Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollsklubbarna står maktlösa mot jävelskapet

Ekwalls blogg

I skuggan av feta rubriker om fotbollens jävelskap så gjorde alltså Elfsborg en strong insats i Neapel och förlorade med enda målet.

Och det AIK som sladdar i allsvenskan höll rent hemma mot fruktade Levski Sofia.

Om nu någon har missat det.

Så att så förbannat rutten är nog inte allsvenskan ändå.

Elfsborg är med i matchen, har hysteriskt bra form på hemmaplan och kan säkert skaka italienarna…frågan är hur mycket, ett bortamål hade inte varit helt fel.

AIK lär få sina fiskar varma i Sofia…det blev åka av för Kalmar senast…men kan ju inte räknas bort.

***

Jävelskapet slår till med full kraft igen på Råsunda och det mesta har sagts om det. I ganska många år. Det känns inte riktigt som att det är ett nytt fenomen, tyvärr.

Annons

Jag har påpekat det tidigare och gör det igen; en fotbollsklubb har inte kraft, kunskap eller befogenheter att bekämpa grov kriminell brottslighet.

För det är ju exakt vad detta är.

Enda skillnaden jämfört med annan brottslighet är att de här brotten sällan eller aldrig renderar i några kännbara straff.

Huvudsakligen för att de allra flesta kommer undan, dels för att straffsatserna är tandlösa…att utesluta någon från att gå och titta på fotbollsmatcher är verkningslöst så länge de inte får anmälningsplikt.

I England, exempelvis, innebär den anmälningsplikten att den dömde måste anmäla sig vid en polisstation varje gång det berörda laget spelar matcher, annars är det fängelsestraff som väntar.

Myndigheter/samhälle/riksdag/regering måste inse att den här typen av jävelskap i huvudsak inte är ett fotbollsproblem bara för att det sker vid en fotbollsarena.

Annons

Ett brott är ett brott är ett brott, skitsamma hur och var det sker.

Politikernas flathet, passivitet och okunskap i ärendet är häpnadsväckande…och jag hänvisar fortfarande till den moderatdam jag träffade i samband med en Kvällsöppet-debatt i ämnet för ett år sen och som på allvar undrade varför det inte var samma typ av problem på damfotbollsmatcher.

Då förstår ni hur illa det ligger till.

***

Enligt Redaktionsjuggen, som såg matchen i Neapel via TV-rutan, så tokberömde italienska kommentatorer Anders Svensson matchen igenom.

***

Sett till resultaten i Europa League-kvalen så skötte sig de skandinaviska inslagen ganska bra.

Bröndby, däremot – helt fantastiskt. 2-0 i Lissabon mot Sporting.

Sämst resultat var väl egentligen Odenses 2-1 hemma mot beskedliga Motherwell, sedan skottarna reducerat på fyra minuters stopptid med en man utvisad.

Annons

***

Uefa-böterna lär förstås bli svidande (de blev 140.000 kr för smärre oroligheter i samband med Rosenborg-matchen) och vi som har varit med förut vet med säkerhet att AIK kommer att överklaga och tycka att det var för hårt.

Det är ju lite som alltid med den här typen av skandaler.

Först fördömer klubbarna hårt och bestämt, sen hinner det gå några dagar…straffen trillar in…och då brukar det plötsligt heta att “så farligt var det väl ändå inte”.

Till slut var det ingenting som hände.

***

Det är klart att AIK brast rejät i sitt säkerhetstänk, det är klart att tokstollar aldrig ska få en chans att komma i närheten spelare/Uefa-delegater och det är klart att det inte går att skylla på att “en dörr inte var stängd”  när några med lätthet kan ta sig in på Levskis läktare…men ärligt talat vet jag inte vilka muskler och befogenheter en klubb har från att stoppa 2-300 personer som vill stena en buss.

Annons

Det känns lite mer som ett polisiärt ingripande.

Och har vi i alla dessa texter, alla dessa uttalanden och alla dessa fördömandet hört någon berätta hur många som gripits, sitter häktade eller är misstänkta för brott?

Det är ju det jag försöker säga; klart att kriminella element i samhället tar chansen att ställa till jävelskap (för att de älskar det och får kickar av det) om de kan göra det och ständigt komma undan.

***

Skadan på Stefan Ishizaki och avstängningen på Jon Jönsson känns som lite väl tuffa för Elfsborg.

Där har vi två spelare jag gärna hade sett i returen på Borås Arena.

***

Annars vet jag hur nitiskt det kan vara på Råsunda när säkerhetslirare kräver att en TV-reporter måste sitta på en speciell stol mellan bänkarna.

Av säkerhetsskäl.

***

Jag har varit i Sofia och sett fotboll under lugna former och det är ingen kindergarten; minns när Stoichkov hetsade en fullsatt arena i ett kvalmöte med Sverige.

Annons

Efter vad som hänt på Råsunda; det kommer att vara rätt hett.

***

Det lär bli lugnare på Strömvallen imorgon dit Tipslördag styr kosan för Gefle-Mjällby.

Om vi säger så.

Men kul att få koncentrera sig på fotboll, trots allt.

Publicerad 2010-08-20 15:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto