POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Två av tre allsvenska spelare ”klarar sig utan agent”

Behövs agenter? I en unik undersökning anser två av tre allsvenska spelare att agenter är överflödiga.
- Det är inga siffror som förvånar, säger agenten Jesper Norberg, till fotbollskanalen.se

Agentfrågan har varit glödhet under våren efter TV4-Sportens och Fotbollskanalens avslöjande kring brassen Wanderson. I en färsk och unik undersökning som Fotbollskanalen och FotbollDirekt gjort med 80 utvalda spelare (fem i varje allsvensk klubb) så svarar 62.5 procent att de skulle klara sig lika bra utan en agent. Bara var fjärde anser att agent är ett måste.

- I det läge jag är nu klarar jag mig utan en agent. Det är inte avgörande för en bra övergång, säger en av de 80 tillfrågade allsvenska spelarna i enkäten.

- Jag skulle klara mig utan en agent inom Sverige, men det är nog bra om man ska flytta utomlands med kontakterna där, säger en annan.

Svaren förvånar inte agenten Jesper Norberg, som snarare ser positivt på att så många klarar ta ansvar för sig själv. Norberg har en egen förklaring till att så många tycker att de kan göra agentens jobb själv:

- Det är ju en skillnad förstås på svenska spelare när man har utbildning och skolform, där man är van att ta mycket beslut själva, jämfört med spelare från tredje världen, säger Norberg till fotbollskanalen.se.

Martin Dahlin, då bronshjälte - nu agent på heltid, anser att det är självklart att ung lovande spelare bör ha en agent.

- En spelare ska inte marknadsföra sig själv runtom i hela Europa, eller förhandla sitt kontrakt själv, tycker Dahlin och tillägger:

- Det man vill är att spelarna ska kunna fokusera på det de ska fokusera på, och inte lägga energi på annat, vilket är att spela fotboll och träna, säger han till fotbollskanalen.se.

För Dahlin beror svaret helt och hållet på hur varje enskild spelares situation och behov ser ut.

- Det finns naturligtvis ett par exempel på äldre spelare som gått över till att förhandla själv, men av de som spelar ute i de stora klubbarna så har 98 procent av spelarna agenter. Frågar du spelarna i U21- och A-landslaget så tror jag inte att en enda av dem inte har agent, avslutar Dahlin.

Publicerad 2010-07-14 kl 19:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå