Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Banda har förändrat Dif: ”Folk var trötta på fotbollen som spelades”

Allsvenskan

Ett nytt, ungt Djurgården med en egen spelidé. Det säger sig Carlos Banda numera basa över.
- Klubben ville hitta sin identitet, hur man skulle spela sin fotboll, säger han till fotbollskanalen.se.

För ett drygt år sedan tog Carlos Banda och Lennart Wass över Djurgården. Efter succéåren i början av 00-talet med tre SM-guld (2002, 2003 och 2005) har de blårandiga snarare blivit ett allsvenskt mittenlag. Bandas och Wass första säsong slutade med en tiondeplats – i år ska det bli bättre.

- Vår uttalade målsättning i år är topp sex, säger Carlos Banda där han sitter i ett linimentsluktande omklädningsrum på Djurgårdens träningsanläggning vid Kaknästornet.

33-åringen gör ingen hemlighet av att han är missnöjd med fjolårets spel och resultat. Framförallt fungerade det defensiva spelet dåligt.

- Vi har lagt en hel del fokus på försvarsspel i år eftersom vi inte är nöjda med antalet mål vi släppte in i fjol, säger han.

ANNONS

De insläppta målen var 42 till antalet – bara de tre bottenlagen Gefle, Åtvidaberg och Brommapojkarna fick fler mål i baken under allsvenskan 2010.

- En hel del mål är så klart självmål och individuella misstag – men vi har analyserat det som att de här individuella misstagen kommer från att organisationen inte suttit till 100 procent. Vi producerade mycket i anfallsspelet, eftersom det var den största förändringen när vi tog över.

Den största förändringen, ja. Enligt Banda var Djurgården ett fotbollslag som desperat letade efter sin identitet när den nya tränarduon tog över.

- Tidigare hade man spelat en enkel och rak fotboll utan variation. Det var folk trötta på, man ville hitta sin identitet, hur man skulle spela sin fotboll, säger Banda, som kom till Dif från Hammarby där han var juniorlagstränare.

ANNONS

- Nu spelar vi passningsorienterat och variationsrikt med snabbt passningsspel och mycket löpningar.

En annan förändring i klubben, som dock inte Banda och Wass är ansvariga för, är den uttalade ungdomssatsningen.

- Satsningen började för två eller tre år sedan, och nu börjar vi skörda den första kullen, säger Banda.

- Det är 93:or och några 92:or. Spelare som Emil Bergström, Philip Sparrdal Mantilla, Joakim Alriksson och Calle Björk kommer från den här satsningen som har gjorts – man har försökt hitta kompetenta ledare och samtidigt fixa hela det sociala paketet med boende och sådant.

Ungt är det också i Difs backlinje för tillfället. Nämnde Sparrdal Mantilla är bara 17 år gammal men har spelat åtskilliga försäsongsmatcher – och ett av säsongens mest intressanta nyförvärv är amerikanske mittbacken Gale Agboussomonde, 19.

ANNONS

- Gale har en bit kvar fysiskt eftersom han kommer från en period då han inte varit i kontinuerlig matchning, men han har gjort det väldigt bra i de matcher han har spelat, trots sin ålder och svårigheter med språket. Jag tror absolut att han kan bli ett utropstecken.

Till derbypremiären mot AIK är dock inte Agoussomonde spelklar – han är i Sydamerika och spelar med det amerikanska U20-landslaget som kvalar till VM.

Vem ska bidra med rutinen i backlinjen, egentligen?
- Det är konstellationerna som är det viktiga - att spelarna har spelat x antal matcher med varandra. Den rutinen är ofta mer viktig än den vi får om vi värvar någon 32-åring. Vi tror ju mycket på ungt, men vi kör alltid på kvalitet.

Banda är inte det minsta rädd för att satsa på sina ynglingar i år – han menar att rutin måste komma någonstans ifrån, och om ungdomarna aldrig får spela får de aldrig någon erfarenhet.

ANNONS

- Vi kommer att vara modiga, spelare med rätt kvaliteter och med rätt form kommer att få speltid, avslutar Djurgårdentränaren.

Publicerad 2011-04-04 kl 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto