Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Någonstans förstår jag Fabio Capello (när han inte pratar)

Ekwalls blogg

När vi svängde av motorvägen ganska exakt mitt mellan Bloemfontein och Johannesburg mot Zooitspruit var klockan strax efter midnatt och vi möttes av en knagglig grusväg mitt i ett beckmörkt landskap som kunde varit som hämtat direkt ur Johan Theorins Skumtimmen.

Det ”four star luxury accomodation in the best of farming style” som vi var bokade på var dock igenbommat och reglat – inifrån.

Vi fick vända.

Istället fann vi ett Bates Motel i den sovande boerstaden Kroonstad; som Sjöbo ungefär.

Den svagt haltande afrikaans-killen i receptionen stirrade blint på två monitorer när vi stegade in; den ena visade övervakningskamerorna, den andra Rocky V.

Och just när jag fick mitt rum hoppade plötsligt en argsint kattjävel fram över disken.

”His name is Scarface”, sa receptionsmannen och haltade iväg med oss till våra egna små hus samtidigt som hundar skällde oavbrutet och löv  rasslade mot marken i iskalla vindar.

Annons

Jag barrikaderade min rangliga ytterdörr i trä med resväska, såg mig runt i rummet och det enda jag fann för förströelse var Nya Testamentet på afrikaans

”Jag vill hem”, twittrade Långe Lundh förskräckt från hus nr 22.

Själv drog jag på mig understället igen…det hade legat nerpackat sen natten utan ström hos okänd boerfamilj…och insåg att snart skulle någon bryta sig in med blodiga knivar, men att jag i alla fall inte skulle frysa när jag skulle mördas.

Det blev tvärtom.

Jag var vid liv när morgonen kom, men var genomfrusen av drag och fukt.

Ibland är nomadlivet som det är.

***

Diego Maradona kanske inte har gått Steg 4-kurser men det verkar ju kunna fungera ändå.

***

Våra domarvänner från Uruguay bodde på samma hotell och laddade för match på samma svåra köttrestaurang (Block and Cellar, fantastisk!) som vi gjorde.

Annons

De bevakades som om vore de statsmän.

Tungt beväpnade poliser och miltärpersonal cirklade runt deras frukostbord och tittade på mig som om jag hade fickorna fulla av handgranater när jag beställde en kopp kaffe.

Men om nu Fifa verkligen hade varit så mån om domarnas säkerhet så hade det varit klokt att hjälpa dom även på planen.

Det är ju ytterligare ett skäl till att åtminstone fundera över tekniska hjälpmedel.

Under ett stort mästerskap som ett VM hade det tagit 10-15 sekunder för domaren att via sitt headset få veta att bollen var över linjen, jag har svårt att se det som att ”avbryta spelet”; det tar dubbelt så lång tid för en målvakt att dra iväg en inspark vid ledning med 1-0.

15 sekunder och allt hade varit över, tyskarna hade gnällt lite men insett att domslutet var korrekt.

Vad händer nu med Jorge Larrionda och hans linjeman Mauricio Espinosa när de galnaste av hundar ska jaga dom och deras familjer?

Annons

Var finns Fifas bevakande poliser och militärer då?

Domarna såg inte det och jag kan köpa det, ser man inte så ser man inte.

Men hela världen såg.

Det hade tagit tio sekunder, kanske femton.

Det hade tagit betydligt kortare tid än att kontrollera om en gnyende spelare varit skadad eller inte efter att ha fått ett litet skrapsår på knät.

I slutändan är ju Fifas stelbenthet bara en säkerhetsrisk för domarna sjäva.

***

England?

Ja, de höll inte måttet.

Och så mycket handlar om att vara som bäst när det gäller som mest.

Wayne Rooney var den som skulle göra det för engelsmännen och han har inte varit i närheten av sin storhet efter skadeproblemen i våras.

När Fabio Capello pressades hårt på presskonferensen igår så undrade bland annat någon om ”England verkligen hade spelare som höll för det system som du spelar?” och Capello svarade:

Annons

”Du ställde aldrig den frågan i kvalet, vi har spelat likadant hela tiden”.

Någonstans måste jag hålla med Capello, det var spelarna som svek och när inte Rooney, Lampard, Gerrard eller Terry levererade så var det ett lag utan vettig målvakt och med Emile Heskey på topp.

Det räcker aldrig längre än till en åttondelsfinal.

***

Jag är bara ute efter målkameror för att se om bollen är inne eller inte, vilket känns väldigt väsentligt.

Offsidesituationen som italienarna missade igår i Argentina-Mexiko får helt enkelt gå under dåligt domarskap, den typen av ”misstag” i bedömningar av situationer får vi leva med…lika mycket som att det finns spelare som missar öppet mål eller gör andra grova mssitag som leder till mål.

Men att se om bollen är inne eller ute är ibland för det blotta ögat omöjligt att se, lite beroende på var du befinner dig (linjeman måste i ett skottögonblick vara i linje med sista försvarsspelare tillexempel, inte längs med mållinjen) och då kan du utesluta denna ”omöjlighet” med hjälp av teknik eller måldomare.

Annons

***

Jag tror att Capello kommer undan en del kastade brittiska mediaknivar genom sitt ofattbart (han har bott i landet i två år) usla sätt att uttrycka sig på engelska.

Han svarar så att det inte går att förstå vad han menar och ingen vill vara hjärtlös nog att utbrista; men lär dig prata engelska, för fan, ingen fattar vad du vill säga.

***

Tyskland, wow!

Vilken virvlande och blixtrande fussball.

Och sydeuropeiskt passningsspel.

Tyskarna visste att de kunde sticka in bakom tröga engelska backar och gjorde det med one-touch, vältajmat och med speed.

För att inte tala om kontringsspelet; Müllers svepande långa direktpass till Schweinsteigr i farten, Schweinis manöver inåt banan och passning tillbaka till Müller.

Weltklasse.

***

Manuel Neuer måste dessutom vara en av turneringens bästa målvakter.

***

Martin Hansson kanske bara ska vara glad…även om jag inte tror att han är det…att inte han råkade hamna mitt i alla dessa kontroversiella situationer.

Annons

Så att alla därhemma skulle vräka ur sig att det ”är såååå typiskt svenska domare”, denna vedertagna lögn.

***

Jag tycker det är fantastiskt att Jogi Löw vågat satsa på det unga gardet som Müller, Khedira, Boateng och Özil…inget snack om att man måste lära sig spela internationellt och att man är mogen först vid 32.

***

Dom river storbildsskärmen vid vårt torg i Joburg nu.

Tycker de VM är över redan?

Det är två veckor till VM-final (faktiskt).

***

Roligt att Müller inte ”kan” jubla som de stora stjärnorna, sprattlar mest omkring som Roland Sandberg gjorde.

Inga inövade segergester, gillar det.

***

Tillbaka på finhotell i Johannesburg nu.

Jag har aldrig varit nomad egentligen, det är Långe Lundh som tvingat mig.

Men om jag är nomad så vill jag helst vara lyxhotellsnomad.

Publicerad 2010-06-28 12:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto