Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Pelle Olsson: "Vi kommer få spela oss till invånarnas sympatier"

AFC Eskilstuna är inte hela Eskilstunas lag - i alla fall inte än.
Men det ska tränaren Pelle Olsson jobba på för att få till.
- Vi kommer få prestera oss till Eskilstunabornas sympatier, säger han till Fotbollskanalen.

Förra året gick AFC United, då i Solna, upp från superettan. Klubben flyttade sedan till Eskilstuna och bytte namn till AFC Eskilstuna. Stora delar av truppen är ny och en ny tränarduo är på plats i form av Pelle Olsson och Anders Johansson (assisterande tränare), som jobbade ihop i Djurgården tidigare.

ANNONS

Olsson är nöjd med sin första tid i AFC.

- Den har varit bra. Spelarna har visat att de är ambitiösa och har en hunger. Sen har spelare kommit in hela vägen under försäsongen och som tränare vill man hela tiden ta steg i rask takt men det har väl inte gått så snabbt som jag hoppats. Men det har ändå fungerat någorlunda enligt plan. Jag hoppas att vi kan vara så redo att vi kan fajtas om poängen från första början, men det är nog viktigt att vi förstår att vi behöver jobba med vårt spel och fortsätta den processen även under säsongen, säger tränaren. 

Hur skulle du beskriva AFC som klubb?
- Det är en liten klubb med ganska få människor som jobbar hårt och som har jävligt mycket att göra. Det finns ingen som backar, alla är beredda att jobba väldigt hårt. Det hoppas jag ska visa sig i laget också, att vi är beredda att jobba väldigt hårt och göra allt vi kan. För det har klubben gjort genom att skapa förutsättningar för flytten till Eskilstuna. Det är inte helt lätt att flytta en klubb. Det ska skaffas lägenheter till spelare och så vidare, och det ska sättas olika former av organisation runt laget. Så man får vara beredd på att allt inte sitter där från början men alla har gjort så gott de kunnat och aldrig vikt en tum.

ANNONS

Olsson ser en rejäl utmaning i att det här är klubbens första år i Eskilstuna.

- Allt kan inte vara perfekt om man flyttar en verksamhet. Tunavallen är en anläggning med bra förutsättningar så småningom, med de nya omklädningsrummen som inte är klara än. Vi har chansen att sätta något bra. Det är ju ingen annan inom svensk elitfotboll som har gjort det vi gör, så man får vara beredd på att saker och ting tar sin tid. Men under tiden är det inget som har stört oss, det är viktigt att poängtera. Även om spelarna bott på hotell och det varit processer att hitta boenden och så vidare finns det ingen spelare som inte haft fokus med sig ut på träningarna.

Någon målsättning för var AFC Eskilstuna ska sluta i tabellen 2017 har inte laget satt upp.

- Vi pratar om att vara maximalt förberedda inför varje match. Är vi det vecka ut och vecka in så kommer vi få en utvecklande spiral uppåt, då har vi chansen att hävda oss bra även i allsvenskan. Men det är en tuff allsvenska, det finns ingen tid att vänta på att börja fajtas om det, det gäller att vara tillräckligt bra redan från premiären. 

ANNONS

Men det finns ingen tanke om att: "Vi ska hålla oss kvar"?
- Nej, vi uttrycker oss inte på det sättet. Säger man att man ska hålla sig kvar då blir det ju en bottenstrid man är med i, och den står vi gärna över. Det är ju självklart att alla vill vinna alla matcher hela tiden, sen är det ovisst och det här är en ny trupp och en ny grupp människor som ska göra något tillsammans. Det är svårt att veta vad vår totalkapacitet kan bli och hur vi hanterar framgång och motgång under året, om vi är en grupp som visar styrka när det som mest behövs. Det har vi kvar att bevisa för oss själva och för Eskilstuna-borna.

På frågan om hur AFC blivit mottagna i Eskilstuna svarar Olsson att en supporterförening bildats och att kommunen gjort vad man kunnat för att hjälpa klubben och dess anställda att bosätta sig där - men han påpekar också att klubben nu måste bevisa vad de går för gentemot invånarna i staden.

ANNONS

- Vi kommer få prestera oss till sympatierna från Eskilstunaborna. Att klubben gick upp i allsvenskan ökar ju chansen för att kunna etablera sig i staden, i och med att det kommer vara väldigt bra inramning på evenemangen. Många klubbar har nära till bortamatchen där och arenan tar in 7000 åskådare så det kommer bli bra evenemang. Det gäller för oss att genom bra prestationer spela oss till Eskilstunabornas sympatier. Det återstår att se om vi klarar det. Det är en utmaning som inte så många varit utsatta för tidigare.

Olsson fortsätter:

- Det är klart att de suktar efter allsvensk fotboll på herrsidan, men bara för att vi flyttar dit har vi ju inte per automatik alla invånare med oss. Det stödet får vi skapa nu. Det är viktigt att vi har en bra approach och att vi är ett lag som visar att vi vill vinna alla matcher, att vi visar att vi aldrig ger oss.

ANNONS

Hur vill du spela med det material ni har att tillgå?
- Vi har börjat med en 4-4-2-modell med indragna yttermittfältare, ungefär som jag och Anders (Johansson, assisterande tränare) jobbade i Djurgården. Men samtidigt får vi se var det slutar någonstans när transferfönstret stängt. Vi är ganska öppna, vi är beredda att göra vad som krävs. Om det innebär någon annan numerär uppställning så kan det bli så också. Men våra principer känns bäst att sätta i ett 4-4-2-spel från början. 

Hur känns det personligen att vara med om det projektet som AFC är?
- Det är spännande, det är roligt att träna ett fotbollslag och så jäkla annorlunda att träna det här laget jämfört med de andra lagen jag tränat är det inte. Det är bara det att klubbens organisation inte funnits på plats i Eskilstuna tidigare, men när vi är ute på träningarna är det ingen större skillnad jämfört med att träna Gefle eller Djurgården. Även i Gefle hade vi säsonger med stor omsättning och i Djurgården hade vi det nästan hela tiden. Så det är ingen stor skillnad på det sättet. Utmaningen är det totala paketet, att flytta en klubb och dessutom göra det som nykomling i allsvenskan med ett nytt lag. De lag som gått upp i allsvenskan och lyckats bra har oftast varit lag som haft kontinuitet någonstans. Här finns det inte kontinuitet i varken tränarstaben eller spelartruppen. Det är en stor utmaning och det har varit viktigt för oss att få tag i spelare som har erfarenhet av spel i högstaligor och det har vi lyckats bra med. Där har Azad (Budak, sportchef) gjort ett fantastiskt bra jobb.

ANNONS

Att det blev som det blev i Djurgården (Pelle Olsson fick sparken av klubben sommaren 2016), kan du hitta någon revanschlusta i det?
- Nej, det har jag lagt bakom mig. Men jag blir ständigt påmind om det. Det kostar på att få påminnelser om min tid i Djurgården, de kommer med jämna mellanrum. Jag hade två jävligt bra säsonger där, vi kom sjua och sexa, och säsongen när vi kom sexa spelade vi väldigt bra fotboll. Men vi fick inte ihop laget efter det femte transferfönstret (inför 2016) som jag var där. Det har jag fått känna på. Det kostade mig jobbet och det kostade mig en jävla massa kommentarer efteråt. Det är jag jävligt trött på. Men jag har ingen revanschlusta mot Djurgården som företeelse, för vad är det? Vad är Djurgården? Det är en massa olika människor och jag har väldigt god kontakt med många av dem, säger Olsson.

ANNONS
Publicerad 2017-03-29 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto