Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bajen-duo frågade Billborn om systemskifte i fjol: "Det var big no"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Förra året undrade Simon Sandberg och David Fällman: kan Billborn byta till trebackslinje?
Svaret de fick var negativt.
- Det var "big no" från honom då, säger Fällman.

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Från 4-2-3-1 till 3-5-2 blev ett succédrag. Hammarby slog Djurgården med 2-1 och frågan är om trebackslinje kan bli Bajens nya grej? Absolut inte. Tränaren Stefan Billborn berättade efter derbytriumfen att systemskiftet var en engångsföreteelse på grund av de många avbräcken och att det lär bli en återgång till det normala.

- Jag tror det finns en större potential i det andra spelsystemet, en mycket större spets. Jag kände att vi var tvungna att göra det här nu. Vi har haft lite skralt självförtroende. Vi har haft perioder i matcher där vi spelat bra men inte fått till det. Nu mötte vi ett bra lag men vi visste att det skulle finnas ytor i och med att de vill anfalla. Vi ville få killarna att tänka på något annat än att det var en jättetuff match mot Djurgården också. De har fått mycket skit och riskerade att få ännu mer skit, sa Billborn.

ANNONS

Efter matchen berättade mittbacken David Fällman att han och högerbacken Simon Sandberg frågade Billborn förra året om tränaren hade kunnat tänka sig att byta fyrbackslinje mot trebackslinje. Svaret de fick var negativt.

- Jag vet att jag och Simon frågade honom förra året: "Är trebackslinje någonting du skulle kunna lira?". Det var "big no" från honom då. Jag tror att det fortfarande är så, det ska mycket till för att han ska ändra till det här. Men jag tycker fortfarande att man kan ha med sig det som ett andra alternativ till vissa matcher. Man vet att en förändring generellt i livet kan ge positivt utslag.

Hammarby hade dock inte särskilt mycket tid till att sätta det nya spelsystemet. Stefan Billborn bestämde sig för att använda sig av trebackslinje två dagar före derbyt.

- Vi hade en taktisk träning där vi mest gick igenom det på en tavla. Det är ett bra bevis på att vi är skickliga fotbollsspelare, skulle jag säga. Man hann inte öva så mycket, utan vi sa det själva att det var upp till vår egen skicklighet och spelförståelse. Det är fortfarande fotboll, men det är en lite annan formation, säger Fällman.

ANNONS

Fällman, tillsammans med flera av sina lagkamrater, var också positiv till den taktiska förändringen.

- Det här var första matchen jag inte var helt slut. Antingen styrde jag Kalle (Björklund) och (Mads) Fenger rätt eller så gjorde de allt jobb.

Blir det en övertalningskampanj nu?
- Nej, nja. Vi är väldigt trygga i vårt 4-2-3-1 också, men den har inte klickat. När någonting inte klickar kan det vara bra att bryta av med någonting och den kommer att klicka den också. Så då har vi två bra formationer att ställa upp med.

Jeppe Andersen är inte främmande för att fortsätta på den inslagna vägen:

- Ja, varför inte? Det gick ju bra, säger mittfältaren.

Även Imad Khalili är öppen för att fortsätta med trebackslinje:

- Jag vet inte, kanske ute i Europa. Får du ett tufft motstånd kanske du behöver det. Nu fick vi känna på det och jag tror att många kände sig trygga i det. Samtidigt har vi den andra spelidén och det är väl bra att kunna ha två.

ANNONS

Khalili fortsätter:

- Det är skönt att spela med två anfallare. Lite den gamla skolan, 4-4-2. "Gurra" (Gustav Ludwigson) är ivrig, ligger och hugger. Då kan du ligga och läsa av det lite där bakom. Då är det ganska nice.

Du kan tänka dig att köra vidare?
- Ja. Men jag är inte tränare. Han bestämmer. Så länge det är 3-5-2 och inte 5-3-2, säger Imad Khalili med ett leende.

Samtidigt fanns det - trots segern - sådant som skavde. David Fällman tycker att några poängtapp, bland annat i den förra omgången mot Falkenberg (1-1), är frustrerande samtidigt som han tror att vinsten mot Djurgården kan bli betydelsefull.

- Den kan betyda mycket, men det är ren irritation i mig också, att vi kan vinna rättvist mot Djurgården, men inte spela 1-1 rättvist mot Falkenberg. Det är en irritation just nu. All respekt till Falkenberg, det är ett bra lag men att man slarvar bort sådana matcher är lite surt, för i dag kommer lite sanningen fram med när vi är som vi vill vara. Men det är också talande för hur det här året är, att du har chans varje match, men du har också chans att få problem varje match också.

ANNONS

Jeppe Andersen tror att segern kan bli en vändpunkt för ett Hammarby som gått knackigt.

- Ja, det tror jag absolut att det kan bli. Det såg man förra året när vi vann mot Djurgården, då blev det lite som en vändpunkt för oss. Det hoppas jag definitivt att det kan bli. Nu har vi Norrköping på torsdag och det är en jättesvår match, men vi har i alla fall fått självförtroende efter den här matchen och det är bara köra.

- Det var precis vad vi behövde, avslutar Andersen.

Publicerad 2020-08-10 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto