Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vural berättar om drömflytten till Bajen: "Ålder är bara en siffra - jag är redo"

Allsvenskan

MARBELLA. Han är Fenerbahces yngste debutant någonsin - och har jagats av Barcelona.
Nu är Isak Vural, 16, hemma i Hammarby igen.
- Jag känner mig redo för allsvenskan, säger jättetalangen till Fotbollskanalen.

1:09
Nästa

Avbryt
Försök igen

Hör Abdelrahman Saidis tankar om säsongen 2023 i spelaren ovan.

Det var i lördags som Hammarby presenterade Isak Vural. Den 16-årige mittfältaren lånas in över hela 2023 från den turkiska storklubben Fenerbahce.

- Han är en Hammarby-talang från början och han ville komma hem på lån. Det ska vara en extrem talang. Men det får vi väl se nu. Han får visa upp sig. Det är ett väldigt oskrivet kort för oss också, sa sportchefen Jesper Jansson till Fotbollskanalen i dagarna.

Nu har Vural gjort sin första fotbollsträning med Bajen, som är på träningsläger i Marbella, och nyförvärvet lever sin dröm efter återkomsten till grönvitt. När Fotbollskanalen träffar honom på Hammarbys hotell i Spanien strålar han av lycka.

ANNONS

- Det är jätteroligt. Jag har alltid drömt om att spela i Hammarby. Så jag är otroligt glad, säger Vural.

Känns det här som hemma för dig?
- Ja, det gör det. Jag växte ju upp i Bajen. Det är som ett hem för mig. 

2022 blev han Fenerbahces yngste debutant någonsin när han fick göra ett framträdande i en träningsmatch mot Sjachtar Donetsk. Därefter har dock Vural fått speltid i klubbens U19-lag, samtidigt som han tränat med A-laget, och nu lånas han alltså hem till Bajen för att ta steg i sin utveckling.

- Det var det här jag kände för mest. Jag hade några klubbar som var intresserade av mig men Bajen har alltid varit en speciell klubb för mig, eftersom jag växte upp här. Så det blev Bajen.

Var det klubbar i Sverige eller andra länder som var intresserade?
- Det var lite både och.  

ANNONS

Vural har tidigare spelat i Bajens akademi, där han tidigt visade framfötterna. 

- Jag är uppväxt i Botkyrka, jag är från Tullinge. Jag började spela tidigt i Hammarby. Innan dess spelade jag i en liten klubb som min pappa och min bästa väns pappa startade upp, men sen gick jag till Bajen.

Redan som litet barn stack Vural ut på fotbollsplanen med sin teknik och blick.

- Jag har alltid varit lite bättre än alla andra. Så jag hade några andra klubbar som var ute efter mig men jag tyckte att Bajen kändes bäst så jag gick till Bajen.

Har det alltid varit fotboll som du velat syssla med?
- Ja, sen jag var ett-två år gammal så har jag alltid sprungit runt med en boll hemma. Det har aldrig varit någon annan sport, säger han. 

Vural förklarar att fotbollsintresset kommer från familjen.

- Min pappa spelade i AIK ett tag när han var ung och min mamma spelade i division två eller tre, tror jag. De är jättestöttande och jag är väldigt tacksam för att de hjälper mig så mycket.

ANNONS

Sommaren 2017 flyttade hans familj till Katalonien och den dåvarande elvaåringen skiftade till en klubb vid namn Sant Cugat. Men när han bodde i Spanien tränade han också med självaste Barcelona. Det var just Barça som var anledningen till att han lämnade Sverige. La Liga-giganten fick upp ögonen för honom efter att han imponerat under matcher utomlands.

- Jag var bara där en snabb sväng. I fem-sex månader. Jag tränade lite med Barcelona och ett lag som heter Sant Cugat. Sen blev det Benfica.

- Barcelona kontaktade oss och var ute efter mig. Vi spelade i väldigt många turneringar utomlands med Bajen.

Var det stort?
- Det var jättestort. Det var en dröm som jag hade haft så det var jätteroligt. 

Någon övergång till La Liga-giganten blev det aldrig fullt ut. Istället lyckades den portugisiska jätten Benfica snappa upp Vural. 

ANNONS

- Vi kände att det var bättre. Jag var där och provtränade också och trivdes väldigt mycket bättre där. Klubben visade ett väldigt stort intresse. Så det blev Benfica.

- Jag var där i fyra och ett halvt år ungefär. Det var jättelärorikt. Jag lärde mig väldigt mycket både på och utanför planen. De hade en väldigt hård disciplin och den har hjälpt mig jättemycket. Jag har tagit med mig jättemycket från tiden där. De har bland de bästa tränarna i hela världen.

I fjol gick så flyttlasset till Turkiet, där Vural varit en Fenerbahce-spelare och bott hemma hos sin farmor. Landet känns också som hemma för 16-åringen.

- Min pappa är från Turkiet och jag hade varit där ganska många gånger innan jag flyttade dit.

Under intervjuns gång vill Vural gärna framföra sina tankar till de som drabbats av jordbävningen i Turkiet. Tusentals människor har dött.

ANNONS

- Jag vill bara säga att jag beklagar allt som hänt i Turkiet. Jag sörjer alla som förlorat sina liv och för alla familjer som har förlorat allt de har.

Hur kom det sig att du flyttade till Fenerbahce?
- De visade intresse och jag fick ett A-lagskontrakt där. Så jag har tränat med A-laget hela tiden där borta. Jag tänkte att det var det bästa för mig just då. Så det blev Fenerbahce. Tiden där har hjälpt mig jättemycket också. Det har varit jättelärorikt. 

