Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför vet jag inget om nya TV-avtalet, men…

Ekwalls blogg

TV-rättigheter hit, TV-rättigheter dit.

Jag får massor av frågor om var, när och hur sedan det blivit klart att TV4Gruppen (alltså, just Gruppen) kammat hem rättigheterna från svensk fotboll 2011-2015.

I stora drag snott alla hemmalandskamper framför nosen på Viasatsa, i övrigt är det mest som det varit de senaste åren.

Men eftersom jag är en vanlig man av golvet så har jag inga svar.

Jag vet inte hur, varför, när eller vad som är på gång eller kommer att hända…vi är inte ens i närheten av sådana frågor, läs gärna  Guds Sons beskrivning av det.

Vi som jobbar med fotboll finns inte när sådana affärer och beslut tas, det är långt över våra huvuden.

Annons

Däremot vet jag att TV4Gruppen också ÄR Canal+ och har varit så ett tag, det verkar rätt många ha missat (men vad kan man begära; det finns fortfarande folk som blir chockade över att de inte får ta in en flaska vatten genom säkerhetskontrollen på flygplatser).

Idag sänder vi allsvensk fotboll under ganska många Tipslördagar i Fetfyran och självklart kommer A-landslagets kvalmatcher att gå i samma kanal.

All annan allsvensk fotboll går redan idag i Canal+, om du inte ser matcherna via betal-TV.

Jag vet inte om det blir någon större skillnad, men jag tror inte det…förutom då att landskamperna inte valsar runt mellan kanaler som TV6 och TV8.

Och det kostar att se fotboll på TV.

I Sverige.

Och överallt annars i hela fucking världen.

Du ser ingen TV-fotboll gratis någonstans, jag utgår från att det beror på att folk vill betala…annars hade affärsidén varit döfödd från början.

Annons

Antingen pröjsar du en relativt låg TV-avgift till staten och får nästan INGEN direktsänd fotboll utan reklam eller så pröjsar du minst tio gånger mer i licensavgift och SvT kanske har råd att köpa direktsänd fotboll utan reklam.

Nu får du nöja dig med skidor istället. Och OS. Halva VM och EM. Det blir rätt mycket, trots allt, för pengarna i public service.

I övrigt gäller reklamfinansiering (i TV4:s fall, men det kan ni väl numera, max 12 minuter per timme enligt hårt hållen lagstiftning) eller cash direkt för den kanal/eller match du vill ha.

Same same – överallt.

Karina Larsottir mejlar intressant citat från krönika av Johan Rylander i GP, som skriver:

Är det verkligen värt halva Saab för att vi ska få se landslaget i ett eventuellt EM-slutspel? Är det värt halva Saab för att få se allsvenskan i en kanal för alla?

Annons

“I EN TID när 10 000 svenskar blir arbetslösa för att ingen vill köpa bilföretaget från Trollhättan för 3,2 miljarder går TV 4:s reklamdopade finansiärer in med hälften av summan – ofattbara 1,6 miljarder kronor – och köper rättigheterna till svensk fotboll i fem år.

Ett hån? Det kan det absolut tolkas som.

Är det verkligen värt halva Saab för att vi ska få se landslaget i ett eventuellt EM-slutspel? Är det värt halva Saab för att få se allsvenskan i en kanal för alla? Är det värt halva Saab för att få se om Lotta Schelin kan hitta formen efter proffsäventyret i Frankrike?

Tja, kanske.

Idrottsframgång kan ena ett helt land, särskilt om det är en sport som engagerar just hela landet. Och fotbollen är absolut en sån sport. Men jag förstår ändå om det sticker i ögonen. Landets inhemska liga är faktiskt bara rankad 24:a (!) i Europa – och folk som vill betala för att se allsvenskan gör det redan i olika betalkanaler.”

Annons

Det går förstås aldrig att jämföra och det känns ganska förmätet att göra det när folk tvingas lämna sina jobb.

Men hårddraget; folk vill uppenbarligen köpa fotboll, men inte Saabs bilar.

Ibland är det inte svårare än så.

Däremot är det svårt att förstå varför Rune Hauge ska dra in 50-70 miljoner för att sälja något som uppenbarligen alla vill ha?

Publicerad 2010-01-13 09:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto