Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Avslöjat: Allsvenska klubbar jobbar på regelförändring

Allsvenskan

STOCHOLM. Regeln om fem byten har gjorts permanent.
Nu jobbas det för att utöka antalet avbytare i allsvenskan.
- Som jag förstått det är den (regelförändringen) på gång, säger Hammarbys Jesper Jansson till Fotbollskanalen.

1:55
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Bubacarr Trawally i spelaren ovan.

20 spelare i allsvenska matchtrupper framöver? Ja, den frågan har nu väckts efter att regelförändringen som gör att man får göra fem byten under en match (vid tre tillfällen) blivit en permanent lösning. Det var efter söndagens toppmöte i allsvenskan på herrsidan, mellan Hammarby och Häcken, som Häckens tränare Per Mathias Högmo tog upp ämnet.

Norrmannen förklarar att han gärna hade haft Kadir Hodzic med i matchtruppen när vänsterbacken Kristoffer Lund Hansen skadade sig och högerbacken Valgeir Fridriksson redan var utbytt mot Tomas Totland. Lösningen på det problemet blev att ytterforwarden Leo Bengtsson fick spela vänsterback.

ANNONS

- Vi valde att ta ut Valgeir i paus. Han har varit på landslagsuppehåll, kom sent tillbaka och spelade på solsidan i första halvlek. Vi valde att göra det bytet och det var "fine", för Totland kom in och gjorde ett bra jobb, säger Högmo.

- Sen är det klart att Leo inte är någon back och Hammarby fick för många möjligheter på sin högersida att slå in inlägg. Sen är inte det bara Leos fel, han ska ha kredd för att han tog sig an den utmaningen utan problem. Det var en ovan situation för honom.

Högmo utvecklar:

- Det som hände med Leo är en anledning till varför jag menar att det vore en fördel om vi kan ha större matchtrupper, på 20 spelare. Nu sitter en bra vänsterback hemma i Göteborg, Kadir (Hodzic), som det hade varit naturligt att byta in. I den här matchen fick vi se utmaningen (med 18-mannatrupper).

ANNONS

Vet du om det finns en sådan diskussion om att utöka antalet avbytare?
- Ja, det gör det. Martin Ericsson (BK Häckens sportchef) har tagit in den frågan till Sef (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan). Den diskussionen är på god väg. Jag hoppas att det beslutet kan fattas fort.

Även Hammarbys tränare Marti Cifuentes ställer sig positiv till en sådan regelförändring, uppgav han på presskonferensen. Bajens sportchef Jesper Jansson förklarar vidare att det är många klubbar i de två högsta serierna som vill få igenom förändringen.

- Det har varit snack om 20 spelare. Det är nog en vilja från alla (klubbar). Sen ska det väl till något representantskapsmöte för att driva igenom det så det blir väl klart först 2027 (skratt). Nej, men som jag förstått det är den på gång. Sen vet jag inte när de driver igenom det, säger Jansson.

ANNONS

Hammarby-Häcken slutade 2-2.

Publicerad 2022-06-26 kl 19:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto