Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här undrar du: varför ser vi fotbollens grisattityd?

Ekwalls blogg

Ivano Balic är…och den här har jag snott av Perlskog rakt av…handbollens David Beckham.
Sen Jackson Richardson valde att lägga av så är Balic utan tvekan The Shit.
I Kroatien i det närmaste en Gud.
Överallt vi går i Zagreb är det Balic, Balic, Balic…TV-reklam (jag tror han gör fyra olika som rullar just nu), skyltar, tröjor, tidningar och cover pages på varenda glassigt magasin.
Bäst är nog att han är på omslaget hos Mens Health…killen som lät drar iväg ett paket Marlboro Light om dagen.
Ivano Balic är minst lika big i det här landet som alla deras stora fotbollsspelare; säg Boban, Prosinecki, Suker, Tudor, Modric, Kranjcar, Boksic, Stimac eller min nya favorit Ivan Rakitic, för att bara nämna några.
Jag vågar påstår att i dagsläget står Balic över dem i frågan om popularitet…möjligen kan Blanca Vlasic konkurrera på en bra dag, men ändå inte.
Skillnaden är att Balic är en reko kille, glimten i ögat och utan den grisattityd som på något vis genomsyrat alltför många av fotbollsvärldens stjärnor på senare.
Det räcker att nån högerback får ett kontrakt med Odd-Grenland eller nåt för att näsan flyger upp i luften och det ska spelas Allan Ballan.
Jag vet inte om det ligger i handbollens natur…ibland kan du känna av det när du ser hur spelarna behandlar varandra på planen…att uppträda med en helt okomplicerad attityd till din omgivning.
Okomplicerad=vettig, väluppfostrad, helt normal…vad ni vill.
Eller om det är i fotbollens allsmäktiga värld som du tror att du är Guds Gåva till mänskligheten och tror att "bollen är rund" är ett citat som gränsar till kontroversiellt.
Ibland blir jag så trött så att jag spyr på den uppblåsta fotbollsvärldens attityd som du ibland tvingas leva med och det är när du jobbar med handboll som du undrar varför det har blivit så; var gick det snett?
I dag sprang jag och foto-David på Balic i receptionen på spelarhotellet…Kroatiens mest eftertraktade man (just nu) gick omkring bland "vanligt folk" i foajén, tog emot hyllningar, ställde upp på alla tänkbara bilder, skrev autografer, skrattade, pratade vanligt, tog en cigg och när vi sa "hej, ett par frågor för svensk TV?" så svarade han "visst, inga problem".
Hade han valt att avstå hade det varit OK, vi hade kunnat ta en presskonferens istället…men han tyckte att han inte hade något att förlora på ett par frågor.
I ett perspektiv; hade jag försökt haffa Samuel Holmén i receptionen på Park Hotell inför en landskamp mot San Marino…utan "tillstånd"…så hade jag riskerat en pistol mot tinningen (överdrivet, men ni förstår).
Det har inte så mycket med Holmén att göra, snarare om den världsbild som fotbollen…och nu talar vi över hela världen…har målat av sig själv.
Och tillochmed tror på, på riktigt.
***
Kul mejl i samband med "debatten" om halmianer:
"Hej Patrik.
Läste med glädje om när du och Ola Lindgren snackade om Halmia.
Det finns nog fler än 5 Halmianer men de är ett konstigt släkte.
Försvinner när det går dåligt men kryper fram (som nu) när det börjar gå bättre.
Kul att du även kommer ihåg när sällskapet låg i allsvenskan senast, 1979.
Min pappa var tränare för laget då (Frank Marshall) och mycket riktigt så köptes Benny Mårtensson in från Trelleborg.
Skön lirare som gav farsan en del gråa hår. Minns en gång när han kom till en allsvensk match iförd: vit skitig t-shirt, avklippta fransiga jeans på rullskridskor (inte inlines) med en cigg i mungipan!
Undra vad som hänt idag om någon gjort likadant?
Tror att Benny gick tillbaka till Trelleborg när Halmia ramlade ur allsvenskan men jag tror att farsan och Benny återförenades ett kort tag då pappa tränade Landskrona BOIS något år senare och värvade honom dit.
Ha det bra
Hälsningar
Andy Marshall"

***
Den exklusiva intervjun med Balic ser ni inför finalen imorgon i TV4.
Vi hoppas såklart även kunna lägga upp hela intervjun oklippt nyhetskanalen.se/handboll.
***
Örebro SK blev först; nu anställer de en kvinnlig tränare.
Coolt.
***
…och nej ALLA är givetvis inte likadana i en fotbollsvärld, här dras inte med några kammar.
Men det finns en verklighetsfrämmande attityd som genomsyrar alldeles för många och för mycket.
Där har något gått snett.
***
Myto-Max G. vill hävda att uttrycket Spela Allan på franska blir "Jouer Alain".
Det är hans dröm att få fråga en uppstudsig Didier Dinar efter en bråkig match: "Pourquoi avez-vous joué au Alain?".
Stor humor.
***
En dag ska jag berätta om en natt på andra våningen i en rätt sliten nattklubbslokal, med röken tätare än någonsin i Lützen, där potentaterna guppade omkring som sjöhästar, där tyska vänner vi sett en del av i detta mästerskap njöt av gratis Jackie D/Cola och där det var pre-paid, så att säga.
En dag, jag lovar.

Annons
Publicerad 2009-01-31 15:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto