Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så kan du också se på reklamen i TV4

Ekwalls blogg

Ingenting är sig längre likt när Tyskland spelar en fotboll som alla älskar, när Özil, Müller, Schweini und Khedira briljerar med one-touch-possesion som om vore det sovjetiskt hockey-klapp-klapp från 1982.

Men letar du dig bara fram förbi kåkstäderna längs Johannesburgs och Pretorias kåkstäder hamnar du på ett lyxhotell vid ett öde fält i Erasmia och då får du så mycket klassiskt Tyskland du nu önskar.

Presskonferens i stor kliniskt städad sal med stolsrader i rött-svart-gult som står i rader så raka att de inte kan skiljas ens på en millimeter.

Bås med översättare, headphones som fungerar, ljudanläggning som är knivskarp, perfekt ljussättning, podium som polerats och en förbundskapten som kommer i tid klanderfritt klädd i kofta som knäppts över nyutplockad pressad skjorta för att inleda den presskonferens som börjar exakt på pricken på sekunden.

Annons

Jogi Löw är fantastisk och svarar vänligt och klokt på varje fråga, även om han svävar ut ibland och blir lite långrandig…men du ser, du hör, du vet att han är intresserad och har insett att detta är en viktig del av jobbet.

Bondsonen Thomas Müller, nygift 20-åring, byter av och ser inte för ett ögonblick särskilt blyg ut inför världsmedia…ler lite lätt och uppträder som om han aldrig gjort annat än gett presskonferenser i rampljuset.

Sen: Schweini.

Säkerheten själv.

Som en Boris Becker i sina bästa dagar.

Utåtriktad, smart, trevlig, humoristisk och förälskad i strålkastarskenet.

Han får frågor om flickvänner, Andrea Merkel, husdjur och allt som har med fotboll och göra men ingen frågar om vad han tycker om Argentinas uppträdande på och vid sidan om planen för det drar Schweini upp på helt eget bevåg.

Annons

Knappast för att kasta köttben enbart år mediapacket (som självklart sväljer utan att ens tugga).

Utan för att sätta press på den domare som får döma matchen.

Planerat in i minsta detalj.

Så tyskt det kan bli, trots allt.

För att inte tala om namnet; Bastian Schweinsteiger.

Schweinsteiger!

***

När VM-febern vilar över ett par dagar…och det märks inte bara här i Johannesburg…och Robin Söderling åker i Wimbledon, då tar AIK över rubrikerna.

Som om vi inte förstod att en 60-årig skotte drillad i den gamla brittiska fotbollsandan skulle innebära rubriker, det står liksom ristat i vilken sten som helst.

***

Med tanke på vädret; det kommer kännas som att åka “utomlands” när vi åker hem.

***

Ett av mina största minnen från det här VM-äventyret kommer, utan tvekan, att bli de målande beskrivningarna om uppväxt, kultur och vardagsliv som vår chaufför Crucial gett oss.

Annons

Det är det närmaste det riktiga Sydafrika som vi har kommit.

***

År 2010 är vi fortfarande upprörda över att TV-kanaler i Sverige visar reklam. och jag undrar om folk sitter och svär lika mycket framför TV-apparaterna i länder där reklamfinansierad TV fanns redan på den tiden då vi här i Sweden fortfarande tyckte att två kanaler och Familjen Macahan på fredagkvällarna i TV1 var gott nog.

Jag förstår om folk blir förbannade om de känner att det är för mycket och att de…i samband med en VM-studio…hellre hade sett en VM-studio och det finns det säkert anledning för TV4 att se över.

Men vad är alternativet här?

Mindre reklam? Ja, varför inte.

Men mindre reklam=mindre intäkter.

Är högst sannolikt lika med inget fotbolls-VM.

I svensk TV. Överhuvudtaget.

Sanningen är ju att licensfinansierade Sveriges Television inte skulle ha råd/möjlighet att köpa ett fotbolls-VM på egen hand.

Annons

Därför delar de med TV4, som i sin tur kan finansiera ett totalköp med hjälp av – reklam.

Lite hårddraget kan vi ju då hävda att alla i Sverige kan se alla matcher i VM tack vare reklamfinansieringen och för det får TV4 ta skiten (eftersom reklamhatet kring våra VM-sändningar bara verkar växa, jag har ju inte sett sändningarna själv eftersom jag är här men jag kan ju läsa anonyma kommentarer, om jag vill).

SvT kunde självklart liera sig med exempelvis Viasat för att få hem ett VM, men det hade ju inte direkt förändrat reklamsituationen.

Och ett annat alternativ hade kunna vara en såkallad premiumkanal (Canal+, Viasat Fotboll med flera) och då hade du fått pröjsa rätt mycket extra för att köpa hem dina VM-matcher.

Förmodligen är det väl också så att de som räknar pengarna på TV4 skiter fullständigt i om tittare rasar över “för mycket reklam” såvida det fortfarande sitter tillräckligt många tittare och ser både matcherna, studion och reklamen (vilket det gör, har jag förstått)…det kan jag tycka vad jag vill om,  men så är det eftersom money talks.

Annons

Jag försvarar ingenting här men ibland är det inte så enkelt som man gärna vill tro och ett sätt att se det är att du aldrig hade sett något fotbolls-VM, vare sig i SvT eller någon annanstans, om det inte hade varit för den reklam du hatar i TV4.

***

Den i särklass bästa FIFA-regeln är den som bestraffar nationer där politik eller politiker vill vara med och styra fotbollen.

***

Du kan ju säga vad du vill om Bojan (och folk säger verkligen alldeles för mycket om honom i anonyma kommentarer som publiceras ogenerat rakt av, vilket är för jävligt) och Martin Mutumba.

Men de var en del av det AIK som tog SM-guld i november och hyllades för det.

Så otroligt mycket sämre kan de inte ha blivit på ett halvår och, i sådana fall, så otroligt mycket bättre spelare har inte AIK att tillgå (herregud, de ersätts av en okänd och vilt provspelande serb, en kille från Väsby och Robert Åhman-Persson).

Annons

Dessutom; så otroligt hyllade (med all rätt) för bara ett tag sen och nu ska de få skit…det känns inte rätt.

***

Getingen har uppenbarligen haft en läsaromröstning och eftersom ingen på 08-redaktionen kände att det var så lockande att ringa till mig så lade de fegt ut samtalet på nån stackars sommarvikarie hos systertidningen GT som frågade vad jag “tyckte om att vara sämsta reportern i hela VM?

Vad fan svarar man på det?

(Härlig journalistik, förresten…utgår från att  Thomas Mattsson och Co känner sig lite stolta över den typen av riktade omröstningar)

***

Det var kul att Jogi Löw nämnde tyskarnas U21-framgång från förra sommaren och att han inte tvekar att använda spelare från det laget.

Det är ju på väg i samma riktning i Sverige…där vi ju under en längre period menat att de måste vara 34 år för att vara mogen nog för landslagsspel, känns som Müller, Khedira, Boateng, Özil bevisar något annat…där vi insett styrkan i det starka U21-laget.

Annons

***

Än en gång; om inte Bojan/Mutumba hade velat skriva på för ungrarna så hade de inte gjort det.

Om AIK hade sagt att de inte var önskvärda i A-laget så hade de kunnat träna med juniorlaget, fortfarande hämta ut sin lön och sitta och fika lite oftare.

Då är jag inte säker på att Miller hade fått lika mycket stöd.

Men om de inte skrev på med en pistolmynning riktad mot tinningen så gjorde de det för att de kunde tänka sig att flytta till Ungern och casha in lite (utgår jag från), inte bara för att Miller inte ville ha dom.

(Sen är jag helt övertygad om att Bojan efter sina år i England kan Miller-typen av tränare utan och innan och vet exakt vad det är, men det är en annan sak)

***

…jag ska förresten skriva krönikor i Getingen under fem sommarveckor och den första kommer nu på lördag.

Nu vet jag vad den kommer att handla om.

Annons

***

Bilden på Alex Miller där han sitter på en bänk med ett kollegieblock i handen för att motbevisa citat känns ju bara Monty Python.

***

“Har du fått bilden på dig och Olof”, messar en frisör som heter Hannah.

“Nej”, svarar jag.

Och så skickar hon den här:

***

Enligt Långe Lundh börjar vi stelna till, vilket är en dödssynd för nomader.

Därför blir torsdag vår sista hela dag i Johannesburg.

Sen väntar Kapstaden.

Och förhoppningsvis hinner vi med Blues i Camps Bay, en av mina absoluta restaurangfavoriter what so ever.

Det tar sig.

Publicerad 2010-07-01 02:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto