Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Besara trivs i "pappa-roll" - pekar ut utropstecken i Bajen: "Får se hur länge vi får behålla honom"

Allsvenskan

MARBELLA. Många unga i laget.
Då får Nahir Besara, 31, en viktig roll som ledare och förebild.
- Det är spännande, säger stjärnan till Fotbollskanalen.

0:59
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Hammarby-Brann i spelaren ovan.

Spelare som Darijan Bojanic, Gustav Ludwigson, Simon Sandberg, Mohanad Jeahze, Jeppe Andersen och Veton Berisha har lämnat. In har lovande namn som August Mikkelsen, 22, och Viktor Djukanovic, 19, hämtats.

Dessutom knackar unga herrar som Nathaniel Adjei, Alper Demirol, Fredrik Hammar, Ibrahima Breze Fofana, Jusef Erabi, Montader Madjed och Saidou Alioum på dörren för speltid.

Det är ett nytt, och yngre, Hammarby som gäller för 2023.

- Det är fler unga spelare än man brukar vara van vid. Så det är spännande, säger Nahir Besara.

Den offensive stjärnan är en av lagets nyckelspelare och mer rutinerade spelare. Han är ett alternativ som ny lagkapten och Besara är tydlig med att han vill ta ansvar i läget som råder.

ANNONS

- Det blir kul. Det blir ett annat lagbygge med tanke på hur många som har lämnat oss. Det känns som att det är ett nytt lag.

- Vi får gå tillbaka lite till grunderna och lära de som inte har varit här sättet som vi spelar på. Det läggs ett ansvar på oss som har varit här och är lite äldre och är någon form av ledare. Vi får hjälpa till.

Du får ta ett större ansvar?
- Ja, definitivt. Förut hade vi mer färdiga spelare än vad vi har i år. Så vi äldre får ta lite mer ansvar.  

Kommer det att bli lika bra i år som tidigare?
- Det finns inget som säger att det inte kan bli lika bra. Det kan till och med bli något bättre. Även om vi har tappat fantastiska spelare som gjorde det jävligt bra för Hammarby i flera år. Men nu är det nytt. Så det kan bli bra. Det ska bli spännande. 

Besara förklarar att han tycker att många unga varit bra under försäsongen. Han nämner specifikt mittfältaren Fredrik Hammar - men framför allt Montader Madjed.

ANNONS

- Han har det där lilla extra.

Yttern Madjed är bara 17 år och Besara är inte säker på att talangen kommer hinna visa upp sig allt för mycket innan någon utländsk klubb lägger vantarna på honom.

- Vi får se hur länge Hammarby får behålla honom. Om han fortsätter på den utvecklingskurvan som han är inne i och om han fortsätter vara så ambitiös som han varit hittills så får vi se. Sådana stora talanger brukar inte vara kvar i Sverige så länge.

Vad sticker ut?
- Han är extremt bra i en mot en-spelet. Han är så skicklig och han hittar alltid målet. Ni kommer få se en hel del av honom, det tror jag till 100 procent.

Med nya August Mikkelsen är samspelet fortsatt färskt. Exakt hur dynamiken centralt kommer förändras i och med norrmannens intåg och Bojanics farväl vet inte Besara, men Mikkelsen är en spelare som han ser sig trivas med på planen.

ANNONS

- Ja, definitivt. Det är en väldigt skicklig spelare. Han är väldigt bra i mellanytorna. Han är rätt kvick och snabb, bra på att vända upp och han har bra avslut. Det ska bli spännande att se honom. Det gäller att få honom att hitta sin roll i laget.

Även vad gäller Mikkelsen känner Besara ett ansvar.

- När man får in sådana spelare som alla vet är stora talanger… det är klart att kommer bli press på honom också. Så vi får hjälpa honom med det också.

- Hammarby är en stor klubb att spela i så man ska kunna hantera den pressen också. Speciellt nu när alla vet att vi ska vara ett topplag också. Vi ska fajtas där uppe, så det kommer att vara en del press. Fansen förväntar sig det också.

Besara utvecklar:

- Det är inte så att man kan komma hit som spelare och få tid på sig, att man kan få någon startsträcka. Det gäller att komma hit och vara redo. Snart börjar cupen. Det är direkt från 0 till 100.

ANNONS

Hur ser du tillbaka på fjolåret?
- Personligt gick det så klart bra, jag ska inte säga något annat.  Men jag kände att vi med lite mer flyt hade kunnat gå hela vägen och tagit guldet. Men all heder till Häcken som gjorde ett jättebra år också. Ibland finns det kanske motståndare som är jämnbördiga men som hade lite mer stolpe in. 

- Jag ska inte säga något om att vi var bättre än Häcken, för jag tycker att de förtjänade att vinna. Men om vi hade haft lite mer flyt hade kanske vi kunnat stå där som vinnare.

Hur tar du ytterligare ett kliv i år?
- Jag vill definitivt göra en bättre säsong än vad jag gjorde förra året. Sen blir det nu att det faller på mig att vara lite mer ansvarig vid sidan av planen. Det faller mig lite naturligt. Jag bryr mig verkligen. Det faller sig naturligt att jag tar ansvar för min omgivning, speciellt för de lite yngre. 

ANNONS

I och med tredjeplatsen i fjol kommer Bajen kvala till Europa Conference League i sommar. En stor sak för Besara och de grönvita. Han spelar mer än gärna ett gruppspel med Hammarby.

- Det är nästan svårt att tänka på det, det är svårt att drömma om det. Men det känns som att det är en bit bort, nu måste fokus ligga på att vi ska vara fullt förberedda på cupen. När väl cupen är avslutad börjar serien och därefter får vi ta Europa. Men det är klart att det är en dröm.

Publicerad 2023-02-07 kl 10:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto