Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Karlsson har slagit sig in i Bajens elva - hoppas på nytt kontrakt: "Skulle betyda mycket"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Markus Karlsson har slagit sig in i Hammarbys startelva och hyllas av Marti Cifuentes.
Nu hoppas han få ett nytt kontrakt.
- Just nu när jag får chansen i A-laget så skulle det betyda väldigt mycket, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

När många klubbar satsar hårt och värvar in spelare från andra lag och länder så blir det svårare och svårare att ta sig hela vägen från knattelaget genom akademin och upp i A-laget.

Men en som har klarat av det är Markus Karlsson.

Som femåring inledde Karlsson sin karriär i Hammarby. Sedan har han varit klubben trogen.

I vintras fick han chansen att följa med på A-lagets träningsläger i Marbella, och där imponerade han på tränaren Marti Cifuentes.

Efter en tuff start på den allsvenska säsongen och med en del skador och avstängningar i backlinjen så fick 19-åringen chansen från start i 2-2-matchen mot Degerfors. Högerbacken tackade för förtroendet och drog upp 1-0 i krysset. Sedan har han inte släppt platsen.

Annons

Nu har det blivit tre raka matcher från start och efter 0-2-förlusten mot Värnamo nickade motståndarnas tränare Kim Hellberg instämmande när Marti Cifuentes berömde Markus Karlsson.

Efter torsdagens träning på Tele2 utvecklade Cifuentes sina tankar om ytterbacken.

- Han har gjort det väldigt bra och jag är väldigt glad för hans skull. Redan i Marbella när han fick vara med oss så visade han att han kan spela redan i år. Han tog chansen och innan det hade han gjort det väldigt bra på träningarna. Så vi visste att han kunde vara redo. Nu har han gjort tre matcher på en väldigt hög nivå och han gör det bättre och bättre hela tiden. Han förtjänar all beröm för det han presterar, säger Cifuentes.

Vad är hans spetsegenskaper?
- Han är en väldigt smart spelare. Han är inte den starkaste eller snabbaste spelaren men han kompenserar det genom att läsa spelet. Han tar bra beslut i passningsspelet och försvarar bra mot olika typer av anfallsspelare. Han är väldigt smart.

Annons

När torsdagens träning är slut kommer Markus Karlsson ut till långsidan vid avbytarbänkarna.

- Det har gått bra nu när jag har fått chansen. Nu pushar jag bara på i varje träning och så får jag se om jag startar i matcherna eller inte, säger han till Fotbollskanalen.

- Jag tycker att jag har anpassat mig ganska snabbt till vårt spelsätt. Jag är nöjd med att ha kommit med mycket i anfallen. Jag har gjort mycket löpningar på kanten och öppnat upp ytor för min ytter så att han kan göra sin grej eller passa ut till mig. För egen del tycker jag att det har gått bra, men för laget har det inte gått lika bra och det är ju det som räknas.

Hur är det att känna glädje över att ha slagit sig in i startelvan och gjort det bra, men att laget inte vinner?
- Det är ju alltid kul när det går bra för en själv men i slutändan är det laget som betyder något och det är absolut inte kul nu när det inte går så bra för oss.

Annons

Att det är Hammarby som betyder mest och att det gör ont i Markus Karlsson när klubbens lag förlorar matcher är inte så konstigt.

- Jag bor på Söder och har bott där hela livet. Så jag är en riktig bajare som kommer från en riktig Bajen-familj. Familjen är väldigt stolta nu när jag har fått chansen och har gjort det bra. Så det är kul, säger han.

Hur känner du rent känslomässigt att du har tagit dig hela vägen från det yngsta laget i Hammarby och upp i A-laget?
- Det är otroligt stort att få gå hela vägen ifrån Hammarbys breddlag och upp till akademin och sedan hela vägen upp. Det betyder jättemycket för mig att få chansen här i A-laget. Jag känner inte till många som har tagit sig upp samma väg. Så det är kul att vara en som har gjort det.

Den 19-årige ytterbacken berättar att han i slutet av 2021, när han var 17 år och skulle spela för Hammarby TFF i Ettan Norra, skrev på ett kontrakt som sträcker sig över nästa säsong, men att han inte har hört något från klubben angående en eventuell förlängning.

Annons

- Jag skulle absolut vilja förlänga kontraktet. Det känns väldigt stort om jag skulle få göra det. Just nu när jag får chansen i A-laget så skulle det betyda väldigt mycket, säger han.

Efter att ha slagit sig in i A-lagets startelva så tackar han nu Marti Cifuentes för förtroendet.

- Han har betytt jättemycket för mig. Han har ju tagit in mig här i A-laget och har lärt mig mycket taktik och vårt spelsystem och spelsätt, och allt. Så han har betytt jättemycket, säger Karlsson.

Publicerad 2023-06-09 kl 13:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto