Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nyckelspelaren: "Säker på att Hammarby vunnit guld inom fem år"

Allsvenskan

BELEK/STOCKHOLM. Jeppe Andersen tror stenhårt på Hammarby.
I år vill han åt en Europa-plats, och inom några säsonger räknar han med att Bajen vunnit allsvenskan.
- Med det här laget ska vi kunna göra lite kaos, säger dansken i en intervju med Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Under 2018 växte Jeppe Andersen ut till en nyckelspelare i Hammarby. Nu ser den centrale mittfältaren fram emot ett framgångsrikt 2019. Fotbollskanalen träffade honom för en intervju under Bajens träningsläger i turkiska Belek i februari och då var det en laddad dansk som blickade fram emot en ny allsvensk säsong.

Under lägret tog Andersen det lugnt på träningarna efter matcherna. Enligt tränaren Stefan Billborn är mittfältaren ofta öm i sitt ena knä efter matcher, men det oroar inte 26-åringen själv. Trots att han varit med om tre svåra knäskador under sin karriär.

- Nej, jag är inte orolig alls. För mina tidigare skador har varit i mitt vänstra knä. Det är bra. Hade jag känt det här i mitt vänstra knä så hade jag blivit lite orolig, säger Andersen.

ANNONS

Han ser på sin förra säsong som den bästa hittills i karriären.

- Ja, jag tror det. Jag tycker själv att jag hade en bra säsong förra året. Jag var inte skadad, vilket alltid är ett mål för mig. Jag spelade varje match förutom när jag var avstängd och jag gjorde bra insatser. Så det var ett jättebra år. 

Hur mycket har du jobbat för att vara skadefri?
- Mycket. Det är klart att när man har haft tre skador i samma knä så måste man jobba extra hårt för att det inte ska hända igen. Jag vet inte om folk förstår hur hårt man måste träna, men det ligger mycket jobb bakom mig. Det är inte alltid så kul varje dag, men när det går bra så har du roligt. 

Tänker du på att du har varit skadad?
- Ja, så klart. Jag vet att om det händer igen i samma knä, då har jag skadat mig där fyra gånger. Och det vore fan inte bra. Men jag känner mig bra och jag vet när jag måste ta det lugnt och jag vet när jag kan gå på för fullt. Jag vill inte säga att jag är 100 procent säker på att det aldrig kommer hända igen, för det kan man aldrig vara, men jag vet hur det ska kännas för mig och har hittat rätt där. 

ANNONS

När Andersen kom till Hammarby sommaren 2017 var han ute efter en ny utmaning i livet och karriären. Det hittade han.

- Jag behövde något nytt. Jag hade varit i Esbjerg i fyra år, hade varit lagkapten och spelat för U21-landslaget. Jag kände att jag ville ta mig till ett nytt land, så det var bra för mig att komma hit.

- Jag trivs bra. Det tog lite tid att bli van vid allt men nu känns det bra. Det var bra från början också, men det tar lite tid att komma in i allt. Jag gillar att vara här och min bästa tid som professionell fotbollsspelare har nog varit här i Hammarby. Jag har hittat en tjej i Sverige och så. Jag är nöjd.

Vad visste du om Sverige innan du kom hit?
- Inte mycket. Jag har alltid sagt: ”Inte Skandinavien” och om Hammarby visste jag ingenting. Men min agent berättade att de var intresserade av mig och jag kände Björn Paulsen (tidigare Hammarby-spelare) så jag ringde honom och då berättade han hur det var här. 

ANNONS

Vad hade du för förväntningar på ligan?
- Jag tänkte nog att fotbollen skulle vara bättre i Danmark, men nu när jag har varit här så tycker jag inte att det är så. Jag tycker att det spelas en bättre fotboll i Sverige. Lagen vill spela fotboll, inget annat. Sen vet jag inte om själva kvaliteten är bättre, men sättet som det spelas fotboll på är bättre. 

Andersen har varit given på Hammarbys centrala mittfält under hela sin tid i klubben. Men han är inte särskilt nöjd över vad han presterade den första tiden i grönvitt.

- Jag tycker inte att jag gjorde det så bra i början. Jag spelade varje match, men inte så bra som jag vet att jag kan. Men det tar tid att lära känna alla och få självförtroende i en ny klubb. Första halvåret blev en anpassningsperiod. Men jag visste att det kunde bli så, för jag hade just varit skadad. Jag behövde tid för att hitta formen.

ANNONS

Vad ser du framför dig den här säsongen?
- Jag vill bara att vi ska spela bra fotboll och jag tycker att vi började göra det förra året. Vi spelade en underhållande fotboll och jag vet att vi kommer göra det i år igen. Vi har blivit av bra med spelare, men vi har också fått in bra spelare. Så målet måste vara att sluta topp tre i allsvenskan. Det måste vi sikta på. Det blir svårt, men det var det förra året också och jag tror att många var förvånade över hur bra vi var då. Vi kommer leverera i år igen. 

Bajen hade greppet om en Europa-plats ända fram till den sista omgången förra året, då man kryssade mot Östersund och blev av med sin biljett till Europa League-kvalet det här året.

- Det var tufft. Nej, det var inte kul..., säger Andersen.

Han minns också en mörk månad, september. Då tog Hammarby bara en poäng.

ANNONS

- Det är sådana matcher man kan kolla tillbaka på men det är fan för deprimerande. Det var tufft.

Hur står ni er som lag i allsvenskan i år?
- Om jag ska vara ärlig så vet jag inte hur det ser ut hos de andra lagen, vilka spelare som har kommit in och så. Men jag tycker vi har ett bra lag och med det här laget ska vi kunna göra lite kaos. Blir vi topp tre är jag nöjd. 

- Jag hoppas att vi kan bli bättre i det mer direkta spelet i år. För vi vet att när vi spelar på Tele2 (Arena) så kommer många lag dit bara för att försvara med tio man bakom bollen. Det är svårt att spela igenom ett sådant lag. Ibland måste man spela lite mer direkt då. Det kan vi bli bättre på.

Andersen hyllar också Bajens tränare Stefan Billborn.

- Man kan alltid gå till Stefan om det är någonting och han är bra på att förklara hur han vill att vi ska spela. Han har en klar idé om sättet som han vill att vi ska spela på. Det är kanske första gången i mitt fotbollsliv som jag har varit i ett lag där alla vet precis vad de ska göra på planen. Det är kul att vara en del av det här.

ANNONS

Om du tittar längre fram i karriären, vad tänker du då?
- Jag vill uträtta många saker. Jag tror att alla i det här laget har ett mål om att komma vidare till ett nytt land och tjäna lite mer pengar och så vidare. Men jag känner ingen stress. Jag är jättenöjd där jag är nu. Vi tar det som det kommer. 

En sak är i alla fall säker.

- Jag ser bara en klubb i Sverige som jag skulle vilja spela för. Det är Hammarby. Om jag inte kan spela för Hammarby, då spelar jag i något annat land. 

För att du fått känslor för klubben?
- Ja, det får man direkt. Det är allting som gör att man får det. Supportrarna, staden, människorna. Hammarby har helt klart fått en plats i mitt hjärta. 

Hur stor är möjlighet för dig att vinna ett SM-guld här någon gång?
- Den är väldigt stor. Om det blir i år, det vet jag inte. Jag hoppas på det och vi går för det, så klart. Men inom fem år är jag säker på att Hammarby har vunnit allsvenskan, avslutar Andersen. 

ANNONS

FOTNOT: Intervjun genomfördes under Hammarbys träningsläger i turkiska Belek i februari.

Publicerad 2019-03-21 kl 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto