Värnamo vände på fyra minuter - HIF i kris efter storförlust

HELSINGBORG. Anthony van den Hurks ledningsmål hjälpte inte Helsingborgs IF.
Marcus Antonsson gjorde två mål när IFK Värnamo skickade HIF under nedflyttningsstrecket efter 4-1-segern på Olympia.

HIF, på kvalplats inför matchen, saknade Armin Gigovic och Assad Al Hamlawi jämfört med 1-2-förlusten mot Degerfors. In kom Rasmus Jönsson medan Ali Suljic var tillbaka efter skada och ersatte Charlie Weberg i mittförsvaret. Trettondeplacerade IFK Värnamo gjorde ändringen att kaptenen Freddy Winsth kom in för Netinho sedan 1-1-matchen mot Mjällby senast.

Hemmalaget inledde bottenmötet bäst, med Anthony van den Hurk som sköt ett skott som gick en meter över efter en kvarts spel. I den 23:e minuten gav nederländaren HIF ledningen, finurligt framspelad av Jönsson, med ett avslut som gick stolpe in. Det var HIF-kaptenens första mål för säsongen.

Gästerna kom till ett par nästan-lägen under den inledande halvtimmen, innan Wenderson fick på ett skott som gick strax över Anders Lindegaards ribba. Två minuter innan halvtid dribblade HIF:s Taha Ali till sig ett hyfsat skottläge men avslutet gick rakt på Värnamos Pilip Vaitsiakhovich. 1-0 slutade första halvlek på Olympia.

- Jag glömde nästan bort hur det hade känts att göra mål, säger en lättad van den Hurk i discovery+ sändning.

Värnamos Oscar Johansson är mer kritisk.

- Jag tycker det är dåligt. Vi är stillastående och det är ingen som rör sig när vi har bollen. Man tänker att någon annan ska lösa det, säger Johansson i samma sändning.

- Det känns som att det ska till en stor förändring om vi ska vända den här matchen.

Den andra halvleken rivstartade HIF med ett anfall som avslutades av Ali, vars skott gick i burgaveln. Fyra minuter senare fick Johansson ett läge mitt i straffområdet för IFK, men skottet hastades fram och blev missriktat. I minut 64 fick HIF:s Suljic ett jätteläge att nicka in 2-0 på en hörna, men misslyckades med att träffa bollen.

Det skulle straffa sig. I den 67:e minuten passade den inbytte Adam Kaied helt fel vid mittplan och Francis de Vries inlägg hittade Marcus Antonsson, som vackert tog emot och placerade in sitt fjärde mål för säsongen. Fyra minuter senare fullbordade Värnamo vändningen när Abdussalam Magashy vann bollen, hittade Edvin Becirovic som passade tillbaka och Maghashy rullade in bollen i öppet mål.

Lindegaard gjorde sedan en jätteräddning på ett Antonssons avslut, innan IFK-forwarden stängde matchen med ett nytt distinkt skott i den 80:e minuten. Denna gång var det Johansson som spelade fram. Tre minuter senare spelades den inbytte HIF-anfallaren Rasmus Karjalainen till ett fint läge men fick ingen träff på bollen. På tilläggstid gjorde Charlie Vindehall 4-1 till gästerna.

IFK Värnamo stod som segrare med 4-1 och kliver upp till tolfte plats i tabellen. HIF är under nedflyttningsstrecket efter den sjätte raka matchen utan seger. Nykomlingen har bara tagit två poäng på dessa matcher.

- Sett till målchanser tycker jag att vi till slut vinner rättvist, säger IFK:s tränare Kim Hellberg, medan HIF:s Jörgen Lennartsson är mindre nöjd.

- En enormt tung förlust, säger han.

Lagkaptenen utvecklar:

Det är väldigt tufft, jag är väldigt besviken. Även för att det inte var något stort på gång i första halvlek, inget riktigt hot från dem. Vi släppte in ett mål efter ett misstag, ibland händer det i fotboll, men sedan tycker jag att sättet som vi reagerade på målet är oacceptabelt, säger van den Hurk, som menar att situationen tar hårt på honom:

- Det är tufft. Först handlade om att göra mål, vilket jag fick göra i dag, men i slutändan är det inget värt. Ibland måste man ta sig igenom sådana saker och komma tillbaka starkare. Jag försöker att se det så för stunden.

Startelvor

Helsingborgs IF: Lindgaard - Tsouka, Suljic, Widell, Davidsen - Ejupi (utbytt, 74'), Lingman (58'), Jönsson - Olsson (utbytt 74'), van den Hurk (K), Ali.

Byten: Kaied (58'), Karjalainen, Acquah (74')

IFK Värnamo: Vaitsiakhovich - Winsth (K), Tihi, Eriksson, de Vries - Larsson (utbytt 62'), Kenndal (84'), Magashy - Wenderson, Antonsson, Johansson (84').

Byten: Becirovic (62'), Näsström, Vindehall (84')

Gula kort: Ejupi (6'), Olsson (36'), Tsouka (56´)

Publicerad 2022-05-21 kl 19:25