Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skånederbyt delar familjen Widell: "Jag orsakade min bror en hjärnskakning på match"

Allsvenskan

HELSINGBORG/MALMÖ. Casper Widell väntas starta för Helsingborgs IF mot Malmö FF i kväll.
På plats kommer hans storebror Melker vara - som tillhör MFF.
- Man får ju knyta näven i byxan lite ifall Casper gör någonting bra, säger Melker Widell.  

Foto: Bildbyrån

Casper Widell och Melker Widell.

Bröderna Widell har egentligen ingen koppling till vare sig Malmö eller Helsingborg. De är från Landskrona, de flesta i familjen håller på Bois, och deras pappa Mikael Widell (före detta Nilsson) nådde till och med Landskrona Bois A-lag.  

Han tränade också sina söner i IK Wormos lag för pojkar födda 2002, där Casper Widell var en hårdskjutande anfallare och den ett år äldre Melker agerade framspelare.  

- Det var jätteroligt. Då var han anfallare och yttermittfältare, i början i alla fall. Så var jag mittfältare och serverade honom - han fick ju bara en massa mackor från mig (skratt), säger Melker Widell till Fotbollkanalen.  

ANNONS

När bröderna skulle börja högstadiet sökte båda till Malmö FF:s fotbollsakademi, med ett års mellanrum. Melker kom först in på skolan, men var en av få som inte fick någon plats i MFF. Han spelade ett år i stadskonkurrenten LB07 innan han till slut plockades upp i MFF:s organisation.  

Casper Widell kom dock inte in på fotbollsakademin och fortsatte därför i Wormos juniorlag. Helsingborgs IF sedan upptäckte 13-åringen, som skolats om till mittback, och lockade över honom. Rivaliteten bröderna emellan kunde inledas.  

Hur reagerade du när Melker gick till MFF? 
- Det är klart jag var stolt och glad för hans skull. Samtidigt fanns en avundsjuka, vi har alltid tävlat mot varandra (skratt). Ett år senare var jag där och tränade och kom inte in. Då var han och stöttade mig och var en storebror för mig. Men vi har alltid kämpat mot varandra, och sedan kom jag till HIF och vi var på varsin sida av Skåne om man säger så. Sedan har vi mött varandra hur många gånger som helst. 

ANNONS

HIF-spelaren beskriver att hans lag var bättre under de första åren och vann de stora matcherna mot MFF, som en DM-final och en Gothia Cup-semifinal. Widellkampen blev en egen duell under Skånederbyna på ungdomsnivå. Bland annat ville Melkers tränare inledningsvis att han skulle markera Casper - något som MFF-talangen inte protesterade mot.  

- Han var mittfältare och ville markera mig överallt. För han är lite kortare än mig men ville ändå visa att han är storebror. "Jag tar 'Cabbe'", för att han ville vinna över mig. Och frågar du honom så säger han att han vunnit alla dueller (skratt). Men det stämmer inte riktigt. Jag tröttnade på honom i en match och gick upp i en duell med honom, och så fick han tyvärr en hjärnskakning, säger Casper, i dag 1,92 meter lång. 

Han kan inte låta bli att skratta åt det dråpliga minnet.  

ANNONS

- Även fast vi är bröder, men på planen är man fortfarande fiender ju, säger Casper. 

Melker erkänner att han var "övertaggad" de första gångerna han skulle möta HIF och hans bror. Just den här duellen slutade med att MFF-spelaren knockades och kördes iväg med ambulans.  

- Ja, men fråga Casper vem som vann den nickduellen. Det är det viktigaste, inte att jag åkte på hjärnskakningen (skratt), säger den elva centimeter kortare Melker. 

Casper Widell förklarar hur brödernas kamp hanteras av deras föräldrar.  

- De ställer sig med ett ben på ena sidan och ett ben på den andra när vi möter varandra (skratt). Det är lite jobbigt när de har vänner i mitt lag, som med föräldrarna där bredvid ska de stå där och snacka med dem. Och sedan ska de gå till Malmö och snacka med föräldrarna där. Men de är glada, de är stolta över oss. Det är de, men de har höga krav på oss fortfarande - det har de alltid haft. Det pushar oss båda två till att göra det bättre.   

ANNONS

HIF-backen fick en del uppmärksamhet i vintras när han för Helsingborgs Dagblad bestämt deklarerade målet att en dag spela för favoritklubben Manchester United. Bröderna ger ett moget intryck, samtidigt som den karaktäristiska skånska kaxigheten är tydlig.  

- Alla barn drömmer väl om att ha en favoritklubb som de vill spela i. För mig har den alltid varit United. Men sedan är det flera steg på vägen. Det kanske inte blir United, men förhoppningsvis blir det. Och från min sida var det ingen kaxighet, det är mer bara att jag har ett mål med min fotboll - och det är att jag ska vara där, någon gång. Sedan är det upp till mig att ta mig dit, säger Casper.  

Drömmen om Old Trafford är faktiskt en av sakerna som enar bröderna.  

- Förhoppningsvis spelar vi tillsammans i United. Han på mittfältet och jag i försvaret, säger Casper. 

ANNONS

- Ja, det hade varit riktigt bra. Det hade varit en stark ryggrad där i United - jag tror att de behöver det (skratt), svarar Melker.  

För stunden är yttermittfältaren utlånad från MFF till samarbetsklubben BK Olympic i Ettan Södra. Innan Melker fick ett A-kontrakt i vintras spelade han 45 minuter i träningsmatchen mot IFK Malmö förra året, och var med i bruttotruppen som slog Elfsborg borta på vägen mot SM-guld.  

Melker Widell har tagit en ordinarie plats hos succénykomlingen, som ligger trea i tabellen efter 14 omgångar. Han är en av fem talanger som MFF lånar ut under säsongen till Malmölaget.  

- Att avsluta säsongen bra här, det är det viktigaste för mig. Jag vill så klart uppnå vårt mål som vi har som lag: att gå upp till superettan. Sedan mina egna mål är att jag skulle ta det här steget in till seniorfotbollen, och det tycker jag redan att jag tagit. Jag kan ta för mig på ett helt annat sätt i matcherna nu än i början. Det känns bättre och bättre hela tiden, nu börjar poängen komma också, säger Melker.  

ANNONS

Han fortsätter:  

- Sedan är så klart målet att ta sig tillbaka till MFF och kämpa om en plats där. Om det är nu efter denna säsong, om jag gör en bra försäsong med Malmö FF, eller om det är något år till och jag behöver någon utlåning extra - det får tiden utvisa. Men jag är väldigt optimistisk om att jag kommer få spela på Eleda någon dag. 

Närmast väntar ett Skånederby för brorsan, vars HIF är sist i den allsvenska tabellen när de gästar Eleda Stadion och tabellfemman Malmö FF. Casper Widell gjorde sin allsvenska debut som 17-åring säsongen 2020 men satt på läktaren under de båda derbymatcherna det året.  

I kväll lär han finnas med i elvan när HIF återstartar under den nya tränarduon med Mattias Lindström och Álvaro Santos.  

Har du något drömscenario? 

ANNONS
- 1-0 i 90:e minuten till HIF. 

Du gör det? 
- Jag gör det. Nickar in den på hörna.  

Gör du en målgest mot Melker på läktaren då? 
- (skratt) Nej, det gör jag inte. Jag har respekt för honom så det gör jag inte.  

Hans bror kommer försöka hålla sig lugn på läktarplats.  

- Man får ju knyta näven i byxan lite ifall Casper gör någonting bra, utan att försöka visa det för mycket (skratt). Men jag hoppas att Malmö vinner så klart, avslutar Melker Widell. 

Publicerad 2022-06-27 kl 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto