Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

2010, Köldens År (OBS: nu med ALLA bilder med)

Sett till hur det här jobbet brukar vara så var 2010 Köldens År.

Helvete vad jag har frusit, från den frostbitande allsvenska vårsäsongen över fotbolls-VM i vinterns Sydafrika till allsvensk kvalfotboll i Gävle när ishavsvindarna var tillbaka.

Inte ens de bitande malmöitiska vindar som jag upplevt genom fuktiga vintrar i ungdomstidens Malmö kan leva upp till den kyla jag utstått 2010 och värst var att halva svenska sommaren försvann via en dunjacka under isande kvällar i Joburg, Bloemfontein och Pretoria.

Och man nu kan gnälla på sådant.

Men, förutom kylan, ett givande år.

Och en hel del bilder på vägen.

Här försöker vi se året genom några iPhone-knäpp…återkommer i dagarna med Årets VM (i bilder).

Vi såg ut som astronauter i de röda jackor som krävdes för att behålla livhanken under den allsvenska fotbollen. Aldrig har vi frusit så, som jag, Lång Lundh och Bosse Nilsson. Den här bilden från ett Tipslördag i Kalmar, där det var så kallt att det tog fyra timmars hemresa i stekhet bil för att tina upp. Tipslördag, förresten…gick i graven. Trist, tycker vi som uppskattar den allsvenska fotbollen.

En klassisk resa söderut; någon rolighetsminister hade bokat oss i tyst vagn – en företeelse jag aldrig upplevt…i en vuxen värld där du inte får lov att prata, helt ofattbart. När jag, Lundh, redaktör Lindberg, Anna Brolin och scripta-Maja gick av i Alvesta så kändes det som om vi hade släppts ut ur ett fängelse. Och fått luft.

Inte direkt en bild tagen i år. Men en spegling av en tid som varit som blev aktuell under 2010 när Anders “Lillen” Eklund gick bort, utfattig och bortglömd. Han var en fin och snäll man, den gamle boxningsmästaren. Vi sågs för många år sen i Reno, USA, och vi tog den här bilden på ett kasino. Turkslingor var inne på den tiden (om ni undrar)

Att stå på en gata och gräva ett hål i marken är också ett jobb och det ska vi respektera. På min gata i Apple Bay är det nu så uppgrävt att hela gatan är som ett enda stort lapptäcke. Den här varianten var något för elnätet och var ett hål som grävdes och som fylldes igen en månad för sent eftersom det som alltid klickade i gräva-hål-samarbetet mellan hålgrävarna, hålarbetarna, hålteknikerna, hålspecialisterna, hålcheferna och gräva-igen-hål-killarna.

Vi drog till Monte Carlo och fick uppleva ett sanslöst jätteparty när min gamle kompis, Bombaren, gifte sig. Det var en bjudning som hette duga och efter tre ordentliga sittningar tog det ett tag att komma tillbaka in i matchen. Lite nöjd med den här kyssbilden tagen efter ceremonini kyrkan…nån skvallerblaska ville köpa den senare, men det blev nobben.

Jag vet inte om Djävulsrallyt på Femman var ett program som kommer gå till TV-historien. Men det var otroligt roligt att vara med och köra folkrace. Rätt in i skiten bara, radiobil fast på riktigt. Jag och Linda Bengtzing körde i par…hennes farsa har ett förslutet som rallyförare, så förhoppningarna var stora. Men det gick sådär. I det sista avgörande husvagnsracet fick Linda motorstopp och vi fick åka bärgare i mål.

Allt var inte kyla 2010. Den här bilden tog jag själv under en rätt svår tur på Riva-båt till en av Bombarens sittningar i samband med bröllopet.

Den ger en viss känsla av sol, sommar och glädje.

Årets stol? Utan tvekan. Här försöker Kåmark lista ut bästa sittkomforten och någonstans så är det inte en skräll att han valde just den här varianten

Inför VM drog jag till Nigeria för att försöka hitta det nigerianska fotbollsundret, då Lasse Lagerbäck skulle leda nationen över VM. I ett lag utanför flygplatsen i Abuja såg vi det här praktexemplaret…som gärna visade upp sig i bar överkropp…och han var en fantastisk fotbollsspelare på en usel plan. När vi skulle åka därifrån ville han ge oss sitt mobilnummer, han ville till Europa och ge fotbollen en chans. Skitsamma vilket land, bara han fick komma iväg.

Kulturkrocken blev påtaglig när Lasse Lagerbäck tillsammans med Thomas Sjöberg och Gazellen var med i lagets bönestunder inför träningarna, här från Lagerbäcks första med truoppen. Seden dit man kommer, heter det. Lagerbäck uppträdde väldigt avigt till stora delar av svensk media under sin nigerianska förbundskaptensperiod och jag fick bara prata med honom under min vistelse under en minut i samband med träningen. Han hade “så mycket att stå i”, som det hette.

App blev ett nytt svenskt ord 2010. Och som det appades. Rätt mycket Fat Booth, programmet som förvandlade porträttbilder till lustiga tjocka figurer. Den här på Patrik Sjöberg var min bästa Fat Booth under året.

VM var på gång (mer om det i annan bildblogg) och så här presenterades TV:4s VM-trupp i en av TV-bilagorna.

Båstad. Alltid den bästa oasen.

Ekwall vs Lundh var återigen ett program som lockade till sig gräddan av fotbolls-Sverige. Bland annat vår förbundskapten. Han kom i lite halvdiviga blekta jeans och visade gärna upp dem (åtminstone på den här bilden). Hamrén och många med honom bjöd på sig sjäv och det är det som gör att den här programformen är så rolig att jobba med.

Lundh tillhör kategorin svenskar som kör ljus överrock sommartid. Här synas den av en fullständigt galen helsingborgare – känd från Halv åtta hos mig – i samband med Ekwall vs Lundh med Henke Larsson på Landskrona IP.

Fotbollskanalen Europa – ett underbart program att göra. Och kul att det blivit så poppis. Vi gjorde ett program live från Amsterdam Arena i samband med hollandsmatchen. Kändes mäktigt.

Det Nya Landslaget var det avslappnade landslaget,här i form av landslagschefen Lasse Richt som gärna tog sig en kaffe och snus tillsammans med presspacket o solen på Olympiastadion där Sverige laddade inför Holland. Med fotbollsskorna på, dock.

TV-laget fortsatte turnera i landet. Bland annat tilll Lagavallen i Ljungby. Richard Herrey lämnade arenan med ett leende på läpparna. 2011 fyller TV-laget i den moderna tappningen 15 år och drar bland annat ut på en jubileumsturné med sex matcher på sex dagar – från Harads i Norr till Kalmar i söder (1-6 augusti).

Gamle Tipslördag-redaktören Pär-Ola Jonasson (numera bara Jonas Jonasson) skrev årets bäst lästa bok: Hundraåringen…

En helt fantastiskt skruvad story som satte sig som en smäck över bokläsar-Sverige och senare över hela världen.

Fluga blev en fluga under 2010. Jag körde gärna en hemmagjord i sammet a la Tom Jones 1973. Här jämför Guds Son, TV-kollega, god vän och granne, storlekar. Jag vann. När det gäller flugan. Lönechecken hade varit en annan sak.

Som ett andra hem i år igen

Bittert konstaterar jag att det inte blev de flådiga TV-galorna i år heller. Man får ta vad man kan få: Konferencier på Ölands Idrottsgala är det dockinget fel på. Hur roligt som helst i en miljö som kan beskrivas som “annorlunda”. Och en “egen” affisch över Borgholm, bara en sådan sal.

The Mother of all Fiskdamms…man lär sig alltid något nytt. Ett hundratal gidispåsar gick iväg, pimpade med limegröna bloggpennor – till kidsens förvåning och sannolikt besvikelse. Pengar drogs in till Wilma, 11 år, och hennes klass’ resa. Kostade frostskador, men det är sådan du får ta

Annars brukar året börja ungefär så här. Det gör det i år också.

Ett Gott Nytt År på alla sätt.

Svårt år, till och med. De är de bästa i sitt slag.

Publicerad 2010-12-31 kl 11:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons