Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så var det alltså med målsnåla allsvenskan

Ekwalls blogg

Instämplad.

Kalmarflyg tog mig till Bromma idag och när planet tog mark, då tog en del av sommaren slut…den semesterlediga delen.

Rakt in i studion för att redogöra för söndagens sprudlande allsvenska matcher; massor av mål, kort om tid (det är en ständig sekundjakt) och halvkaotiskt när det brakade ihop i någon redigering, matcbilder som aldrig kom eller somdök upp i annan ordning än den förutbestämda.

Vi fick köra lite på uppstuds i studion, jag och Maudan…rädda vad som räddades kunde.

Välkommen tillbaka, liksom…här gäller det att försöka hålla garden uppe direkt, ta slagen och parera; bra att ta en smäll för att inse att det är slut på lata dagar runt Båstad Beach.

Annons

***

Hur var det nu med tråååkiga allsvenskan?

36 mål gjordes i den här omgången, det gör drygt fyra mål per match.

Någon (var det Lagrell?)  menade att målen uteblev för att planerna var dåliga i vintras och “dåliga” känns sannerligen som ett understatement.

Men de regntunga planer jag såg genom TV-bilder från Rambergsvallen och (framförallt) Örjans Vall kan knappast betraktas som särskilt bra eller enkla att spela fotboll på. På de planerna gjordes det sammanlagt tolv mål.

Målsnålhet som vi sett handlar delvis om vinterplaner som INTE var godkända för allsvensk fotboll, men som spelades ändå och då  insåg premiärosäkra att det var klokare att tjonga än illa fäkta.

Också om lag som kände att en pinne kunde vara OK, men nu måste ösa framåt för att de inser att det är tre poäng som är ett måste.

Annons

***

Det är lite svårt att skratta åt det eftersom Robin Malmqvist gjorde sig illa i ryggen, men målet som Ishizaki gjorde kan mycket väl vara en kandidat till Årets Mål.

Inte många som sätter den på volley från egen planhalva.

***

Jag hann se stora delar av Gefle-Åtvidaberg och slogs av 1) Gefle-James Frempongs vänsterinlägg, som pisksnärtar (Gazellen hade älskat dom!) 2) Gefles förmåga att ändå hitta nytt folk som gör mål, Jacob Orlov har gjort några i allsvenskan nu 3)  Åtvidabergs oförmåga att utnyttja fördelen av att spela elva mot tio i nästan en hel match.

Det sistnämnda var ett tecken, så gott som något, att Åtvid nog inte håller tillräckligt hög klass för att lösa en allsvensk biljet till 2011.

***

IFK Göteborg såg ut som IFK Göteborg gjorde rätt ofta förra året.

När målen kom, då kom spelglädjen och självförtroendet.

Annons

Inte bara Hysén som hot; Sella tillbaka i gammalt slag, Stiller viktigare än många vill tro, Adam Johanssom närmare landslagsform och Elmar Bjarnarsson strålande.

1-0-segern mot AZ betydde nog en hel del mentalt, Blåvitt kände att de kunde stå upp mot ganska hyggligt internationellt motstånd.

***

Rapporterna säger att Zlatan hinner till Sverige först måndag kväll och däremed blir det bara en enda träning med Erik Hamréns “nya” elva inför Skottland på onsdag.

***

Hur ofta har det gjorts 36 mål på en allsvensk omgång, eller åtminstone ett snitt på 4,5 mål per match?

Vem tar reda på detta?

A Lennart?

Stefan Holm?

John Alvbåge?

***

På väg hem genom Kalmar downtown igår kväll kom ett par med den handmålade gröna Ekwall vs Lundh-vuvuzelen!

Den riktiga!

Exklusivt målad av Hosia och hans polare i Melrose, Johannesburg.

Annons

En glad vinnare kunde förstås inte släppa den och är det fest så är det; vuvuzelan skulle med på stan!

Stort.

***

AIK kom till spel mot Brommapojkarna med en uppställning som i alla fall såg ut som ett lag vars avsikt var att göra mål.

Och Bangura har på rekordkort tid lyckats smälta in i allsvenskan, direkt från division 1.

Om det säger mer om allsvenskan än om Bangura är svårt att svara på, men jag tycker det är roligt varje gång en klubb hittar guldkorn i det svenska fotbollssystemet (jag vet att han är från Sierra Leone, men spelade alltså för IFK Värnamo in the Swedish smålandsbush) istället för att plocka in provspelsjuggar eller dyra medelmåttiga holländare.

Det går att fynda bra och billigt i Sverige…se även på Gefle som hittade dagens målskytt Dragan Kapcevic i Sollefteå…och det finns säkert fler att hämta där ute.

Annons

***

Häcken känns definitivt som en klar besvikelse så här långt, med tanke på spelarmaterialet ska de ligga högre upp i tabellen.

***

Helsingborg ska ta sig an IFK Göteborg borta i nästa omgång…och med det vill jag bara säga att det är fortfarande väldigt mycket kvar och att det därför kan hända väldigt mycket.

Jag räknar inte bort Elfsborg i guldstriden ännu.

***

Om Halmstad nu börjar förlora på hemmaplan, då ligger de helt klart i en riskzon.

(Även om Elfsborg måste vara deras värsta tänkbara motståndare, totalt 0-9 blev det i år)

***

Jag ska såklart inte komma här och komma.

Och alla får ha sin egen stil, så länge de åtminstone har en stil som är egen.

Men kan vi inte – alla svenska män – komma överens om att vi till nästa sommar FÖRBJUDER trekvartslånga byxor, de  i nån slags prassligt polyestermaterial, med sån där gummisnodd  längst ned?

Annons

Snälla!

Jag kan tänka mig dagsböter.

Och bär man de till kardborresandaler så borde det vara villkorligt.

Men kör man strumpor i de där kardborresandalerna till dessa trekvartsbyxor; definitivt öppen anstalt!

Är vi överens här?

(Och vad är det med trekvartsgrejen? Varför inte långbyxor då? Eller shorts som slutar strax över knäna? Varför köra med öppna smalben? Svalkar det till lite extra? Och varför gummisnodden?)

***

Här spänner vi fast oss i bältet direkt och sätter klockan på tidig revelj.

Sportpanelen i Nyhetsmorgon, bara för att komma in i det med en gång och för att kroppen ska känna att nu är det snart höst.

Publicerad 2010-08-08 23:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto