FEM SPANINGAR: "Det som var succésäsong riskerar att sluta med ingenting"

Hammarby förlorade med 0-1 mot Elfsborg.
Tungt för Bajen i toppstriden.
Viktigt för Elfsborg i bottenstriden.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Nu blir det en kamp om att ta en plats till Europa
För inte så länge sedan var det succésäsong och kamp om guldet. Men efter att inte ha tagit en enda seger på de fyra senaste matcherna så riskerar det att inte bli någonting av den här säsongen. Nu blir det verkligen en kamp om att ta en plats till Europa. Med sju omgångar kvar ligger Bajen trea. Man är sju poäng efter ettan AIK (som har en match mindre spelad), fyra poäng efter tvåan IFK Norrköping, en poäng före fyran Malmö FF. Formen är svag med fyra raka utan seger. Flera av spelarna ser slitna ut. Spelarna som levererade i våras levererar inte nu. Frågan är om Hammarby klarar av att ta en plats till Europa? Klart är att man måste höja sig, spelare måste kliva fram. Och det är fort för det är bara sju omgångar kvar.

Billborn petade sin kapten
Jiloan Hamad var en av allsvenskans bästa spelare i våra, men lika bra har det inte gått efter sommaren. I de senaste matcherna har mittfältaren varit svag och mot Elfsborg valde Stefan Billborn att bänka sin lagkapten. Om det inte stämmer, man inte levererar och det finns konkurrens om platsen så kan det inte vara fel att förändra, det kan ju också göra att spelaren får en väckarklocka. Men tajmingen på bänkningen kan diskuteras då Hammarby hade två avstängningar i anfallaren Nikola Djurdjic och vänsterbacken Neto Borges och med Hamad bänkad så blev det tre förändringar i startelvan. Effekten blev inte bra. Imad Khalili var den som fick förtroendet i stället för Hamad. Han fick en jättechans och borde ha gjort 1-1 när Mats Solheim slog ett perfekt inlägg från vänster till Khalili som blev helt fri framför målet, men nicken gick utanför. Efter 58 minuter kom Hamad in och Khalili gick ut. Då stod det 0-1.

Missar i massor
Ja herregud vilka chanser Hammarby hade. I den första halvleken var Imad Khalili helt fri framför målet och fick ett perfekt inlägg, men nickade utanför. I den andra halvleken träffade Vladimir Rodic stolpen, Muamer Tankovic hade en boll inne som dock dömdes bort för offside, Tankovic och Sander Svendsen snurrade bort ett bra läge efter att Björn Paulsen nickat ner bollen farligt i straffområdet. Bajen hade ett rejält tryck i andra halvlek och vaskade fram fina chanser, men det ville sig inte. Oftast var det genom inläggsspel och man hade problem att ta sig framåt centralt som man gjorde så bra i våras.

Stökig startelva
Anfallaren Nikola Djurdjic och vänsterbacken Neto Borges var avstängda. Då bänkade Stefan Billborn Jiloan Hamad och flyttade ut lagets bäste försvarare och mittback Björn Paulsen som högerback. Mycket är Paulsen men ingen högerback. Imad Khalili ersatte Hamad. Mads Fenger gick in som mittback. Sander Svendsen som anfallare. Det blev många förändringar. Ingen blev dock vidare bra.

Otroligt viktigt för Elfsborg
Innan matchen var Elfsborg bara tre poäng över kvalplats. Nu gick man upp på elfte plats och puttade ner IFK Göteborg på tolfte. Elfsborg är nu sex poäng före Sirius och BP på kval. Snacka om viktiga tre poäng. Men man fick verkligen slita för att vinna. Elfsborg fick en chans och gjorde mål. Sedan blev det mest försvarsspel och spelarna visade upp bra attityd och karaktär och slet verkligen tillsammans som ett lag. Det bådar gott inför avslutningen av allsvenskan.

Publicerad 2018-09-26 kl 21:13