Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dokument - del 6: Slutet för AIK-affärerna?

Allsvenskan

AIK har brutit med Universal.
I sex olika delar kan Fotbollskanalen berätta om agenturens medarbetare, kriminella kopplingar och affärer.
Den sista delen visar att AIK efter uppbrottet har gjort en affär med en agent som under det här året samarbetat med Universal.

Foto: Bildbyrån.

DEL 1: Universals genombrott - budkrig om att få Isak
DEL 2:
 Lemic pekad ut för fiffel - och för att vara Abramovitjs högra hand
DEL 3: Agenterna stoppas i bil av polis - med person kopplad till tortyrmord
DEL 4: 
Gängledarens samtal med agenten avlyssnades - var av "kriminell art"
DEL 5:
Agenter och AIK-anställda på fest - med person kopplad till "Knarkbaron"


AIK har sagt att man inte ska göra några fler affärer med Universal.

Frågan är om det blir så?

Under åren har klubben gjort flera affärer med deras spelare, men där Universal har velat vara i bakgrunden och i stället använt sig av andra personer och agenturer.

Annons

***

Som det lilla Floda-bolaget vid Alexander Isaks övergång 2017. Den tyska storklubben Dortmund hade anlitat bolaget för att Isak skulle välja dem. Bolaget utsåg sedan Masireh Jadama som ansvarig för förhandlingarna. Och för arbetet fick bolaget 4,26 miljoner kronor av Dortmund, pengar som företaget på olika sätt skickade vidare.

***

Som när man flyttade över alla sina spelare till Nordicon Sports som frontades av agenterna Nochi Hamasor och Dickson Etuhu - som båda var involverade i Alexander Isak-försäljningen - innan hemsidan togs bort efter att Etuhu misstänktes för att ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos pengar för att lägga sig mot IFK Göteborg.

***

Som när Stefan Silva i januari 2017 såldes från Gif Sundsvall till Palermo. Då var det VMC Group som företrädde Sundsvall, men plötsligt syntes Masireh Jadama och “Abbe” med Silva i Italien.

Annons

***

Som när AIK under 2022 gjorde en utbetalning på 5,5 miljoner kronor till ett bolag, vars omsättning växte till 6,5 miljoner. Bolaget var från Hovås utanför Göteborg och knappt någon inom fotbollsbranschen visste vem företrädaren var. Han saknade hemsida och firmans adress gick till en lagerlokal på Hisingen.

Därför dök det upp frågetecken - vad hade han gjort för att få 5,5 miljoner kronor av AIK?

- Han är en auktoriserad förmedlare som vi har valt att göra affärer med, sa Fredrik Söderberg, dåvarande vice vd i AIK Fotboll.

Söderberg ville dock inte säga vilken eller vilka övergångar som personen hade varit involverad i, men sa att han vid det tillfället samarbetade med Universal.

I november 2023 berättade Aftonbladet att den här personen i ett annat bolag prickats för bristande arbete mot penningtvätt och att han dessutom har starka kopplingar till personer dömda för brott kopplade till organiserad och ekonomisk brottslighet. Tidningen skrev att “en nära affärsförbindelse har dömts till tio års fängelse, bland annat för narkotikabrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och försök till narkotikasmuggling”.

Annons

Efter artikeln agerade AIK och sa att man ska ta in extern hjälp för att gå till botten med affärerna.

- Vi har pratat internt och kommit fram till att vi ska ta in juridisk hjälp för att säkerställa att AIK Fotbolls affärer inte på något sätt bidrar till oegentligheter i något led, sa Fredrik Söderberg till Aftonbladet.

***

Som under 2023 då Universal har samarbetat med 11Management som drivs av Dalil Benyahia. Benyahia är kompis med flera i Universal och också med spelare och tränare i AIK:s A-trupp. Han har frontat flera AIK-affärer.

Universal fanns med i bakgrunden när Robin Tihi lämnade AIK i augusti 2023. Mittbacken företräddes av agenturen Nordic Sky. Men det var Universal som fick qatariska Al-Ahli att vilja köpa honom och använde 11Management som front med att förhandla mellan klubbarna. Nordic Sky fick nöja sig med att förhandla Tihis lönevillkor.

Annons

När Fotboll Sthlm frågade AIK:s sportchef Thomas Berntsen om hur han såg på Universals inblandning i affären så tyckte han att den var helt ointressant.

- Vet din chef vad du lägger dina pengar på?, svarade han sajten.

- Vi betalar en faktura till 11Management och vad han gör med pengarna, det har inte vi någon koll på. Han kommer få bra betalt, definitivt, och de kommer ni få höra också. Men vad han gör vidare, det kan inte vi styra. Det har vi inte möjlighet till. Då blir vi handlingsförlamade och har inte möjlighet att arbeta i den fotbollsdynamiken som finns.

Fotboll Sthlm: Varför vill man inte ha insyn i det?
- Varför skulle man vilja ha insyn i det?

***

Som när 11Management och Dalil Benyahia även frontade AIK:s oväntade värvning av Lamine Dabo. Det var i slutet av mars 2023 som AIK slog till och köpte loss 19-åringen som inte platsade i sin division 5-klubb på Mallorca. Han hade mest varit i ett av klubbens ungdomslag, och även där haft svårt att platsa.

Annons

Dabo besökte AIK för provspel i november 2022 och då var Bakary Bojang agenten. Enligt tidningen Diario de Mallorca ska Dabo ha imponerat på AIK:s tränare, som då var Henok Goitom, som då ska ha bestämt sig för att man ville värva spelaren.

Det var inte första gången som Dabo var i Skandinavien. Innan provspelet med AIK hade han även testat lyckan i danska Odense, där förre AIK:aren Björn Wesström är fotbollsdirektör, men utan att ha fått något kontrakt.

Men i mars slog AIK alltså till. Och när Fotbollskanalen frågade AIK:s dåvarande vd och tf sportchef Manuel Lindberg om vem som var Dabos agent så svarade han: Dalil Benyahia.

Men det blev ändå tydligt att Dabo hade en relation till Masireh Jadama, för kort efter övergången var Fotbollskanalen på plats på en AIK-träning på Karlberg. Då var även Jadama där. Och när Dabo fick syn på agenten så blev han glad och gick fram och kramade om honom.

Annons

Lamine Dabo har nu varit i AIK i en säsong och har ännu inte gjort någon minut i allsvenskan.

***

Fotbollskanalen kan även berätta att Universal är tätt förknippad med Hasan Kilic, som tidigare har spelat i AIK, och som nu företräder KSM Agency.

Den 25 januari 2023 avslöjade Aftonbladet att AIK var överens med portugisiska SC Braga om en övergång för högerbacken Josafat Mendes, som står uppsatt på KSM Agency, och att prislappen låg på 25 miljoner kronor.

Tre dagar senare blev övergången officiell och när affären presenterades gick det på bilder att se att en Universal-agent som heter Eduardo Marinho var med Kilic och Mendes på plats i Portugal.

När Masireh Jadama misstänktes för ekonomisk brottslighet så kallades en närstående till Hasan Kilic som vittne. I utredningen, från maj 2019, står det att det i den närstående personens namn gjordes två stora lån på samma dag som fördes över till Jadama.

Annons

Den närstående säger att det var första gången som han lånade ut en så stor summa pengar. Men i förhör säger den närstående att han inte har någon som helst kontakt med Jadama. Han vet inte ens vad Jadama jobbar med.

Den 15 oktober 2023 gick AIK ut med att man bröt med Universal.

Den 10 november förlängde man kontraktet med den 16-årige jättetalangen Jonah Kusi Asare, som på pappret står under Hasan Kilic och KSM Agency.

Jonah Kusi Asare gjorde under hösten allsvensk debut och blev då AIK:s yngste spelare genom tiderna i en tävlingsmatch.

Det hade rapporterats om intresse från storklubbar som Juventus, Bayern Munchen, Benfica, Inter och Red Bull Salzburg - men den 10 november 2023 förlängde AIK alltså kontraktet med Kusi Asare till och med den 30 september 2026.

- Jonah kan gå hur långt som helst med rätt inställning och hårt jobb. Fysiskt är han redan ett "monster" och han har bland annat en bra avslutningsförmåga med båda fötterna. Det ska bli mycket spännande att följa hans utveckling hos oss under de kommande åren, sa sportchef Thomas Berntsen.

Annons

När Masireh Jadama trädde fram i en intervju med Aftonbladet tidigare i november så fick han en fråga om att “det påstås att Universal använder andra agenturer som en sorts front, att det officiellt var 11Management som skötte Robin Tihis övergång till Qatar och att det officiellt är KSM Agency som företräder Jonah Kusi-Asare – men att det sägs vara Universal som styr bakom kulisserna”?

- Det finns 0,0 procents sanning i det. Vi har aldrig representerat Jonah. En av hans agenter har lärt sig väldigt mycket av oss, men betyder det att vi styr KSM? Absolut inte. Och det är samma med Dalil Benyahia och 11Management. Dalil är en vuxen människa som har barn och tar hand om en familj. Skulle han låta oss komma in och styra och ställa med hans liv? Tror man det tror man väldigt lågt om människor, svarade Jadama.

Annons

Fredrik Söderberg, klubbdirektör i AIK kommenterar Universals koppling till Hasan Kilic:

- Vi har tagit fram en skrivelse som vi nu skickar med vid alla affärer vi gör där vi säger att motparten ska kunna visa upp andra- och tredjehandstransanktioner för oss. Om man inte vill det eller att det visar sig att det är andra- eller tredjehandskonstruktioner som går till parter som vi av någon anledning inte vill samarbeta med, då kan vi välja att inte genomföra affären. Agentvärlden i Sverige är väldigt snårig och vi kan inte hela tiden ta hänsyn till hur gamla eventuella affärer har varit. Så länge det är agenturer som jobbar med en egen upparbetad spelarfåtölj som vill bedriva affärer för sin egen verksamhet så får vi förhålla oss till det, säger han till Fotbollskanalen.

Vet du om att de här agenturerna är ihop?

Annons
- Jag väjer mig lite mot att de är ihop. Jag är helt övertygad om att alla de här agenturerna har gjort affärer med varandra tidigare. Men om vi gör en affär med en agentur i framtiden så vill vi att den agenturen ska kunna påvisa att det inte finns andra parter med i de transaktionerna. Och finns det sådana transaktioner så vill vi veta vilka det är.

Visste ni att Universal var involverade i Mendes?
- Universal hade försäljningsmandat från AIK för Joe Mendes-affären.

Hur ser du på om de här agenturerna samarbetar och ni förlängde med Jonah Kusi Asare efter att ni tog avstånd från Universal?
- KSM är en fristående agentur, vad de har för affärsförbindelser historiskt behöver vi inte ta hänsyn till. Det viktigaste är när vi gör affärer nu, och då ställer vi krav på alla agenturer som vi gör affärer med, att man ska kunna visa upp information om tredjepartstransaktioner.

Annons

Om det då skulle visa sig att de samarbetar och ni förlängde med Kusi Asare?
- Vi tittar på affär till affär. Det viktigaste är vad som är kopplat till vår affär. Om en agentur gör en affär med oss där vi får svart på vitt att det inte finns något tredjepartstransaktion som går till parter som vi har valt att inte samarbeta med så har vi inga synpunkter på hur man gör vid andra affärer kopplat till andra klubbar. Men kopplat till våra affärer så kommer vi inte göra affärer med den agenturen.

Om det skulle visa sig att de samarbetar så kommer ni inte att göra affärer med den agenturen igen?
- Vi kopplar till vår specifika affär. I affärer kring Jonah Kusi Asare då bör vi få säkerställt att inga andra parter är inblandade. Men om en agentur väljer i andra affärer med andra klubbar att inkludera partners som till exempel Universal, då har vi inga synpunkter på det. Vi ser uteslutande på affärstransaktionerna som är vid oss.I förlängningen med Jonah har vi förhandlat med en agentur, men där har ju agenturen representerat spelaren och inte oss. Så det har inte utgått transaktioner till någon agentur. Och det är tydligt att Jonah Kusi Asare inte är en Universal-spelare. För han tillhör KSM.

Annons

- Om de samarbetar i affären med Jonah, vilket inte är en affär än så länge, då hade inte vi kunnat anlita den agenturen.

***

AIK:s tydliga besked om att aldrig mer göra affärer med Universal landade inte mjukt hos agenturen. Uttalandet markerade även att avbrottet kan sätta käppar i hjulet för en eventuell Robin Quaison-comeback, så länge anfallaren fortsätter att vara en av agenturens klienter.

Nio dagar senare gick Quaison ut i en intervju med Aftonbladet och sa att han var "väldigt förvånad" och "nästan chockad" när han fick ta del av AIK-toppens markering.

Att Quaison backade sin agentur och kritiserade AIK ledde till reaktioner från AIK-supportrar i sociala medier. Efter det var anfallaren med landslaget i Stockholm och då uttalade han sig på nytt om situationen.

- Jag visste att det skulle bli reaktioner (efter intervjun). Jag var beredd på det, sa han till Fotbollskanalen, och berättade att han tagit del av reaktionerna.

Annons

Samtidigt var han tydlig med att han inte sagt att han skulle välja sina agenter före AIK.

- Jag har inte sagt någonting sånt. Sen har alla rätt till sin åsikt.

När intervjun gjordes hade Quaison inte haft kontakt med AIK - och han kände heller inget behov av att reda ut saken.

- Jag tror att det finns noll “bad blood” mellan oss. Vi kanske känner olika i dag men jag kan se Fredrik eller någon från AIK utan att det vore dålig stämning, sa han.

Masireh Jadama har tidigare valt att inte svara på frågor om brott som han har misstänkts för, om kriminella kopplingar, pengauppgörelser eller spelarövergångar  - men den 8 november 2023 valde han att träda fram i en intervju med Aftonbladet.

På frågan om hur han ser på att AIK har brutit med Universal så menar han att det var agenturen som bröt med AIK, och att klubben har försökt att få till ett samarbete igen.

Annons
Fredrik Söderberg å sin sida förklarade att det stämmer att Universal skickade ett WhatsApp-meddelande och att parterna även hade ett möte där agenturen sa att man inte ville jobba med AIK - men att klubben tog det som ett av flera liknande hot som man kommit med upprepade gånger.

Fotbollskanalen har sökt Hasan Kilic.

Publicerad 2023-11-24 kl 12:49

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto