Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sundsvall 2018 - "Hur länge överlever man med den taskiga ekonomin?"

Allsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen.
Här är Fotbollskanalens genomgång av Sundsvall 2018.

5:28
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se Uppsnack om Sundsvall i spelaren.

Placering 2017: Trettonde plats i allsvenskan. 

Nyförvärv: Juanjo (Badalona, mf), Chidi Omeje (AFC Eskilstuna, a), Kim Skoglund (Sirius, mf), Samu (Cordoba, b), Jonathan Tamimi (J Södra, b), Christian Rubio Sivodedov (Strömsgodset, lån, mf), Alireza Haghighi (AFC, mv), Maic Sema (NorthEast United, mf).

Förluster: Lars Gerson (IFK Norrköping, m), Smajl Suljevic (Östersund, m), Eric Larsson (Malmö FF, b), Marcus Danielsson (Djurgården, b), Kristinn Steindorsson (FH, mf), Kristinn Freyr Sigurdsson (Valur, mf), Noah Sonko Sundberg (AIK, tillbaka efter lån, b), Sebastian Rajalakso (Syrianska, b), Linus Sahlin (b), Jaudet Salih (mf)

Annons

FÖRSÄSONGEN
Inledde med 4-0 mot Sirius och 1-0 mot Östersund, men kom sedan in i en blandad period. Har på slutet gått ifrån fjolårets trebackslinje och varit mer mot 4-1-4-1, även om det kan skiftas. En positiv punkt från försäsongen har varit att spelare som behövde visa upp sig som bra startspelare (exempelvis Chidi Omeje, Romain Gall, Dennis Olsson, Juanjo) också har visat sig vara bra. 

NYCKELSPELARNA
Gif Sundsvall har tappat spelare som tillsammans spelade nästan hälften av alla minuter för Gif Sundsvall förra året, inkluderat nycklar som Eric Larsson och Marcus Danielsson. I defensiven finns dock unga Eric Björkander kvar. Han hade en förvånansvärt fint 2017, året då han gick från ung högerbacksreserv till följsam mittbacksstartare. Kan det bli ytterligare någon liten nivå upp i år? 

Annons

De mest lysande spelarna finns i år dock inte i backlinjen, utan längre fram. Spanjorerna Juanjo och David Batanero ser ut att göra ett centralt mittfält som i de flesta stunder och moment är av bra allsvensk kvalitet. I trion framför verkar det bli tre av Maic Sema, Linus Hallenius, Chidi Omeje, och Romain Gall. Behåller de form och är skadefria så är det en samling spelare som är underskattade, som lagjobbare men framför allt inblandade i många mål. Kan definitivt bli en jobbig trio framåt och det är möjligt att Gif Sundsvalls svagaste del 2017 är lagets starkaste 2018. 

GENOMBROTTET
Romain Gall tog sig in i startelvan på slutet av 2017 och hade en superb försäsongsstart. Franskamerikanen är en potentiell sprattlare i offensiven ihop med Jonathan Morsay och Peter Wilson. Det är två spelare som tidigare har haft sina allsvenska minuter och då bevisat sin höga potential. Nu får de ytterligare en säsong med chans på startplatser. 

Annons

Glöm heller inte bort Juho Pirttijoki. Han spelade knappt 2017 på grund av skada, men Gif Sundsvall tror mycket på mitbacken som inte är långt ifrån att vara två meter (och väger också därefter).

FRÅGETECKNET
Hur länge kan Gif Sundsvall överleva med den taskiga ekonomin? De har valt en linje med truppkostnader för allsvenskan, trots att intäkterna inte är höga nog för det. Det är svårt att se annan räddning än en Emil Forsberg-försäljning som då ger mångmiljoner. 

Ett annat frågetecken är vem som står i mål: korttidskontrakterade Alireza Haghighi eller unga överraskningen William Eskelinen? Eller Tommy Naurin igen, när han är tillbaka efter knäoperationen? 

SNACKISEN
Det är fortfarande en spansk prägel. I premiären kan det mycket väl vara fyra spanska startspelare plus assisterande tränaren Ferrab Sibila. Nyfikna Joel Cedergren har inte fått (tillräckligt?) mycket uppmärksamhet, men han har byggt en intressant fotbollskultur i Gif Sundsvall med många tankar hämtade från den spanska fotbollen. 

Annons

Det är en platt hierarki i ledarstaben och ett prestigelöst ledarskap, och det han trycker mer på än många andra tränare är att lära sina spelare att ta bra beslut. Det blev bättre beslutsfattning på spelarna under 2017 och lagets underliggande siffror var bättre än slutresultaten. Kan de i år även ha en resultatsförbättringssäsong?

FOTBOLLSKANALENS TIPS
Alexander Malmkvist: 16
Andréas Sundberg: 14
Aron Forsberg: 14
Jonas Hansson: 14
Ludvig Ternstedt: 16
Martin Peterson: 15
Max Richnau: 16
Olof Lundh: 15
Sebastian Pearson: 15

Publicerad 2018-03-27 kl 15:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto