Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bojkotter är alltid tveksamma

Ekwalls blogg

Det har varit en vecka med mycket Hovet: rekordjämn SM-final i hockey (även om den alltså inte gick till sju matcher), det har varit vulkanaska över Kungliga Hufvudstaden och kaos i luften…men det är Jacob Bernström som alla pratar om.

För 12.500 norska kronor valde alltså Tora att tala ut i Se&Hör och vända upp och ned på hela Sverige…var det 15 sidor per kvällstidning när storyn väl var ute?

Det hann bli ett par klassiska informationsutspel där Hovets desperata “de är fortfarande ett par” var en lögn som inte höll mycket längre än ett dygn och Bladets “nu ska de rädda förhållandet och gå i par-terapi” blev en behandling som kanske inte riktigt var i toppklass (eller snarare en tidningsanka som föll pladask blixtsnabbt).

Men det var också Sveriges (och Hovets) första “kiss-and-tell” som på allvar fick hela Sverige att gå fullständigt bazookas…när allt läsande om kungligheter, otrohet och kändisförhållanden lämnade tandläkarnas väntrum och tog steget rakt in i vilket folkhem som helst.

Annons

Jacob Bernström tycker kanske inte att det är så jävla lustigt idag.

Men han kan säkert trösta sig med att han skrev någon form av historia. Trots allt.

***

Jag har nu sett Häcken två matcher på raken och kan lätt konstatera tre saker.

1) Det är två helt olika lag med och utan Paulinho.

2) Det är ett lag som kommer tjäna tätt mycket på bättre fotbollsplaner.

3) Det är ett lag som absolut BORDE (med det materialet) vara topp fyra i årets allsvenska….annars har de underpresterat, de var faktiskt femma redan i fjol.

***

Efter att ha sett sju fullständiga omgångar av allsvenskan så slog det mig att AIK framförallt saknar speed.

De fastnar i gå-fotboll, de spelar sig aldrig ut situationer med fart, de har inget djupledsspel att tala om och de har bara Mutumba att lita till när det gäller att komma runt på en kant.

Annons

Ett rivjärn som Pavey ser fastlåst ut som ytterback, Djordjic vill traska in i mitten där det redan huserar sju AIK-spelare och när hans bästa vänsterinlägg kommer så kommer de från frisparkar eller från ganska långt avstånd, Eguren har ingen aning om var han ska ta vägen, Johnson sätter inte fart på särskilt mycket just nu och Ortiz är ju en defensiv kraft.

Och allt som förra året blev 1-0 blir någonting annat nu.

Imorgon kan AIK vara 16 poäng efter det lag som leder allsvenskan och även om det går fort när (och OM) man börjar vinna så gårdet nog inte SÅ fort.

***

Och vad händer med IFK Göteborg?

Femettan mot Elfsborg kan förstås ha varit en seger som lät bättre än den var; elva mot tio i 75 minuter.

Robin Söder har nu gjort två mål på två senaste inhoppen och det bör kanske ses som positivt.

Men i övrigt?

Annons

Det är lätt att tala om KRIS hos svenska mästarna, men om vi ser till att Blåvitt fått behålla hela sitt höstlag så känns det…i mina ögon…som ett större mysterium.

***

TV4 ska bojkotta AIK:s fotbollsmatcher i allsvenskan.

Och det flyger in mejl och anonyma kommentarer där självklart jag får ta skit.

Eftersom en artikel kläs med bilder där jag står i studion så tror folk att det är jag som tog beslutet (det är på den nivån rätt ofta; folk tittar bara på bilderna), trots att jag inte är i närheten av att uttala mig i artiklen.

Men låt mig bara understryka en gång för alla: jag tar inga sådana här beslut, jag bestämmer i princip ingenting, jag beslutar inte om La Liga ska gå i Canal+ eller TV4Sport, jag bestämmer inte vilka allsvenska matcher som ska visas i Tipslördag.

Jag är en helt vanlig reporter/bloggare/programledare av golvet, hade jag velat vara en sådan som bestämmer så hade jag valt att bli chef istället.

Annons

Men om du vill veta vad jag tycker om AIK-beslutet?

Jag tycker det det är både olyckligt och tveksamt med alla former av bojkotter.

Det drabbar alltid någon annan, oftast helt oskyldig.

Det är ju inte direkt “AIK:s matcher” som vi sänder, det är en “allsvensk match”.

Som det är nu så kan alltså en intressant motståndare/match uteslutas från TV-rutorna för att TV4 bojkottar AIK:s matcher, det tycker jag känns fel.

Säg att AIK möter Helsingborg i en match där HIF kan ta guld, men vi väljer att inte visa den för att AIK är ena parten? Det känns lite orättvist.

Å ena sidan.

Å den andra: Det är ingen hemlighet att AIK under många år (inget nytt för i år) gör lite som de vill, när alla andra lag gör allt de kan för att samarbeta i de här sammanhangen.

Det finns ingenting som säger att  TV4 eller Canal+ (som har allsvenska sändningsrättigheterna) ska ha tillgång till spelare/ledare efter matcher – OM det inte hade varit för att klubbarna gått med på det.

Annons

Och varför har de gjort det?

Jo, de får betalt för det.

Vansinnigt bra betalt för det, tillochmed. I de flesta fall hade ganska många allsvenska klubbar gått under utan pengar från TV-avtalet.

Cashen vill alla ha, men när det gäller att leva upp till avtalet då har AIK alldeles ofta haft en illusion om att de är Manchester United och att de kan göra som de vill.

Skillnaden är att i England och andra länder får klubbarna rätt höga böter om de inte följer sitt avtal mot TV-rättighetsinnehavaren, här kan AIK göra hur fan de vill och både SEF och SvFF står tandlöst.

Jag tycker bojkott är tveksamt, men jag kan förstå beslutet.

Lät det som en politiker?

Kanske är det därför jag inte vill bli chef.

(Jag får förvisso skit ändå i den här frågan, men sånt är livet)

***

Åtvidaberg sitter i ett bra mycket bättre läge eter åtta omgångar än Örgryte gjorde förra säsongen.

Annons

***

Jag har inte Dagens Nyheter, men uppenbarligen är det många i min närhet som läser tidningen…i synnerhet TV-krönikören Croneman.

För alla utanför 08-området så är han en kille som svingar vilt åt alla håll och som bland annat ansett att all hyllningar runt Henrik Larsson varit idotiska för att att han ansåg Henke inte platsade på en lista bland Svriges 100 (hundra) bästa spelare.

Genom åren har han, då och då, svinat ned mig…vilket förstås är smällar du får ta, alla tycker olika.

Men igår berömde han fint i några rader i en något förvirrad TV-krönika och det smattrade till i både mobil och mejl.

Det här från kollega i branschen:

Ja, herregud: Tokhyllad av Croneman.

Vad händer härnäst – kommer judar och palestinier att falla i varandras armar?

Man får gratulera.

***

Det är förstås rätt lätt att skippa AIK:s matcher just nu, efter de här åtta omgångarna.

Annons

Det ska sägas.

***

Fotbollskanalen Europa ikväll kl 23:15.

Nu slickar vi i oss vårsol.

***

Slutligen; du vet att du är slut som artist när du blir lite lätt illamående på Gröna Lund – efter ett besök i Lustiga Huset.

Publicerad 2010-04-25 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto