Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kiev, här kommer vi!

Ekwalls blogg
Då var det dags.
Efter mödosam och omsorgsfull packning…jag körde stora TV-lagsväskan och skoväska samt kostymgarderob…checkade jag in i EM-gruvan strax efter kl 08:05 i morse.
Jag om minns de ukrainska köerna i samband med lottningen i december minns ju kökaoset och det var som om Arlanda ville förbereda hela journalistpacket (för det var ett plan med hela fotbollsjournalist-Sverige) på vad som komma skall…köerna ringlade långa framför incheckningsdiskarna, proceduren var långsam och krånglig och trots att jag tog rygg på en kö- och äta-eller-ätas-expert som Långe Lundh så kom vi snett in i vår djupledslöpning bakom tre ukrainska incheckningsproffs.
Annons
Och 450 spänn på det i övervikt (bagaget då, ska tilläggas) som tack för hjälpen.
På det en språngmarsch till gaten via Forex och Roslund&Hellströms senaste tegelsten i PocketShop.
Bara att vänja sig: vi kommer köa, stressa och casha oss fram så det räcker och blir över innan vi sitter på Aerosvit igen.
Den 2 Juli.
***
Sverige vann igen, den här gången mot Serbien och det var som det var, lite upp och lite ned.
Alla som har varit med en hel del förut vet att en träningsmatch inför ett mästerskap i stort sett är…ja, inte meningslös, men en – träningsmatch.
När du väl är på plats, när du närmar dig skarpt läge, och när du står där inför fullsatta läktare och med miljontals TV-tittare, då spelar det inte särskilt stor roll hur det har gått i en träningsmatch dagarna innan.
Då är det annorlunda, en helt annan grej.
Annons
Men det är förstås bra att Sverige fotbollsmatcher, att en del spelare är i riktigt bra form och att vi sluppit jobbiga skador under vägen fram.
***
Aerosvit, igen. Ukrainas stolta flygbolag.
Dryck i små tandborstglas och när jag ville ha “sparkling water” så fick jag veta att sådant serverades icke.
“Kranavann” däremot, det hade dom på flaska.
***
Visst var det ett en mycket tänkbar startelva mot Ukraina som vi såg på Råsunda, give-and-take en frisk Johan Elmander?
Och om Elmander spelare, en ska bort: Elm, Svensson eller Toivonen – det kan inte vara ett lätt val för förbundskapten Hamrén.
Toivonen har gjort två mål på två matcher och fixat en straff, är en Hamrén-favorit men har fått sin givna position (10:an) embarkerad av Zlatan Ibrahimovic.
Svensson har all tänkbar rutin och vi vet vad han kan när det gäller, en spelare som Hamrén ser som en grundbult i defensiven men han såg lite otajmad och obekväm ut i sina bollkontakter när serberna tokpressade i första. En tillfällighet.
Annons
Elm har det i sig men hamnar ibland i ingenmansland på en kant, även om han gjorde det strålande mot Holland icke att förglömma, och ska helst spela centralt.
Jag tror att Erik Hamrén kommer se till motståndet här.
Kommer Sverige förväntas vara bollförande mot ett Ukraina som spelar inför hemmapublik i Kiev?  Eller handlar det om agera klokt här, låsa mittfältet och låta rätt tunga offensiva pjäser blixtra tlll fraåt när läget ges.
Blir det så, och om Elmander är spelklar, då tror jag att Ola Toivonen ryker,
Men det är ett väldigt svårt val, förstås.
***
Jo, jag vet att serberna bytt ut hela sitt lag som mötte Frankrike och att de ställde upp med ett modifierat U21-lag.
Men det behöver inte betyda att det var ett sämre motstånf, int i den här typen av match.
Hellre trötta serber på väg till semester via Stureplan än unga hungriga och löpvilliga som ville visa Sinisa M.
Annons
***
Varenda gång som vi har sett den här typen av flyttrykten och nya-klubbar-rubriker kring Zlatan Ibrahimovic under sommarmånaderna, så har det i slutändan blivit affär. Glöm inte det.
***
Frankrike har sett ruggigt starkt ut på senare tid.
***
Den tokpress som Serbien satte på Sverige under den första halvleken störde Sverige och den innebar ju framförallt bakåtspel till Andreas Isaksson och han är den sista som Hamrén vill ha som uppspelsleverantör.
Det blir hårt, långt, snett, högt, lågt och bara lycka-till-bollar, vilket hämmar det spel som Sverige vill öägga som grund.
Isakssons utsparkar ska första vara i närheten av en medspelare, sen ska de vinnas  en oviss luftbatalj och sen ska man komma rätt därifrån.
Inga lag orka mala på i en sådan monsterpress som serberna drog igång under en hel match. Men mot bättre motstånd kan en sådan press innebära två mål i arslet innan vi ens hunnit blinka.
Annons
***
Vi är bokade på et SvT-hotell, Ibis, och jag hoppas på en bättre start än den i Sydafrika för två år sen: flygplatshotellet The Aviator som inte var färdigbyggt och där allting ramlade ihop redan första dagen.
***
Annars gillar jag när Sverige ändå försöker spela sig ur situationer, inte ororar sig för att spela på markerad medspelare och sätter vidare på en touch.
Det utvecklades lite lagom mot Kroatien och blir bättre och bättre.
Med Elmander i galopp på djupet så kan det i kombination ge oss ett völdigt svårläst och varierat spel. Där har Sverige utvecklats.
Under en längre period har vi varit ett “lättläst” landslag.
Det är vi inte på samma sätt längre.
(Sen kan du givetvis läsa in dig allt vad du kan på Zlatan, men vad hjälper det när du väl står där öga-mt-öga, fint-mot-fint, skuldra-mot-skuldra)
Annons
***
Det är sannerligen ett plan som kommer lastat: jag delar stolsrad med SvT:s Jane Björck, sidan om mig sitter Olsson framför mig några av Bladet representanter, Långe Lundh, David B på Fotbollskanalen, Glenn Strömberg snett bakom, Farbror Bank, Foto-Soffan, Loverby, Disco, DN-Esk, ständigt solbrände Skiöld, Fjällv, the usual suspect samt en hel del annat löst folk ur mediapacket.
***
Humor att Olsson och de andra på Getingen ska bo inneboende hos någon “Ludmila” och att det har beskrivits som “centralt”.
Kan mycket vl bli Kievs Arlövs.
***
Såär halvkul att Mackan Rosenberg gick förbi mig igår och drog en knytnäve “på skoj”  in i min sargade rygg, bakifrån och utan förvarning.
Kommer han i närheten så ligger ett knä jäkligt risigt till.
***
Caroline Seger körde MC-jacka i skinn i studion igår.
Annons
Måste ha fått klädkodsavdelningen på TV4 – den fyller en hel våning med 50-talet anställda, har jag förstått – att begå harakiri.
***
OK, då kör vi – raka spåret och full fart framåt.
Jag och Långe Lundh ämnar lämna små korta Ekwall vs Lundh On Tour SPECIAL, vi finns på plats på träningar, utanför svenskhotellet på kvällarna, på stan, arenan, twitter, bloggar och lite överallt.
Häng med här på bloggen och på Twitter (@ekwall).
Rätt in i EM-gruvan.
Publicerad 2012-06-06 13:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto