Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dokument - del 1: Universals genombrott - budkrig om att få Isak

Allsvenskan

AIK har brutit med Universal.
I sex olika delar kan Fotbollskanalen berätta om agenturens medarbetare, kriminella kopplingar och affärer.
Den första delen handlar om Alexander Isak-affären - om de avgörande detaljerna och att det enligt Fotbollskanalens uppgifter ska ha varit budkrig bland agenter om att få representera anfallaren.

Foto: Bildbyrån.

DEL 2: Lemic pekad ut för fiffel - och för att vara Abramovitjs högra hand
DEL 3: Agenterna stoppas i bil av polis - med person kopplad till tortyrmord
DEL 4: Gängledarens samtal med agenten avlyssnades - var av "kriminell art" 
DEL 5: 
Agenter och AIK-anställda på fest - med person kopplad till "Knarkbaron"
DEL 6: 
Slutet för AIK-affärerna?


Under 2017 granskade Fotbollskanalen Universal, vilket bland annat mynnade ut i samarbetet med Kalla fakta och programmet “Fotbollssyndikatet”.

Efter det har flera medier fortsatt att syna agenturen.

Och efter att Fotboll Sthlm och Dagens ETC gjort en uppmärksammad granskning i oktober i år, som bland annat visade sig att Universal haft ett stort inflytande på AIK, berättade klubben att man inte längre gör några affärer med agenturen - och att det var ett beslut som redan tagits.

Annons

- Det är en del i en mängd åtgärder som vi vidtog redan i somras, för att förändra de här förhållandena i AIK. Jag upplever att den här agenturen har haft för mycket att säga till om. Det är osunt. AIK måste styra över AIK:s beslut, sa klubbdirektör Fredrik Söderberg, till Fotbollskanalen.

Några av sakerna som genom åren har uppmärksammats är den förre AIK-spelaren Dickson Etuhu, som var kopplad till agenturen när han misstänktes för matchfixning, vilket Fotbollskanalen kunde berätta. Han dömdes senare för givande av muta efter att ha erbjudit målvakten Kenny Stamatopoulos pengar för att lägga sig mot IFK Göteborg, en match som ställdes in.

Och att flera i agenturen har kopplingar till gängkriminella personer.

Den 8 november valde agenten Masireh Jadama, som pekats ut som en av nyckelpersonerna i agenturen, att träda fram i en intervju med Aftonbladet - där han bland annat bemötte vänskapen till en person som av polis pekas ut som ledande i det kriminella nätverket Tyson.

Annons

- Det är en släkting till mig, och vi pratar ofta. Och han har också varit på fel bana tidigare i livet, men det var länge sedan. I dag vill han göra bra saker, och jag vill gärna försöka hjälpa honom. Jag känner mig stolt att vara med och kunna bidra på hans resa, sa han då.

I sex olika delar kan Fotbollskanalen berätta om agenturens medarbetare, kriminella kopplingar och affärer.

Vi börjar med Alexander Isaks övergång till Dortmund.

***

Det är april 2016 och med en volley fastställer Alexander Isak slutresultatet till 2-0 mot Östersund. Högerbacken Haukur Hauksson som slog inlägget är först fram och kramar om anfallaren som precis har blivit målskytt i sin första allsvenska match. Därmed är 16-åringen AIK:s yngste allsvenska målskytt genom tiderna.

Efter slutsignalen hyllas han av supportrarna bakom det ena målet samtidigt som tränaren Andreas Alm får frågor av media om han tror att Isak skulle kunna bli något?

Annons

- Skulle kunna bli något? Jag tycker redan att det är något. Han gör saker för oss i träning och i match som är väldigt viktiga. Han knyter upp anfallen och så är han duktig på att göra mål. Han har ett ytterst internationellt sätt att spela. Han är snabb och bra med bollen, säger Alm.

Succén fortsätter och på sin 17-årsdag gör han två mål och sänker rivalen Djurgården.

Först är det mittfältaren Ebenezer Ofori som slår en perfekt passning igenom Djurgårdens försvar så att Isak blir fri. Anfallaren tar med sig bollen med högerfoten innan han trycker in den nere i Andreas Isakssons bortre hörn.

Sedan slår mittfältaren Stefan Ishizaki ett fint inlägg till Isak som nickar in 2-0.

Matchen slutar 3-0 och födelsedagsbarnet hyllas av lagets nye tränare Rikard Norling.

- Hatten av för Alexander som fyller år och gör en jättefin match. Vi har haft med honom länge i klubben och jag tror att det är många som är stolta över honom i dag, säger han.

Annons

På AIK:s matcher kryllar det av utländska klubbar - alla på plats för att följa Alexander Isak.

I maj 2016 skriver Isak på ett kontrakt med AIK som sträcker sig över 2018. Då är det Patrick Mörk som är agenten.

