Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Hiljemark näst yngst någonsin i Elfsborg: "Ser det inte som något problem"

Allsvenskan

BORÅS. Oscar Hiljemark efterträder Jimmy Thelin i sommar.
31 år gammal blir han Elfsborgs näst yngste tränare någonsin - och kommer bossa över tidigare lagkamrater.
- Det ser jag som en möjlighet, säger Hiljemark.

42:54
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se hela presskonferensen i efterhand.

Från och med den 3 juni är Oscar Hiljemark Elfsborgs nye manager. Då lämnar succétränaren Jimmy Thelin för skotska Aberdeen - och den 31-årige föredetta landslagsmannen tar över Boråsklubben.

- Det kan vara en av de bästa dagarna i mitt jobb och i Elfsborgs 120-åriga historia, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson om helhetslösningen.

Andreasson berättar att Elfsborg har haft Oscar Hiljemark på tränarkartan länge.

- Det har hela tiden varit planen att den som ska ta över är Oscar. Den planen har vi haft under en längre tid. Att vi då hittar den här lösningen samtidigt gläder mig väldigt mycket, säger klubbchefen.

Annons

- Här har vi en av de mest intressanta tränarna i Skandinavien som väljer Sverige och väljer Elfsborg. Sen gör det ingenting att han är elfsborgare i grunden och kan föreningen.

Oscar Hiljemark representerade Elfsborg som spelare mellan 2008 och 2013. 31-åringen skiner upp när han presenteras som ny tränare för Boråsklubben på ett avtal över 2027.

- Jag vill säga att jag är extremt glad, stolt och lycklig på samma gång, säger Hiljemark som nu lämnar danska Ålborg som väntas ta klivet upp till den danska högstaligan inom kort.

- När första samtalet kom från Stefan fanns det en väldigt tydlig vilja och önskan från min sida att få komma hem.

Att efterträda Jimmy Thelin blir en svår utmaning, men Oscar Hiljemark hoppas kunna förädla det arbete som hans företrädare har utfört under 6,5 års tid - som bland annat har inneburit två andraplatser i allsvenskan.

Annons

- Sättet som Elfsborg jobbar på i dag är snarlikt med hur jag ser på fotboll. Jag hoppas att vi tillsammans ska göra Elfsborg till en fortsatt bra plats att vara på, som gör alla människor i Borås stolta.

Hiljemark lämnar Ålborg med omedelbar verkan och kommer de kommande knappa två månaderna att förbereda sig inför den stundande Elfsborgssejouren.

- Jag får en fantastisk möjlighet till att kunna gå ännu mer på djupet som ledare och titta på sättet som vi har jobbat på i Ålborg. Vad som varit bra - och vad jag behöver utveckla.

- Men också kunna ta del av det som Jimmy och resterande spelare har gjort, utan att vara närvarande på det sättet. Jag tror att det blir en superfin omställning på det sättet.

Kommer du vara med runt träningarna fram till juni?
- Jag kommer vara där folk anser att jag ska vara. Det är med största respekt för det som Jimmy gör. Fokuset ska ligga på att ta så många poäng som möjligt fram till sommaren, säger Hiljemark.

Annons

Oscar Hiljemark tvingades 2021 sluta efter att ha fått en smäll på samma höft som han tidigare opererat två gånger. Då blev han först assisterande tränare - och har nu varit huvudtränare i drygt ett år.

I Elfsborg kommer han som 31-åring leda spelare som är äldre än honom själv. Han blir samtidigt en av de yngsta tränarna i allsvenskans historia - och den näst yngsta tränaren i Elfsborg någonsin (efter Magnus Haglund).

- Vad gäller livserfarenhet har jag definitivt mindre år på nacken än vad många andra tränare har. Karriärsmässigt, och med min syn på människor, har jag fått uppleva väldigt mycket.

- På pappret är jag ganska ny i gamet, men jag tror att det handlar om hur man attackerar olika problem. Hur man ser på medmänniskor. Hur man agerar i momenten där det krävs en viss form av beslutsfattande. Där känner jag mig väldigt trygg.

Annons

Hiljemark fortsätter:

- Att min ålder sätts i fokus ser jag inte som något problem - det ser jag som en möjlighet. En möjlighet att få bygga en stor erfarenhet och kunskap tidigt i karriären. Jag ser inte det som någon nackdel.

Oscar Hiljemark kommer inte bara vara yngre än flera av sina spelare. Han kommer dessutom basa över flera av sina tidigare lagkamrater - däribland Niklas Hult, Johan Larsson och Sebastian Holmén.

- Jag ser det som väldigt, väldigt roligt och inspirerande. Fotbollsfilosofin och ledarskapsfilosofin som jag har är att man gör det tillsammans. Det är inte en one man show, det är inte jag som ska utföra arbetet på banan - men jag ska försöka implementera tankar och idéer som skapar en struktur som gör att de kan uttrycka sig på bästa sätt.

Han drar en parallell till Ålborg, där han gick från att vara spelare till tränare och då plötsligt skulle bestämma över sina gamla lagkamrater.

Annons

- Det var inga konstigheter. Det beror på hur man ser det och i slutändan handlar det om människor. Du ska lära känna dem och försöka få dem att prestera på topp. Om du har en relation till dem sedan innan är inte så viktigt. Jag ser det som en positiv sak att jag känner dem sedan innan.

Som tränare beskriver Oscar Hiljemark sig som flexibel.

- Jag tror att man kan ta med sig tankar och idéer från alla tränare, säger han.

Han lyfter bland annat upp Brighton-tränaren Roberto De Zerbi, som han hade som tränare i Palermo 2016-2017, som en inspiration.

- Den typen av coacher som har en ganska specifik och strukturell syn på hur saker och ting ska göras, utvecklar Hiljemark.

- Min egen filosofi handlar om att se på den truppen jag har och försöka få ut max av den. Givetvis har jag en fotbollssyn, och jag har tagit med mig mycket från olika coacher, men att gå för hårt på ett och samma synsätt tror jag ibland kan stjälpa mer än det kan hjälpa.

Annons

I Elfsborg har Jimmy Thelin agerat som manager, vilket gör att han har haft ett större helhetsansvar runt det sportsliga än en traditionell huvudtränare. Samma roll kommer Oscar Hiljemark nu att ta över i Elfsborg.

Att klara av det sätter extra höga krav, menar klubbchef Stefan Andreasson.

- Det är svårt att hitta den personen som gillar det. Men Oscar är född till ledare. Som 16-åring skällde han ut Anders Svensson, han har varit lagkapten i nästintill alla klubbar, säger Andreasson.

Hiljemark själv känner sig redo för att axla managerrollen.

- Det kommer inte som någon nyhet och det är också en av anledningarna till att jag tycker att det ska bli så intressant. Jag får möjlighet att bygga någonting och driva vissa typer av frågor, säger Hiljemark.

- Jag gillar att vara mer delaktig i beslut som innefattar truppen, träningsstruktur och träningsläger och allt vad det innebär. Jag tror att det kan optimera allt ännu mer - det ser jag bara som positivt.

Annons

Oscar Hiljemarks första match som manager mot Elfsborg blir mot BP på hemmaplan den 7 juli.

Publicerad 2024-04-16 kl 16:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto