Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det feta självmålet på Råsunda

Ekwalls blogg

Tisdag 15 april kl 00:50
För att börja väldigt enkelt: Chimpanser kastar saker på varandra o tycker det är skoj, helt vanliga vettiga människor gör det inte.
Det får skyllas på vad som helst…det får tyckas att det "bara" är ditt och det "bara" är datt som kastas…men i vilken civiliserad hjärna som helst så får cellerna ihop så pass mycket som att du inte kastar någonting på andra, jag vet rätt små människor i sandlådor som inser sånt.
Tycker människor ändå att det känns skönt att kasta saker på andra, då får de helt enkelt svårt att vistas i en öppen värld…görs det på gatan kommer någon o tar hand om dig, kanske en tvångströja o fyra vita väggar.
I det sammanhanget råder det ingen skillnad på om du går på gatan, på bio, på restaurang, teater, middag hos svärmor eller på fotbollsmatch.
Kastar du saker på andra o inte är chimpans, då har du problem.
Det är elementärt, men det finns alltså anledning att börja just där.
***
Det var en rätt sansad, tydlig och mäktig manifestation mot Svenska Fotbollsförbundet o SEF inför derbyt o jag tänkte att det är såklart rätt att vädra sitt missnöje, rätt att påpeka något som inte känns rättvist…jag tänkte också att jag verkligen skulle sätta mig in i problematiken för jag har haft andra prioriteringar o inte haft tid o tillfälle.
Men självmål kan sällan göras så feta, som de som gjordes på Råsunda denna regniga afton i april…jag menar; vem minns den manifestationen idag?
Eller; vem orkar ta den på allvar?
I första halvlek landade en fyrverkeripjäs från Hammarbyklacken rakt framför fötterna på Canal+ fotograf o small av, chockad fick han lämna sitt uppdrag. Den kunde ha träffat honom, en spelare, en i publiken eller vad du vill i nacken eller i ögat.
Och i andra fick tio poliser/vakter bilda nåns sorts mur kring Hammarbys hörnläggare eftersom det regnade in mynt o annat skit.
Inte särskilt långt innan hade exakt samma läktarsektioner skanderat "fotbollsmördare" riktat mot förbundet…vad hörde jag; sa någon något om att bita sig själv i arslet?
Hade vi hade sluppit all den här skiten…o det känns inte precis som någon engångsgrej, om man säger så…då hade ingen ens behövt tänka på vare sig nya lagar, ekonomiska bestraffningar eller den läktarideologi som vi idag har i England.
Hade klubbarnas fans satsat lika mycket kraft o stått lika eniga o starka när det gäller att rensa ut o stoppa jävelskapet som de gjorde i dagens manifestation…ja, då hade vi inte behövt tänka tanken på en allsvensk fotboll i VIP-loger, NHL-stämning o nolltolerans.
Och, nej det är ingen "liten klick".
Kom bara inte dragandes med en "liten klick".
Hade det bara varit en "liten klick" hade problemet aldrig varit ett problem, då hade den stora klicken fått ordning på eländet för längesen.
***
Skitsamma om man är förbannat på ett förbund, skitsamma om man tycker domaren missade en solklar frispark, skitsamma om man upplevde Chanko som lite provokativ, skitsamma om man haft en taskig uppväxt.
Du kastar inte saker på andra.
Hur svårt är det att förstå?
Det är inte coolt, inte tufft, inte särskilt smart, inte modigt.
Vill du tvångsmässigt kasta kasta mynt, åk till en fontän i Rom.
Vill du skjuta raketer på andra, sök vård.
Vill du bara kasta för att du gillar att kasta, bli spjutkastare.
***
Kontentan?
Ja, fotbollen kommer i andra hand.
Jag ville verkligen prata med Björklund om räddningarna, ville höra med Ortiz om nervpressen vid straffen..men när jag ringde redaktionen sades det bara: "vi vill ha intervjuer om skandalen".
Man får tycka vad man vill om det, men det är ju så det blir.
***
Annars var det alltså ett ganska bedrövligt derby som understundom gjorde djupdykningar av sällan skådat slag.
Hammarbys rätt primitiva djupa bollar på snabb amerikan gav mest studsboll tillbaka, även när Davies fick fatt i bollen eftersom han i första halvlek var oförmögen att ens dämpa en gräddtårta.
AIK kom med Dulee Johnson som var mest vän med bollen av alla o slog iväg den perfekt avvägda djupledaren för Mendes som tofflade bollen över efter att ha rundat Poppen Björklund.
1-0 till AIK där hade varit different story.
I andra fick istället Davies ordning på både ben, fötter o tanke, han rev rätt stora hål längs gräset kring Nisse Johansson/Arnefjord…solklart gult på Arnefjord (hans andra) när jänken sprintade loss o Lollo Chankos 1-0-frispark på det.
AIK-arna ville ha frispark i situationen innnan, men jag vet inte…det var en 50/50.
Vranjes trampade luft o Obolo kändes väldigt loj o ointresserad, AIK såg tämligen slaget ut.
Jag vet inte om uppehållet var en fördel för AIK…det går aldrig att direkt veta, Hammarby hade en uppsjö chanser att avgöra när spelet kom igång igen…men snacket kommer förstås att gå.
Och så hamnar vi där till slut, tyvärr…det blir ju så.
***
Det jag sett av Ljungskile känns klasser sämre än det jag såg av Ljungskile när de gick upp.
Känns som om 0-4 mot Sundsvall bekräftar det.
Händer inget i Ljungskile under uppehållet tar de inte många poäng.
Och Kalmar gör det Elfsborg inte mäktar göra; slår de lag som de ska slå.
Det är en styrka det också.
***
Som Bojan sa:
"I England kan en Everton-spelare stå en halvmeter framför Liverpoolfans i ett derby o kasta ett inkast, då talar vi om verkligt HAT mellan lagen…men ingenting händer, absolut ingenting händer…det är klart man frågar sig varför det kan vara så där o inte så här?"
***
Ortiz var verkligen iskall när straffen blåstes.
Han gjorde lite som nr 10 i TV-laget, gick bort o tog bollen o sa: "jag tar den".
Jag stod i spelargången med Vranjes o han skrek "Ivan, Ivan" men Ortiz hade aldrig släppt bollen till någon…inte ens en Zlatan mot San Marino…det syntes lång väg.
***
Chankos frispark var helt otagbar, på tal om iskall.
***
Nej, jag tror inte att någon fotboll är död…jag tror att allsvenska fotbollen lever i allra högsta grad.
Jag blir bara så trött på att inte få jobba med sådant som händer på planen.
***
På väg hem framåt 23-tiden för att hämta min bil vid Max utanför Råsunda så är hela området belägrat av oändligt antal poliser, hästpatruller o säkert femton piketer i formation med blåljusen på.
Helt ärligt, jag förstår om människor undrar vad fan det är frågan om.
Men jag antar att det antingen är SVFF:s, SEF:s eller medias fel.

Annons
Publicerad 2008-04-14 23:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto