Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Tiedemann: "Jag vill gå längst fram i ledet för att hjälpa AIK tillbaka till toppen"

Allsvenskan

SOLNA. Han är redan en av AIK:s vicekaptener.
Och Benjamin Tiedemann Hansen, som inte räds ansvar, har ett tydligt mål om att ta laget tillbaka till allsvenska toppen.
- Den känslan triggade mig när jag valde att stanna, säger han till Fotbollskanalen.

8:29
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

I spelaren ser du ett specialprogram om AIK.

Den danske mittbacken Benjamin Tiedemann Hansen står inför ett stekhett derby mot Djurgården. Under söndagen ska hans AIK ta sig an rivalen i allsvenskans omgång fyra. Och nu vet 30-åringen att han kommer få vara med om något speciellt. Han spelade sitt första derby mot Djurgården i svenska cupen i mars.

- Jag minns att de första fem-sju minuterna var speciella. Känslan i kroppen var intensiv så jag behövde samla ihop mig och få kontroll på mina tankar, säger Tiedemann Hansen. 

Trycket som AIK-supportrarna skapar på läktarna är något han aldrig upplevt tidigare i karriären.

- Det är en av anledningarna till varför jag kom till AIK. Jag har spelat i flera bra klubbar i Skandinavien, Nordsjälland och Molde men jag har aldrig spelat i en klubb med supportrar på det här sättet.

Annons

Efter krysset senast mot Mjällby, som enligt Tiedemann Hansen var AIK:s bästa prestation i allsvenskan 2024 så här långt, står de svartgula på fem poäng. Mittbacken beskriver starten som ”okej”, men att laget förväntar sig mer av sitt spel framöver.

Han pekar på att AIK jobbar med att hitta en ”frihet” i spelet som leder till fler målchanser men han trycker även på att man kan bli mer ”kyliga” för att hitta rätt alternativ på offensiv planhalva.

- Vi hade inte kontroll nog i de första två matcherna.

Den här säsongen har situationen blivit annorlunda för Tiedemann Hansen jämfört med hur den var när han kom till AIK i fjol. På nio allsvenska omgångar gjorde han fyra starter och ett inhopp i höstas. Nu är 30-åringen given i startelvan.

- Jag har spelat mycket och gjort det bra. Men jag är en väldig lagspelare. Jag har svårt att glädja mig över matcher då jag tycker att jag spelat bra men vi inte når vår toppnivå som lag. Känslan är att det finns mer att bjuda på. Vi måste ge ännu mer. Även jag.

Annons

- Jag är väldigt självkritisk. Jag vet att jag måste jobba ännu smartare så att vi som lag kan ta nästa steg och styra matcherna ännu mer. Man kan styra matcherna genom att stå lågt också men så klart vill vi bli bättre med boll och vara ett mer homogent lag om vi pressar högt eller lågt.

Faktum är att Tiedemann Hansen redan är en del av AIK:s kaptensgrupp, trots att han kom till klubben i slutet av augusti förra året. Han tar gärna ansvar.

- Det faller sig väldigt naturligt. Jag har alltid varit runt kaptenerna i laget och när jag var 20 år var jag kapten i mitt lag i Danmark. I Haugesund var jag kapten i ett halvår. Det är väldigt naturligt för mig. Jag är stolt över att vara en del av kaptensgruppen men för mig spelar det ingen roll om jag är det eller inte, jag tycker att man ska bidra med det man kan oavsett.

Annons

- Några pratar mycket på planen, som jag kanske gör, medan andra visar det genom att ha bra kontroll över bollen och styra spelet. Man måste göra det man är bäst på.

Hur var hösten för dig?
- Jag kom från Molde som precis blivit mästare och spelar kontinuerligt ute i Europa, och gick till en klubb som låg i botten av tabellen. Så jag hade hoppats på och räknat med att spela direkt. Men det finns duktiga spelare här, i ”Milo” (Alexander Milosevic) och ”Sotte” (Sotirios Papagiannopoulos). Det får man acceptera och se på vilket sätt tränaren vill använda sina försvarsspelare. Det var bara för mig att anpassa mig. 

Dansken var på lån från Molde i höstas och i slutet av december köptes han så loss av AIK. Då skrevs ett tvåårskontrakt på.

Var det ett givet val för dig att stanna i AIK?
- Det var ett hyfsat givet val. Jag hade fortfarande ett år kvar på mitt kontrakt med Molde och de ville gärna behålla mig. Men jag hade känslan av att jag ville prova något nytt. Och här får jag Stockholm som stad, många supportrar, en ny liga och bara ett flyg hem till familjen (i Danmark) jämfört med två.  

Annons

- Det fanns egentligen ganska mycket intresse för mig. Och jag hade kunnat tjäna större pengar någon annanstans. Men kärleken som jag fick direkt från AIK-supportrarna, känslan runt föreningen och viljan jag hade att få upp AIK i toppen igen… det triggade mig. Speciellt känslan: ”Jag vill vara en av de som går längst fram i ledet och hjälper AIK tillbaka till toppen”.

Tiedemann Hansen förklarar att det även klubbar utanför Skandinavien ryckte i honom.

- Jag övervägde mina alternativ men samtidigt… det var AIK jag hade lust att spela för. Det märkte jag på mig själv. Det totala paketet var bäst här.

Det stora intresset runt AIK spelade alltså en stor roll i hans beslut att göra övergången permanent.

- Jag gillar det där med att utmana sig själv. Nu har jag varit i fyra år i Norge och att komma till en ny plats kan göra saker med dig. Kanske behöver du pressa dig själv ännu tuffare än du vanligtvis gör.

Annons

Nämnde Milosevic har fortsatt problem med sviter av en huvudskada och därför har Tiedemann Hansen och Papagiannopoulos bildat mittlås den senaste tiden.

- Vi har varit stabila men vi vill gärna minimera saker och ting bakåt ännu mer. Vi vet att vi har bra offensiva spelare och säkert gör ett mål om vi håller nollan. Men samarbetet är bra. Jag gillar ”Sotte”. Han är en fantastisk människa och har en imponerande fysik. Han är klass.

Du talar om att du vill hjälpa AIK till toppen. Ser du att det kan hända redan i år?
- Det är inte för att lägga press på oss själva men AIK ska och måste vara ett topplag. Jag kan inte se varför vi inte skulle kunna vara det nu. Spelet har kanske inte riktigt varit där än men som lag och spelare för spelare… kan vi träffa rätt som lag och hitta harmonin i spelet så är vi bra. Det måste vara vår inställning (att sikta mot toppen). 

Annons

- Jag spelar för att vinna. Det är den en enda inställningen jag har. Vilka fan vi än möter så handlar det om att vinna. 

Du som har spelat i Molde som spelat ute i Europa de senaste åren. Hur långt ifrån AIK är det? Är det steg du ser ni kan ta?
- Ja. Sen tittar man ju just nu på rankingen och att Norge och Danmark ligger lite före. Men det är en annan press här i Sverige. Det är annorlunda matcher här och det är kanske lite mer sydeuropeiskt. Lite mer galna supportrar. 

Det kommer in lite fler externa faktorer här i Sverige?
- Ja, det gör det. Man måste vara stark mentalt om man gör några misstag.

Han fortsätter:

- Molde var en maskin med många bra spelare. Men det har vi här också. Det handlar om att få in en tro och att alla har samma ”mindset” till matcherna och hur vi spelar. 

Annons

FAKTARUTA

AIK:s tränare Henning Berg om Benjamin Tiedemann Hansen:

- Han kommer från Molde som är vana vid att vinna och spela ute i Europa. Han kommer från en bra miljö. Han är utländsk. De andra i vårt kaptensteam är svenskar. Då tänkte vi att det kunde vara bra att ha någon som kommer lite utifrån också. "Ben" jobbar hårt och har bra värderingar. Men det är inte så att han har större ansvar än någon annan här. Han jobbar bra i träning, han vill bli bättre och han är en bra kille med goda värderingar. 

Publicerad 2024-04-21 kl 09:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto