POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

AIK:s ordförandekandidat: "Ska inte vara en förening som viker sig för hot"

Foto: TT.

Rapporter om trakasserier och hot har varit frekvent kring AIK.
Ordförandekandidaten Eric Ljunggren vill se ett slut på utvecklingen.
- AIK ska inte vara en förening som viker sig för hot, säger han i podcasten ”Styrelsealternativet”.

På måndag håller AIK Fotbollsförening årsmöte. Mötet väntas bli välbesökt och klubben har fått byta lokal för att alla medlemmar som väntas strömma till ska få plats.

Inför sammanträdet har valberedningens styrelseförslag (där sittande Per Bystedt föreslås väljas om) fått en motkandidat. AIK-medlemmen Simon Strand ligger bakom alternativet till styrelse och som ordförande vill man se Eric Ljunggren. Ljunggren, som har ett förflutet som chefredaktör på Metro och chef på Dagens Nyheters Stockholmsredaktion, berättar nu i podcasten ”Styrelsealternativet” om vad han vill åstadkomma under en eventuell mandatperiod som ordförande.

- Det känns som en självklarhet att AIK om tio år ska vara Nordens ledande fotbollsförening. Resultatmässigt och på alla andra sätt. Jag är en typisk redaktör, eller för att tala fotbollsspråk; en ”Erlingmark-typ”. Den som är halvbra på allting. Duktig på att sätta mig in i frågor men jag är framför allt duktig på att omge mig med människor som är duktigare än vad jag själv är. Människor som kan sina specialområden. Duktig på att få människor att trivas och att tycka om att överleverera. Bra på att lyfta fram talanger och få dem att växa. Det jag tycker mycket om med det styrelseförslag som Simon har lagt fram är att jag, vilket också var en förutsättning för att jag skulle säga ja, är omringad av experter på områden där AIK behöver kompetens.

I podden ger han också sin syn på just det faktum att ett alternativ styrelseförslag arbetats fram.

- Det här är inte en kupp, det här är en demokrati. Att gå till ett styrelsemöte med ett förslag och inga alternativ, och man förväntas rösta igenom det förslaget, om det är alternativet och det här är en kupp så förstår jag inte riktigt hur demokrati ska fungera. Jag tror att det är enormt viktigt för AIK, att medlemmarna får insyn i processen, att medlemmarna har alternativ, att de själva kan vara med och välja vilken väg AIK ska gå.

En fråga som AIK brottats med framför allt under det senaste året är rapporterna om trakasserier och hot inom föreningen. Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare har tidigare berättat att klubben är överrepresenterat vad gäller just hot och trakasserier, värdegrundsansvarige Max Bergander berättade i en intervju med Fotbollskanalen att han utsatts – och också den sparkade vd:n Mikael Ahlerup skrev på Twitter att ”mörka och dåliga krafter” runt AIK ”markerade” sin närvaro på en avskedsmiddag.

Eric Ljunggren menar att frågan blir viktig för den kommande styrelsen att ta tag i.

- Om AIK ska vara Nordens mest framgångsrika förening om tio år så måste AIK vara en miljö där samtliga känner sig trygga, glada och stolta över att arbeta och verka. Säkerhetsfrågan ligger mig väldigt nära, tyvärr, i och med att jag jobbat som redaktör på två stora dagstidningar och varit utsatt för hot. Precis som alla andra som jobbar med media i dag. Det är otroligt viktigt för mig att se till så att människor runtomkring mig arbetar i en säker och trygg arbetsmiljö och jag kommer att använda all min erfarenhet och kompetens för att se till så att vi kommer så långt som möjligt i den frågan. AIK måste var en förening där man kan säga vad man tycker. AIK ska inte vara en förening som viker sig för hot, varken externa eller interna. Vi måste ha ett öppet klimat där man kan säga vad man tycker.

Publicerad 2018-03-09 kl 21:58
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto