FEM SPANINGAR: "Det är såhär flyt för mästare brukar ser ut"

Djurgården slog IFK Göteborg med 1-0 och kopplade grepp om guldet.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons spaningar från matchen.

Det är såhär flyt för mästare brukar ser ut
Det är sällan det kommer via såhär mycket domslutsflyt, men flyt i olika former är signifikativt för mästarlag (där "flyt" inte är synonym till "tur").

Oavsett om det är Malmö FF 2016, som tog segrar via fasta situationer eller när Magnus Wolff Eikrem/Vidar Örn Kjartansson fixade mål ur inget. Oavsett om det är MFF 2017, med seger efter seger efter seger i matchernas sista minuter. Oavsett om det är AIK 2018, som gjorde sitt 1-0 oavsett hur matchen såg ut och sedan höll ut.

Oavsett om det är Djurgården 2019?

Målet kommer till slut, segrarna kommer oavsett hur det ser ut, och det här var åter ett semi-sent avgörande.

Mohamed Buya Turay gjorde 2-1 mot IFK Göteborg i förra matchen i minut 89. Erik Berg kvitterade i minut 91 mot IFK Norrköping. Marcus Danielson gjorde segermålet hemma mot Kalmar FF i minut 87, och borta mot Kalmar FF i minut 81. Jacob Une Larsson kom upp i anfall och gjorde 1-0 mot Häcken i minut 80.

Det går att lägga till fler mål, som Danielsons 2-1 mot Östersund i minut 76 eller när Buray Turay gjorde mål på lagets enda skott på mål mot Malmö FF.

Noll på mål
IFK Göteborg blir fråntagna riktigt bra målchanser på grund av domslut (och lite på Lasse Vibes beslutsfattande), men utöver det hade de fem avslut fram till minut 89. Fyra av de avsluten blockades och det femte gick utanför. De hittade ytterligare tre avslut sent: en lös nick utanför, och ytterligare två blockade skott.

Totalt noll på mål. Det pekar både på att Djurgården fortsätter att göra saker bra även när spelet med boll inte fungerar, och även att Blåvitt har saker kvar innan de är ett hänsynslöst topplag. Oavsett domslut måste de göra mer.

Aiesh gör sin grej
Hosam Aiesh har inte haft den poängskörd som man trodde. Fyra mål och fem assist är gränsfall till OK sett till Östersunds usla säsong och flytt till ny klubb, men han ska ha en högre siffra.

Däremot får man en annan faktor i Aiesh. I dag var nionde gången på de 16 senaste matcherna som hans löpningar med boll tvingade motståndarna att ta minst en varning. Sånt sårar också motståndare och flera gånger tvingar fram till byten som de inte vill göra.