Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett barn i sandl

Ekwalls blogg

Torsdag 2 augusti kl 15:35
För vilken normalt funtad människa över tre år är det hur enkelt som helst att efterleva:
Du får inte kasta föremål på människor hursomhelst…du får inte göra det på restaurang, du får inte göra det bio, du får inte göra det i klassrummet, du får inte göra det på teatern, du får inte göra det på dina arbetskamrater på jobbet, du får inte göra det på flygplan och du får inte slänga mynt, öl, flaskor, tårtor, tändare, bananer på folk när du strosar omkring på stan.
Gör du det så blir du sannolikt arresterad o får sitta en stund på en polisstation o försöka förklara ditt grottmänskliga beteende.
Jag tror det här gäller alla skådeplatser i världen…inklusive gator o torg där galna kommunister kastar tegelstenar på poliser för att de är sura på politiker eller slänger träplankor genom oskyldigas skyltfönster för att de fått för sig att reclaima en gata, blir du upptäckt åker du fast o får liksom stå ditt kast, en vitkalkad cell eller frekventa besök hos nån doktor med väldigt vit rock…enkel samhällslösning på abnormalt beteende.
Men det gäller uppenbarligen INTE på fotbollsläktare.
Och det är det jag inte vill förstå, att viss fotbollspublik tror att de får bete sig hur fan som helst bara för att de står i en klunga o gör det för att det spelas en fotbollsmatch man ska titta på.
Jag vet att det finns mejlare som tycker det är löjligt, men jag är för nolltoleransen här.
Kastar du saker i ryggen eller bakhuvudet på andra människor (oavsett vad det är) ska du åka ut.
Uppträder du hotfullt o ställer till allmänt jävelskap genom att bråka eller hota så har du inte där att göra.
Är du full ska du inte komma in (herregud, du är där för att uppleva en fotbollsmatch, inte för att försöka bjuda upp den där tjejen du aldrig vågat tala med tidigare).
Men flatheten, fegheten, slappheten har redan gått för långt.
Det står rätt synliga skyltar vid varenda ingång till allsvenska matcher att du inte får vara berusad för då nekas du tillträde, hur ofta tror ni folk stoppas? En vakt i Halmstad sa till mig att när busslaster kommer till Örjans Vall från olika städer runtomkring så är folk så dragna att inte ens hälften skulle släppas in.
Men alla kommer in.
Idag kastas det tio gånger värre saker än blaskig öl på fotbollsspelare…mynt är det vanligaste, rätt feta fem- o tiokronor som kan singla från långt håll o ta jävligt illa i skallen på nån.
Det sitter personal för att bevaka just sådant på läktarplats o på innerplan (även om jag noterar alltför ofta att de helst ser matchen, typ fel man på fel plats).
Det är inte precis så att de missar allt eftersom jag förutsätter att de inte är blinda.
Men ingenting händer. Så länge folk inte slår ihjäl varandra eller tänder bengaler så är det OK, men ett regn av femkronor i nacken på en fotbollsmålvakt eller hörnläggare får liksom passera.
Fråga mig inte varför.
Jag ska inte tjata om England, men för er som inte känner till det…jag har sett det själv o fått det vidimerat av varenda tänkbar svensk spelare som spelat Premier League…uppträder du obscent (exempelvis skriker att folk är horor eller ska dödas), röker du, står du upp på sittplats o FRAMFÖRALLT kastar du så mycket som ett A4-blad – då åker du rätt ut. Ingen pardon.
Jag säger inte att allt de gjort i England varit rätt, men de har sen länge insett att man inte behandlar idioter med hjälp av flathet.
Och bestämt markerat att en fotbollsarena inte är en frizon för vuxna människor att bete sig hur-som-helst.
***
Det fanns en väldigt tydlig bild som visade att Bajen-fansen direkt ville peka ut de skyldiga.
Exakt vad jag har efterlyst tidigare.
Hjälp till att få bort packet som försöker sabotera.
***
Arne Hegerfors var arg. Lasse Granqvist var arg. Det syntes o hördes tydligt.
Jag har inget emot att de visade känslor o mitt upp i en direktsändning är det ibland otroligt svårt att behärska i nuet o tänka hundraprocentigt nyanserat.
Men det är möjligt att just Hegerfors o Granqvist varit med så pass länge att man kunde förvänta sig lite perspektiv.
Det var för jävligt det som hände, det var uppseendeväckande o det var en väldigt intressant situation…men det fanns inget hotfull stämning i luften som i augusti förra året.
Det var en annan situation det här, allvarlig på sitt sätt men inte jämförbar på samma dag.
***
Skitsamma om det var öl eller tomater som kastades in.
Det är inte det.
Det är själva beteendet.
Och oftast är det mynt, nästa gång en biljardboll, en glasflaska eller en kniv.
***
Jag kan tycka att Fröjdfeldt kändes något lite to much när han efteråt började sväva iväg med "vi i svensk fotboll" o "500 kg bananer i andra matcher" istället för att koncentrera sig på det som nyss hade hänt.
Men det känns så skönt att han ställde upp o försökte förklara/reda ut i direktsändning istället för att stoppa huvudet i sanden o smyga ut bakvägen.
Det var rätt av Fröjdfeldt att blåsa av matchen, för det får inte fortsätta som det är.
Det var lika rätt att blåsa igång igen eftersom hotbilden knappast var av den art att matchen inte skulle kunna slutföras säkert.
***
Jag är för allt vad som heter stark, positiv o kokande läktarkultur o den finns på många ställen.
Men det håller inte längre att bara säga "det är bara några få som förstör" för det är inte sant o OM det nu vore så, peka ut dessa o se till att få bort packet från arenorna.
***
Till slut: På TV-bilderna från Canal+ noterade jag tre rätt små barn längst fram på Bajen-klack-läktaren med föräldrar (förmodar jag).
Trevligt förstås, barn måste få uppleva allsvensk liveidrott som alla andra.
Men i samband med att barnen var i bild stod det ett gäng vuxna män sidan om, visade långfingret o skrek synbart "din jävla fitta" till Höiland samtidigt som det alltså ven öl o annat mot spelare/linjeman.
När barnen kommer hem, ska gå o lägga sig o farsan ska läsa John Blund…om vi förutsätter att barnen då frågår:
"Pappa, varför skrek alla vuxna så till de som sparkade fotboll, varför kastade de saker på andra?"
Vad svarar man då?

Annons
Publicerad 2007-08-02 15:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto