FEM SPANINGAR: "En debut som Blåvitts nyförvärv vill glömma"

FARUM. IFK Göteborg förlorade mot FC Nordsjælland med 3-0 i årets första träningsmatch.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

FC Nordsjælland dominerade
Som förväntat skulle IFK Göteborg få en tuff match när de gästade tian i danska Superligaen. Utöver några pigga minuter i början såg Blåvitt-spelarna inte mycket alls av bollen under en inledande halvtimme som FC Nordsjælland dominerade. Ledningsmålet av Leo Watta kom efter omställning i minut fyra, sedan gjorde FCN två mål inom loppet av ett par minuter i första halvlek. Där och då såg Blåvitt ut att gå mot en storförlust.

En debut Sorga vill glömma
Under den avslutande timmen fick dock Blåvitt mer boll i egen ägo och började till slut hitta målchanser.  Knappt en halvtimme in i matchen sköt Gustav Svensson lagets första skott på mål, och några minuter innan paus kom Blåvitts allra bästa läge. Nyförvärvet Erik Sorga frispelades av Marcus Berg och gavs öppet mål, men lyckades på något sätt skjuta utanför från några meters avstånd. I halvtid ersattes estländaren av Kevin Yakob och Sorga kommer nog vilja glömma sin IFK-debut efter den missen. 22-åringen såg bättre ut de få gånger han involverades i spelet, men det är svårt att bedöma kvaliteten på en anfallare när ett lag hade så lite av bollinnehavet som fallet var i första halvlek.

Inhoppare bakom Blåvitts uppryckning
IFK spelade upp sig efter pausen och hade bland annat ett ribbskott av Alexander Jallow. Uppryckningen kom till stor del tack vare några av spelarna som tränaren Mikael Stahre bytte in. Utöver Yakob gav också Oscar Vilhelmsson FCN:s försvar bekymmer, och P19-spelaren Hussein Carneil stod för ett lovande inhopp där vänsteryttern kunde gjort mål både en och två gånger. Emil Salomonsson upplevde ingen rolig återkomst till Blåvitt efter tre år i Japan, men ser ut att vara i fysiskt gott slag och redo för många minuter i de kommande träningsmatcherna mot Hammarby och Lokomotiv Moskva.

Målvaktsposten ett stort frågetecken
Blåvitt har tappat tre keeprar sedan förra året, däribland förstamålvakten Giannis Anestis, och står därför med islänningen Adam Ingi Benediktsson som etta i dag. 19-åringen fick stå i de två avslutande allsvenska matcherna och höll nollan vid en gång av tillfällena. Han borde fått undan skottet som Oliver Antman sköt i minut 21 men styrde bollen innanför egen stolpe. Under januari har IFK värvat den ett år yngre Gustav Lilienberg från Southamptons akademi vilket gör att A-laget åtminstone har två målvakter nu. Räkna med att detta blir en lagdel som får ytterligare förstärkning.