Flera som Fotbollskanalen har pratat med säger att det var budkrig om att få representera Alexander Isak och att det var personer nära anfallaren som styrde det. Den som satte ihop värdefullast avtal fick bli Isaks nya agent. En del agenturer satte ihop avtal där man garanterade belopp via sponsoravtal.

När kontraktet med Patrick Mörk gick ut så blev det Vladica “Vlado” Lemic och Masireh Jadama som blev Isaks nya agenter och rådgivare och det sägs att Universal därför gav Isaks familj ett mångmiljonbelopp sett till att flera agenturer var involverade i auktionen. Inte sedan IMG betalade Zlatan Ibrahimovic för att signera ett avtal med agenturen tidigt 2000-tal hade det varit en sådan kamp.

Annons

Men det var även två andra saker som gjorde att agenterna hade fördel när det kom till att lägga beslag på Isak. Det var den förre Premier League-stjärnan Dickson Etuhu, som då spelade i AIK, och klubbens dåvarande sportchef Björn Wesström.

- Etuhu var väldigt populär i AIK:s trupp, spelarna älskade honom, och han hade ett samarbete med agenturen med Lemic och Jadama och övertalade spelare att välja dem. Sedan hade Wesström en personlig relation till Etuhu. Bland annat semestrade Wesström och Etuhu ihop, säger en person med insyn.

Dickson Etuhu kom till AIK inför säsongen 2015. Då hade han samlat på sig erfarenhet efter spel i klubbar som Blackburn, Fulham och Manchester City, samt 20 landskamper för Nigeria.

Första säsongen gjorde Etuhu 18 matcher från start och utmärkte sig med sin fysiska spelstil.

Annons

Men sedan gick det utför.

Efter ett bråk med några vakter greps han i november 2015 av polis utanför en nattklubb i centrala Stockholm. Etuhu åtalades för våld och hot mot tjänsteman, men friades senare av Stockholms tingsrätt.

- Jag brydde mig inte om rättegången, för det där påverkade mig inte. Jag var säker på att jag inte hade gjort något fel och att det skulle bli bra. Jag vill tacka klubben som alltid stod bakom mig. Jag vill verkligen tacka AIK för det. De litade på mina ord från första början. Jag sa: ”Jag har inte gjort något fel” och de stod alltid bakom mig, sa han.

Efter tre segrar, tre oavgjorda och två förluster sparkade AIK sin tränare Andreas Alm i maj 2016. Rikard Norling tog över och det dröjde inte länge innan han och Etuhu kom på kant med varandra. Flera som Fotbollskanalen har pratat med ger en bild av att Norling bland annat tyckte att mittfältaren hade ett stort inflytande på majoriteten av de andra spelarna i truppen, som inte alltid var bra.

Annons

Samtidigt som Etuhu var en del av truppen så jobbade han som agent och fick flera spelare att välja Vladica “Vlado” Lemic och Masireh Jadama som representanter.

Bland annat Alexander Isak.

Under den här perioden drogs Etuhu med skador och det blev bara en start och ett inhopp under 2016. Etuhu avslutade karriären som spelare, men fortsatte som agent.

Björn Wesström var imponerad av Lemic och Jadama och när han fick en fråga, av Aftonbladet, om hur han visste vilka agenter han kunde lita på så svarade han snabbt:

- Det blir ett slags utredningsarbete. Man får försöka kolla folks kontakter och referenser och skapa sig ett underlag. En sannolikhetsbedömning, sa han.

Aftonbladet: När kom Lemic in i bilden?
- Han har funnits med tidigare kring andra spelare i AIK, så det är ingen ny kontakt på något vis. Vilket också känns bra. För det vore såklart riskfyllt att behöva lära känna någon ny när det handlar om den potentiellt största affären i klubbens historia. Det är bra att vi känner honom sedan tidigare.

Annons

Aftonbladet: Hur är han som person?
- Det som utmärker honom är kontaktnätet och att han är en genuint trevlig, kunnig fotbollsmänniska.

Wesström berättade att kontakten med Lemic var tät och att agenten hade hjälp av sin svenske kontaktperson Masireh Jadama.

Vid den här tidpunkten, i slutet av 2016, representerades åtta spelare i AIK:s trupp av agenturen, vilket är mycket då andra agenter representerade en eller kanske två av spelarna.

Lemic är agent för Real Madrids mittfältsstjärna Luka Modric, som 2018 utsågs till världens bäste fotbollsspelare, och han är också nära vän med Predrag Mijatovic, som både har spelat och varit klubbdirektör i Real Madrid.

Plötsligt syntes svenska spelare som representerade Universal tillsammans med Modric i Madrid. En var mittfältaren Niclas Eliasson. En annan var Patrik Karlsson Lagemyr, som då spelade i IFK Göteborg. Och “Paka” var lyrisk när han i december 2016 fick träffa Modric, och han fick också en Madrid-tröja med stjärnans efternamn på ryggen. 

Annons

- En rolig semesterresa till en fin stad. Jag var där med min bror och min agent. Det var så klart väldigt roligt att få en sådan möjlighet. En spelare som jag verkligen tycker om och som jag har som förebild. Jag träffade honom utanför hans hus innan han skulle iväg på samling. En väldigt skön och social kille. Vi snackade om min skada och hur det ligger till med den, sa Lagemyr till Expressen.

Hans storebröder Fredrik Karlsson Lagemyr och Rikard Kapella Karlsson har spelat tillsammans med en person som heter Korosh Hatami i Häcken, och i dag jobbar alla tre för agenturen Universal.

På grund av Lemics koppling till Real Madrid var det kanske inte konstigt att det spekulerades i att Alexander Isak skulle skriva på för den spanska storklubben?

I början av 2017 skrev Madrid-tidningen Marca att Isak skulle gå till Real Madrid och flera medier menade att Luka Modric var en viktig del i att få svensken att välja klubben. Marca hävdade att ett femårskontrakt skulle signeras inom kort.

Annons

Fast någon vecka efter gick AIK ut med att man sålt Isak… men till Borussia Dortmund för en summa som, enligt Fotbollskanalens uppgifter, låg på strax över 100 miljoner kronor.

Allsvenskans största försäljning någonsin.

- Att sälja en egenproducerad spelare till Borussia Dortmund, som under en längre tid rankats bland de tio bästa klubbarna i Europa, är inget annat än ett enormt erkännande för AIK Fotboll, sa sportchef Björn Wesström.

Men det fanns folk som höjde på ögonbrynen. Bayern München och deras svenske scout Björn Andersson hade också följt den svenska talangens framfart, något han berättade om i podcasten “Lundh”.

- Om jag hade fått bestämma hade man kanske köpt en sån spelare och låtit honom spela kvar i AIK i något år till. För jag menar nu i Dortmund…

Ja, hur förvånad är du att er stora rival i Bundesliga köper honom?

Annons
- Jag är inte så insatt, men ingen av mina kollegor i Dortmund visste om detta. Ingen av scouterna.

De visste ingenting? Tränaren (Thomas Tuchel) visste ingenting heller.
- Nej, så det är en mycket märklig affär. Jag har inte forskat i hur det gick till, men det låter märkligt om inte tränaren varit med på något vis.

I podcasten fanns det också uppgifter om att Vlado Lemic fick någonstans mellan 20-25 procent av affärens värde. 

- Det är klart att det finns en procentuell avkastning på det som personen i fråga bidrar med. Jag tror att det var Jesper Jansson som sa att en spelare i allsvenskan aldrig kommer att bli värda mer än 40 miljoner svenska kronor utifrån den miljö som vi befinner oss i, och det är ganska klokt. Om vi bestämmer oss för att det är sant är ju allt över det extraordinärt bra, och då finns ett incitament för oss att avlöna de som har hjälpt oss att göra någon som är extraordinärt, sa Wesström.

Annons

Och han var inte ensam om att få en bit av kakan.

Det visade sig när ett bolag åkte på en skattesmäll på närmare en halv miljon. Pengarna som bolaget upptaxerades för rörde nämligen Isaks övergång från AIK till Dortmund.

Bolaget hade inga spelare och var registrerad på en villa i Floda, utanför Göteborg.

När Alexander Isak såldes från AIK till Dortmund så anlitade den tyska klubben bolaget i Floda för att Isak skulle välja dem. Floda-bolaget utsåg att deras ansvarige för förhandlingarna skulle vara Masireh Jadama. För arbetet fick Floda-bolaget 4,26 miljoner kronor av Dortmund, pengar som företaget på olika sätt skickade vidare.

Samtidigt fick alltså Vlado Lemic ersättning från AIK, hela 20-25 procent av övergångssumman.

Och dessutom representerade även agenturen Universal spelaren. För sitt arbete med att övertyga Isak att välja Universal fick Dickson Etuhu betalt av agenturen, och enligt Expressen ska han ha fått tre miljoner kronor.

Annons

På så vis satt Universal på samtliga stolar i övergången, och till Skatteverket sa Floda-bolagets företrädare att det var Masireh Jadama som skötte förhandlingen med Dortmund och att det var han som styrde hur pengarna från affären med den tyska klubben skulle fördelas.

AIK betalade en agent för att sälja Isak, vilket man inte får göra när det gäller spelare som är under 18 år. Därför straffades klubben av Svenska Fotbollförbundet med böter på 350 000 kronor. Men den som klubben hade gett pengar till för övergången var inte Vlado Lemic utan hans partner Dejan Mitrovic.

”När pengar och tveksamma försäljare går före fotbollens egna etiska regler”, skrev polisen Fredrik Gårdare på Twitter.

Den stora Isak-affären imponerade på många andra spelare som nu såg att Universal kunde göra affärer med stora klubbar som Dortmund och Real Madrid. Det gjorde agenturen ännu starkare.

Annons
Publicerad 2023-11-24 kl 12:49

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto