FEM SPANINGAR: "Milosevic borde finnas med på Jannes lista"

SOLNA. 2-1-seger för AIK mot Häcken.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Börjar AIK hitta rätt kring Elbouzedi?
I paus sa målskytten Sotirios Papagiannopoulos, som stötte in en hörna till 1-0 redan efter några minuter, till Discovery+ att AIK:s första halvlek mot Häcken var ”jättedålig”. Han pekade på att man skapade för få passningsalternativ i offensiven. Men jag är inte enig med mittbacken. AIK:s halvlek var inte jättedålig. Matchbilden var absolut jämn, bortalaget skapade några halvdana lägen och Gnaget hade kunnat få bättre fart på sin offensiv men totalt sett hade hemmalaget kontroll på drabbningen. Med en större effektivitet framåt hade man också lett med fler än ett mål i paus. Både Erik Ring och Henok Goitom fick se varsitt avslut i bra läge räddas av Johan Brattberg. Positivt för AIK var också att man lyckades spela på nyförvärvet Zachary Elbouzedis styrkor mer än tidigare. När han inte får möjlighet och yta att utnyttja sin snabbhet ser han relativt begränsad ut som spelare men mot Häcken var irländaren inblandad i mycket i den första halvleken. Han slog hörnan till 1-0 och hittade fram till flera farliga inspelslägen.

Häcken blev tyngre med Jeremejeff
Ett tidigt 2-0-mål i andra halvlek, även det efter hörna, gav AIK andrum och länge såg man ut att gå mot en säker seger. Men ett gäng byten från Per Mathias Högmo väckte liv i Häcken. Med Alexander Jeremejeff längst fram blev gästerna tyngre och helt plötsligt gav också AIK sin motståndare en gratisbiljett in i matchen med lite mer än tio minuter kvar att spela. Ett onödigt missförstånd mellan Sotirios Papagiannopoulos och Kristoffer Nordfeldt gjorde att en hörna från Tobias Heintz gick rakt i mål, och därefter ska AIK tacka nämnde Nordfeldt för att man klarade av att bärga alla tre poäng. Den svartgula drömmen om SM-guld lever i allra högsta grad.

Nordfeldt levererade direkt
Om det finns någon som tvivlat på om Kristoffer Nordfeldt är en klassvärvning av AIK så kan den sluta göra det nu. Landslagsmålvakten debuterade i svenska cupen tidigare i veckan, och följde upp den insatsen med en svartgul allsvensk debut som var kvalitet mer eller mindre rakt igenom. Baklängesmålet var märkligt men främst Sotirios Papagiannopoulos fel och utöver det stod Nordfeldt för flera riktigt bra räddningar, som i slutändan säkrade segern för AIK. Han hade fyra veckors semester efter EM och kände sig inte redo för att spela mot Sirius men trots det klev han in och var poängavgörande direkt. Inget annat än imponerande och precis vad AIK behövt.

Milosevic borde finnas med på Jannes lista
Andreas Granqvist har slutat, Pontus Jansson har slutat och om Marcus Danielson kan ansluta till de kommande landslagssamlingarna känns osäkert med tanke på Kinas coronarestriktioner. Då borde Alexander Milosevic finnas med på förbundskaptenen Janne Anderssons lista över potentiella mittbackar inför onsdagens presentation av truppen till VM-kvalmatcherna mot Spanien och Grekland i september. AIK:s försvar har imponerat i år och Milosevic har bara växt och växt sedan han återvände i vintras. Mot Häcken var 29-åringen återigen väldigt stabil. Han spelar med en självklarhet i duellspelet, är en ledare på alla sätt och vis och han är ständigt en fara för motståndarlaget på offensiva fasta situationer.