Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Officiellt: Hiljemark ersätter Thelin

Allsvenskan

Jimmy Thelin lämnar IF Elfsborg för Aberdeen. 
I sommar ersätter Oscar Hiljemark - som ansluter från AaB. 
- Det känns fantastiskt kul, säger Hiljemark på Elfsborgs hemsida. 

Foto: Bildbyrån.

Se presskonferensen live i spelaren.

Jimmy Thelin ledde i fjol IF Elfsborg till en andraplats i allsvenskan, och har sedan dess kopplats ihop med flera klubbar utomlands, däribland skotska Aberdeen. 

Nu står det klart att Thelin lämnar Elfsborg den 3 juni för Aberdeen - och ersätts av Oscar Hiljemark som chefstränare i Borås-klubben. Hiljemarks kontrakt är över 2027. 

Thelin tog över Elfsborg inför 2018, och har tidigare en bakgrund som tränare i Jönköpings Södra. Nu flyttar han alltså vidare till Skottland, och tar med sig assisterande tränarna Christer Persson och Emir Bajrami till Aberdeen. 

- Jag är såklart stolt och tacksam över att få möjligheten att ta över en klubb som Aberdeen - och att IF Elfsborg har gjort detta möjligt. Nu brinner jag för att avsluta här på bästa möjliga vis och har fullt fokus på de matcher vi har framför oss, säger Thelin. 

Annons

Elfsborgs ordförande Sune Lundqvist:

Jimmy kom till oss i en utmanande situation inför säsongen 2018 och har sedan ihop med oss byggt en verksamhet, stab och trupp som gett oss stora framgångar. Han har blivit enormt uppskattad av samtliga i föreningen och inte minst en riktig Elfsborgare. Jag tror jag talar för alla Elfsborgare att vi verkligen unnar Jimmy den här chansen i sin fortsatta karriär, säger han på klubbens hemsida.

Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson:

Aberdeen har visat ett seriöst intresse för Jimmys tjänster under en längre tid och vi har nu en överenskommelse med Aberdeen som gör att Jimmy ansluter till dem först den 3 juni. I överenskommelsen med Aberdeen ingår också våra assisterande tränare Christer Persson och Emir Bajrami, säger han och fortsätter:

Nu fokuserar vi på att avsluta Jimmys 6,5 års fantastiska tid hos oss på bästa sätt. Sedan kommer vi önska Jimmy, Christer och Emir med stolthet stort lycka till på de brittiska öarna och till en utmaning som få svenska tränare fått möjligheten till.

Annons

Hiljemark kommer närmast från danska andraligalaget Ålborg, som väntas spela i danska högstaligan nästa säsong. 31-åringen tog i fjol över som chefstränare i Ålborg - efter runt två år som assisterande tränare i klubben. 

Hiljemark är glad över att vara tillbaka i Elfsborg.

Det känns fantastiskt kul att få komma hem till en förening som ligger mig extremt varmt om hjärtat. Elfsborg är en anrik förening med fina traditioner när det kommer till resultat - där Jimmy gjort ett fantastiskt jobb som jag nu gläder mig över att få ta över och fortsätta. Elfsborg har även en otroligt kompetent ledarstab som jag ser fram emot att arbeta tillsammans med, säger Hiljemark.

Stefan Andreasson:

Det känns fantastiskt att återigen hälsa en "hemvändare" välkommen tillbaka! Denna gång som manager för IF Elfsborg vilket känns både extra och unikt! Oscars kvalitéer och meriter som spelare känner vi väl till sedan tidigare och efter avslutad spelarkarriär har Oscar med samma dedikation tagit sig an tränarrollen de senaste åren på ett imponerande sätt, säger klubbchefen och fortsätter:

Annons

Vi tror att Oscar passar oss bra att ta över som manager efter Jimmy och att han ihop med övrig stab kommer fortsätta utveckla vårt herrlag för fortsatta framgångar. Att han väljer oss framför andra starka alternativ med den succén han gjort i Ålborg visar att vi har en verksamhet och är en förening som även kan locka de mest intressanta tränarna i Skandinavien.

- IF Elfsborg har gjort en överenskommelse med danska Ålborg vilket innebär att Oscar avslutar sin tränargärning där samtidigt och kan nu förbereda sig på bästa sätt inför uppdraget. Oscar har skrivit på ett avtal som sträcker sig över säsongen 2027 med start den 3 juni.

Hiljemark avslutade sin spelarkarriär i AaB under 2021, och spelade senast i Elfsborg mellan 2008 och 2013, då han flyttade till PSV Eindhoven. Därefter följde spel i Palermo, Genoa, Panathinaikos och Dynamo Moskva på utländsk mark. 

Annons

Elfsborg är på tionde plats i allsvenskan - efter fyra poäng på de tre första omgångarna av säsongen. På måndag ställs Elfsborg mot Kalmar hemma på Borås Arena. 

Publicerad 2024-04-16 kl 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto