Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så iskallt var Moldavien för tio år sen

Ekwalls blogg
En klassiker på många sätt, mötet med Moldavien i Chisinau, mars 2001.
Mediapacket hade chartrat ett plan som flög Bromma-Landvetter-Warszawa-Chisinau och jag minns tre saker från flygresan:
Jag och Lundh slogs om den enda platsen på planet som hade lite bättre utrymme (helt fullsatt).
Vi fick gå av kärran och ställa oss ute i snön när planet skulle tankas i Polen och piloten slantade bensinkillarna ur en hederlig juggebunte som han drog fram ur kaptensmössan.
Och att det rådde total tystnad när vi steg av planet på flygplatsen i Chisinau…det brukar ju vara ett jäkla väsen bland jetmotorer, men flygtrafiken till och från den moldoaviska flygplatsen var inte så tät.
Annons
Moldavien var och är Europas fattigaste land och vi fick uppleva en hel del tänkvärt, det var tragiskt på alla sätt hur torftigt människor gick klädda och hur elbristen var så total att allting släcktes ned efter kl 22 på kvällen.
(Jag och lille-Tobbe drog iväg en dag och gjorde ett allmänt jobb om fattigdomen, som jag ska försöka leta upp och lägga ut senare)
Det hindrade i och för sig inte Roger Blomqvist på SvT att göra en klassisk “stå-uppa” som det snackas om än i dag i Sveriges Televisions korridorer, den handlade om att “de ändå har det ganska bra här i Moldavien”, samtidigt som Roger käkade popcorn.
Vi möttes av vårlikt väder, men natten till matchdagen så vräkte snön ned och det innebar bland annat att Lasse Lagerbäck/Tommy Söderberg ändrade sin startelva.
Tobias Linderoth var överraskningen, han skulle starta på bekostnad av Stefan Schwarz. Men efter snöfallet fegade förbundskaptenerna ur och tryckte in Swarre i laget igen.
Annons
Själv hjälpte en taxichaffis mig till nån sorts basar där jag kunde inhandla lite varmare kläder för kvällen och den där ryska pälsmössan.
Det var en rälig match och Sverige var illa ute när Mackan Allbäck byttes in med tio minuter kvar och stänkte in två mål.
Idag var Allbäck högerback på träningen, som något de kallar för “players manager”.
Tiderna förändras, även om det var kallt som fan även i skuggan på Råsunda, tio år senare.
Publicerad 2011-03-26 16:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto