han använde i Jönköpings Södra, men det blev inte så. 

- När vi började med uppspelsövningarna kom jag ihåg att han ville att vi skulle komma in mycket i banan.

- Sedan märkte han när jag fick spela att jag inte är en sådan spelare. Jag är en kantspelare som ska löpa upp och ner på kanten, och komma till inlägg. 

ANNONS

Hans prestationer under 2018 gjorde att det även kom intresse från ett landslag, nämligen Tunisien då hans pappa har rötter där. Ett par gånger var han på väg till samlingar med U23- och A-landslag, men det blev aldrig något då han inte ville låsa sig för att spela för Tunisien. 

- Jag har ambitioner att spela i svenska landslaget. 

Nu när han ser fram emot en allsvensk säsong så är konkurrensen åter hård under 2019, då Simon Strand kommit från Dalkurd och haft en stark försäsong som vänsterback. Elfsborgs ytterbacksuppsättning är nu i första hand Kaib, Strand, Frederik Holst, och Jesper Manns. 

Publicerad 2019-03-25 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto