FEM SPANINGAR: "Guidetti och Berisha - han var bäst i derbyt"

Här är Fotbollskanalens Andréas Sundbergs fem spaningar.

1:21

Se höjdpunkterna från AIK-Hammarby i spelaren ovan.

Starkt av AIK
Sett till förutsättningarna så var det bra gjort av AIK att ta ledningen med 1-0, 2-1 och lämna arenan med en poäng. John Guidetti tvingades byta efter 27 minuter och Nabil Bahoui hade bara 20 minuters inhopp i sig. Det är två viktiga spelare. I stället var det Nicolas Stefanelli, Jesper Ceesay, Zack Elbouzedi och Erik Ring som var AIK:s offensiva spelare som skulle leverera. Fyra spelare som, innan avspark, tillsammans stått för åtta poäng (Stefanelli sex och Ring två). Det går att jämföra med Hammarby där Nahir Besara har gjort 17 poäng, Gustav Ludwigsson och Abdelrahman Saidi båda har gjort nio poäng, Mohanad Jeahze åtta poäng, Darijan Bojanic sju poäng, och Veton Berishas som har gjort fem poäng på fem matcher.

Även om man ser spelmässigt så var Hammarby bättre. Man har ett bättre grundspel och tryckte i många stunder tillbaka AIK. Hemmalaget fick först ett tidigt mål i första halvlek, som gav energi, och sedan samma sak igen, ett tidigt mål i andra halvlek. Sedan skapade man inte så mycket, och kanske hade det med kvaliteten på offensiva spelare att göra, som ovan nämnt.

Guidetti vs. Berisha
AIK och Hammarby har lagt mycket pengar för att få John Guidetti och Veton Berisha. Så det är spelare som måste leverera och vara avgörande. Och innan matchen var det en del snack om vem av anfallarna som är bäst. Man får väl säga att den matchen i matchen slutade oavgjort. John Guidetti gjorde ett snyggt 1-0-mål efter två minuter. Sedan tvingades han utgå med en skada efter 27 minuter. Veton Berisha fixade en poäng när han satte 2-2. Båda gjorde viktiga mål. Guidettis avcslut var snyggast. Förarbetet till Berishas var lysande. Nu har Guidetti gjort två mål och en assist på fem matcher, medan Berisha har gjort fyra mål och en assist på fem matcher.

Men bäst var en mittfältare
Darijan Bojanic var lysande i derbyt. Spelförståelsen och passningsspelet var fem plus. Två assist svarade han för. Vid 1-1 upptäckte han att Jesper Ceesay helt missat att följa med Nahir Besaras löpning. En fin spelvändning av Bojanic till Besara som satte 1-1. Vid 2-2 var det hög klass på passningen från egen planhalva som med känsla gick över AIK:s mittbackar till Veton Berisha som blev fri och satte bollen i mål.

Inte bästa dagen på jobbet för Fenger
Mads Fenger är gjuten som mittback i Marti Cifuentes Hammarby. Men mot AIK hade han inte sin bästa dag på jobbet. Först blev han helt bortspelad av John Guidetti innan 1-0, och vid 2-1 missade han Nicolas Stefanelli inne i straffområdet. Två misstag som kostade ganska mycket.

Trist efterspel
Efter slutsignalen tog sig AIK-supportrar över mot Hammarbys klack, och där blev det fullt slagsmål och bengalkastning. Trist när det innan var en bra inramning.

Publicerad 2022-08-28 kl 18:12