FEM SPANINGAR: "Billborn förändrade - då fick han precis vad han behövde"

STOCKHOLM. Hammarby slog Djurgården med 2-1 under söndagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Hammarby gick över från 4-2-3-1 till 3-5-2
Simon Sandberg, David Ousted, Alexander Kacaniklic, Tim Söderström, Paulinho och Richard Magyar saknades. Då rörde tränaren Stefan Billborn runt i sitt lag och satsade på en ny formation. Hammarby ställde upp med ett 3-5-2-system. Längst fram spelade man alltså med två forwards; Aron Johannsson och Gustav Ludwigson. Ovanligt, för att vara Billborn i Bajen.

Det trygga valet gav effekt
Johannsson 1-0 redan fjärde minuten. Klart det målet gav energi men oavsett såg Hammarby inte ut som ett lag i kris. De grönvita var pigga och såg till att vara på rätt plats när Djurgården slarvade. De hade flera chanser att öka på till 2-0 i inledningen. Kanske gjorde de taktiska förändringarna gott. 3-5-2, med fem spelare i backlinjen i försvarsspelet, skapar så klart en stabilitet och för ett lag utan självförtroende gäller det ibland göra det enkla och satsa på något tryggt. En bit in i matchen fick dock Djurgården grepp om ”gästerna” mer och mer, varpå Bajen blev lågt stående. Då lyckades Hammarby istället slita till sig en omställning och göra 2-0 genom Imad Khalili, i den 33:e minuten, efter starkt förarbete av Gustav Ludwigson (vilken maskin han är). Psykologiskt viktigt för de grönvita att få det andrummet och ge Djurgården en käftsmäll i ett läge där hemmalaget nog kände att de hade lite momentum.

Tråkig andra halvlek väcktes av målvaktstavla
Djurgården gick för en upphämtning i den andra halvleken men var länge uddlöst mot ett stabilt och defensivt Hammarby. Bajen hade kontroll på matchen och länge kändes inte segern hotad alls. Men så stod Davor Blazevic för en rejäl målvaktstavla med en kvart kvar att spela, när han missade bollen på en hörna varpå Mads Fenger stötte in den i eget mål, och helt plötsligt var det nerv igen. Innan dess hade Djurgården egentligen inte skapat någon het målchans alls och de sista 45 minuterna var i mångt och mycket tråkiga. Hammarby höll hur som helst tätt de sista minuterna och vann med 2-1.

Så viktigt för Billborn och Hammarby (och Johannsson?)
Det här derbyt gav Hammarby precis det som klubben behövde. Tre poäng, en klassisk ”boost” och arbetsro i ett jobbigt läge. För tränaren Stefan Billborn kunde en derbyseger inte kommit lägligare. Han hade ju inte klarat sig hur länge som helst om det fortsatt på samma vis som tidigare, även om klubbledningen uttryckt ett stort stöd för honom den senaste tiden. I en storklubb som Hammarby kan en dyster resultatrad kosta tränaren jobbet oavsett hur starkt förtroendet är i grund och botten. Och till sist kan man säga att kritiserade och skadedrabbade Aron Johannsson fick det målet som han länge behövt. Hans första i allsvenskan, sedan ankomsten förra sommaren. Men dessvärre för forwardens del klev han av skadad kort efter nätkänningen, så frågan blir ju hur pass positivt utfallet av den här matchen blir för honom.

Förlust - men Djurgården ska kunna hänga kvar i toppen
Förlusten innebär att Djurgården kan se Malmö rycka ifrån dem. Nu skiljer åtta poäng upp till ettan för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs mannar. Men gör de blårandiga vad de ska framöver så ska inte den här derbyplumpen behöva ställa till det för allt för mycket vad gäller platsen i toppskiktet av tabellen. Nu väntar matcher mot Mjällby (H), Örebro (B), IFK Göteborg (H) och Helsingborg (B). Det borde resultera i ett stort antal poäng och en fortsatt topplacering när augusti blir till september.

Publicerad 2020-08-09 kl 19:40