Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
51v

AIK-styrelsen i möte med supportrar efter omskakande dygn

Foto: Bildbyrån

AIK skakas om av mängder av uppgifter om hot och trakasserier mot personer inom klubben.
Nu ska styrelsen träffa flera supportergrupperingar för att diskutera situationen, erfar Fotbollskanalen.
"Vi kommer inom kort tala om vilka åtgärder vi vidtar", skriver ordföranden Per Bystedt i ett sms.

De senaste dagarna har negativa strålkastare riktats mot AIK. Beskrivningarna om att en kultur av hot och trakasserier finns inom och runt klubben har blivit fler och fler, och det har fått AIK:s styrelse att agera. Enligt flera av varandra oberoende källor till Fotbollskanalen kommer nämligen styrelsen att under måndagskvällen träffa flera supportergrupperingar för att diskutera den rådande situationen.

I slutet av oktober publicerade AIK:s styrelse en text på klubbens hemsida som bland annat beskrev att anonyma hot och trakasserier mot folk inom klubben är ett "problem som ökar". Därefter berättade kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, för Fotbollskanalen att AIK kontaktat polisen om situationen.

- Vi är engagerade när det gäller några fall av otillåten påverkan mot anställda inom AIK. Vi har sett det här i flera år att flera personer i AIK har drabbats av allvarliga hot och annat. Vi hanterar just nu ett eller flera ärenden. Vi har haft problemet i flera år och vi ser allvarligt på det för det drabbar de utsatta och deras familjer väldigt hårt, sa Gårdare då.

För Aftonbladet har Gårdare också slagit fast att AIK är "betydligt" mer drabbat av den nämnda problematiken än övriga klubbar i Sverige. 

För ungefär en månad sedan lämnade vd:n Mikael Ahlerup AIK och enligt uppgifter till Fotbollskanalen fick han sparken av klubben. Under en lång tid har falanger av AIK-medlemmar varit skarpt kritiska till Ahlerup och när anställda inom klubben höll en avskedsmiddag för den sparkade vd:n tidigare i veckan dök en person som är kopplad till de personer som länge visat ett missnöje med Ahlerup upp, oinbjuden. Personen markerade sin närvaro, menar Ahlerup själv.

"Nej tack till den representant för de 'mörka och dåliga krafter' runt AIK som oanmäld i en privat bokad del av restaurangen dök upp i 10 sekunder för att markera sin och sina 'kamraters' närvaro och visa 'att de har koll på alla'. AIK:s problem blev tydligare än någonsin i kväll", skrev Ahlerup på Facebook.

Och det var efter Ahlerups vittnesmål på sociala medier som det tog fart ordentligt. Därefter har Max Bergander, AIK:s värdegrundansvarig, berättat för Fotbollskanalen att han utsatts för trakasserier och det nu lett fram till ett polisärende. Bergander, vars företrädare på posten (Sofia B Karlsson) slutade efter att ha fått motta dödshot, vill bryta vad han beskriver som en tystnadskultur.

- Jag har mottagit olika typer av trakasserier. Det har pågått ett tag, så kan man väl säga. Man vill markera närvaro och störa mig i mitt arbete, sa Bergander till Fotbollskanalen.

På sociala medier har flera personer, som antingen är eller har varit anställda/förtroendevalda inom AIK, också vittnat om hur personer i det dolda styr klubben genom metoder som innefattar hot och trakasserier. Speciellt en tidigare förtroendevald har berättat mängder av detaljer om det han upplevde som verksam inom föreningen och fått stor spridning på det han skrivit. Han beskriver bland annat att människorna som ligger bakom situationen som han menar råder har ett stort inflytande på klubbens valberedning och nomineringskommitté. Den tidigare förtroendevalde menar att folk av rädsla för att bli uthängd på något sätt eller få oväntade besök går dessa människors ärenden.

Den tidigare förtroendevalde beskriver att det finns många personer som slutat eller sparkats efter att ha utsatts för trakasserier. Han uppger att personerna som hatar och hotar på olika sätt försöker få bort de människor som de inte tycker ska finnas i föreningen.

Fotbollskanalen var i förra veckan i kontakt med den sparkade vd:n Mikael Ahlerup, som då inte ville ge någon ytterligare kommentar till det han skrivit på sociala medier. I dagarna skrev han dock följande på Twitter:

"Tids nog så kommer jag att ge min syn på den tid jag var i klubben o vad jag upplevt".

I flera dagar har Fotbollskanalen sökt AIK:s ordförande Per Bystedt. Först efter att den här artikeln publicerades skrev Bystedt följande i ett sms om situationen:

"Vi vill gärna diskutera klart de här frågorna internt först. Vi kommer inom kort tala om och beskriva vilka åtgärder vi vidtar och vidtagit. Har du eller ni frågor får ni gärna smsa eller maila dem så ska jag och vi försöka svara på dem så snart vi kan. Ni får ursäkta om vi prioriterar det interna arbetet i nuläget, men tiden räcker inte till att vara överallt då vi även har våra vanliga arbeten och familjer att ta hand om samtidigt".

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med den tidigare förtroendevalde inom AIK, som hälsat att han ej vill uttala sig mer i ärendet.

Publicerad 2017-12-18 kl 12:02
Annons
Annons
Annons