- Jag har spelat med så stora spelare och under så stora tränare, så jag har lärt mig väldigt mycket.

- Fansen är jättemäktiga. Det är helt galet att spela inför supportrarna. De är så högljudda och galna. Jag älskar det. Och klubben är ju jättestor i sig. Det är Turkiets största klubb. Så det har varit enormt roligt att spela där.

Hur var det egentligen att bli klubbens yngste debutant någonsin?

ANNONS
- Det var jätteroligt. I början var jag faktiskt inte alls nervös men när tränaren sa att jag skulle få komma in så sprang jag och tog på mig matchtröjan, och då blev jag jättenervös. Men det var jätteroligt och fansen är ju väldigt, väldigt bra där. Det var helt otroligt. Det var väldigt många supportrar där. 

Framfarten i storklubben har också fört med sig att Vural blivit väldigt populär och omtalad. På Instagram har han exempelvis drygt 160 000 följare, att jämföra med hela Hammarby som har nästan 20 000 färre.

- Jag tänker inte så mycket på det. Jag håller mig ödmjuk. Jag har fötterna på jorden.

Men du märker av att du är omtalad?
- Det blev ju så när jag flyttade till Turkiet. Det var då alla följare kom. Alltså, när jag går ute på gatan där… supportrarna är väldigt galna. De kommer fram och vill ta bilder här och där. Det är väldigt kul. Jag gillar det verkligen.

ANNONS

Efter flytten tillbaka till Hammarby har det också rasslat till i Vurals inkorg på sociala medier. Grönvita supportrar har gett honom kärlek och hälsat honom välkommen. Han skiner upp när han pratar om det.

- Jag har inte kunnat svara alla men jag ser de flesta meddelandena. Jag är väldigt tacksam.

Vural är ungdomslandslagsman för Turkiet. Han har matcher för både U16- och U17-landslaget på meritlistan.

- Det har varit jätteroligt. Det är jättekul med landskamper. Jag är väldigt stolt över att spela för Turkiet. Det är något som jag alltid har drömt om. Förhoppningsvis kommer jag till seniorlandslaget någon gång.

Han berättar att Svenska Fotbollförbundet hört sig för och meddelat att de gärna ser honom representera Sverige.

- Sverige har också varit lite intresserat men för tillfället känns Turkiet bättre.

ANNONS

Är det Turkiet som gäller framöver också?
- Det vet jag inte än. Jag har inga svar. Det är jättesvårt. Jag älskar ju både Sverige och Turkiet. Jag har växt upp med båda landslagen. Sen har min pappa som är turk alltid varit lite mer fotbollsintresserad än min mamma, som är svensk. Så jag har alltid lutat lite åt Turkiets landslag. Men vi får se hur det blir i framtiden. 

En sak är dock säker: Vural är lycklig över att få återvända till Stockholm.

- Det är jätteroligt. Jag har alltid längtat hem till Sverige när jag har bott utomlands. Det är väldigt skönt att prata svenska igen.

Under tiden utomlands har han följt sitt Hammarby och känt en kärlek till klubben.

- Ja, jag har alltid tittat på matcherna sedan jag flyttade från Sverige. Jag har alltid varit bajare. När jag bodde i Sverige var jag på nästan varje match på plats.

ANNONS

- Det ska bli jätteroligt att få spela inför supportrarna. Hammarby har också väldigt stora och mäktiga supportrar. De låter alltid mycket.

Positionsmässigt ser sig Vural spela centralt i planen.

- ”Tia” eller åtta, där någonstans. Helst på offensivt mittfält.

Han har redan fått ett fint intryck av tränaren Marti Cifuentes.

- Jag gillar verkligen Martis filosofi. Jag tror den passar mig jättebra. Vi har snackat lite och jag tycker han är en jättebra människa också. Han har fått mig att känna mig väldigt välkommen. Det är jätteroligt.

- Vi spelar en väldigt attraktiv fotboll. Det är mycket boll på fötter och vi vill behålla den inom laget, spela upp den från backlinjen. Det gillar jag. Jag gillar att ha bollen vid fötterna.

Hur är det att vara så ung inom seniorfotbollen?
- De andra brukar skoja med mig ganska mycket, om min ålder, säger Vural och skrattar. 

ANNONS

- Jag lär mig så mycket av det. Jag har lärt mig väldigt mycket och väldigt snabbt av att spela med så stora spelare. Jag tror jag har växt upp snabbare än de andra i min ålder. Jag är väldigt tacksam för det.

Vad har du för förväntningar på det här lånet?
- Att få spela så mycket som möjligt och göra det så bra som möjligt. Jag vill hjälpa laget. 

Svår fråga med tanke på att du aldrig spelat i allsvenskan, men känner du dig redo för att spela där?
- Ja, jag tror att jag är klar för att spela i allsvenskan. 

Trots din ålder?
- Jadå. Ålder är bara en siffra. Jag känner mig redo, svarar talangen och ler. 

Har du alltid trott på dig själv på det sättet?
- Ja, jag har väldigt bra självförtroende. Så jag tror att det kommer gå bra. 

Vad drömmer du om att uppnå i din karriär?
- Jag drömmer om att nå högsta nivån. Och jag vill spela under Pep Guardiola (Manchester Citys manager) någon gång. Han är min favorittränare. Jag har alltid älskat hans filosofi. Sättet han spelar på. Jag tror att jag passar in väldigt bra i hans spelsystem. Jag vill komma till en så hög nivå att han kan vara min tränare. Och så klart vill jag vinna massa stora titlar och allt det där.

ANNONS
Publicerad 2023-02-08 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto