Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppståndelsen idag: det största skämt jag upplevt?

Ekwalls blogg

Det har suttits i bil.

Jag har ingen aning om vad som hände, om det var ukrainska studentflak på byn och eller om det var kievkillar som stod och grävde i håi gator någonstans, men den sjuka huvudstadstrafiken blev ännu sjukare.

Allt stod still.

Bilar, såväl som luft.

Vi skulle ta oss till Dynamo-stadion och tillbaka till lågprishotellet, därifrån till en “studioposition” som jag inte riktigt har någon adress till men som ligger vid den staty som jag visar upp på bild för taaxichaufförer.

Vi hade kunnat flyga Bromma-Kiev tur och retur på samma tid.

***

Det verkar vara så att Erik Hamrén har bestämt sig för fyra försvarsspelare och dom får det bli, han viker inte ned sig där, tror på sin linje.

Annons

Åtminstone om vi ska bedöma av hur det såg ut på träningen idag, där Lustig, Granqvist, Mellberg, Martin O spelade ihop och där Anders S/Kim var defensiva mittfältare med Seb Larsson på ena kanten och – bomben – Emir Bajrami på den andra.

Hamrén brukar sällan konstra och lägga ut dimridåer, den här gången har han dessutom ingen tid till det eftersom det bara återstår en träning till match.

Och Jonas Olsson var aldrig i närheten av att få nöta som mittback någon enda gång under dagens försvarsövning.

***

Den ukrainske kommentatorn säger bara Cristiano.

Aldrig Ronaldo.

Hur han säger Kron-Dehli är svårt att beskriva, men han säger i alla fall inte Kron-Dehli.

Ukrainska kommentatorer är inte så noga med uttal som svenska, just svenska är däremot fullständigt maniska i det avseendet.

***

Rövbombningsbilderna på Wiland var förstås väldigt roliga och för varenda vuxen människa som varit del av ett A-lag i fotboll så var det ingenting mer än så.

Annons

Efter en förlorad “gris” kan det beslutas att du ska imitera en höna, krokodil, en babian, hoppa på ett ben eller få vända ändalyktan till och få en boll skjuten på dig.

Vuxna pojkars lek och det har existerat i alla år och överallt, jag såg det inför öppen ridå i Sydafrika för två år sen när förbundskapten Maradona själv laddade mot sin egen spelare och gjorde med högljudda skratt.

Getingen snaskade vidare på sköna bilder och fick Friends att uttala sig om mobbing. Vill du så kan du få folk att uttala sig om vad som helst som sker på en fotbollsplan, du kan ringa till åklagare Sven-Eril Alhem efter VARJE fotbollsmatch och hitta en rubrik om att någonting skulle vara både misshandel och åtalbart.

De gick vidare med att Birro krönikerade något om att det var vulgärt och Ann Charlotte Marteus skrev ett inlägg som jag tror slår de flesta rekorden och som handlade om att fotbolls-EM nu tagit slut.

Annons

Till och med statsminister Reinfeldt uttalade sig om denna “mobbing” och fler politiker tog rygg.

Gemensamt för alla är – högst sannolikt – att de aldrig varit i närheten av att leva med fotbollslag på seniornivå, att de på allvar (ja, på ALLVAR) tror att det är en viktig fråga i samhället.

Att det är en metod som skadar vuxna människor.

Jag tro till och med att barn inser humorn.

Jo, det finns saker och ting i en vuxen värld där förebilder inte alltid uppträder som förebilder och jag har inga problem med att ta upp det: exempelvis svär fotbollspelare. Och tatuerar armarna. Eller beter sig som absoluta idioter.

Jag kan känna att uppståndelsen kring detta är det största skämt som jag någonsin upplevt i branschen, och det är både mycket och rätt länge: det måste ändå finnas gränser för vad vettiga människor och folkvalda politiker väljer att lägga tid och kraft på.

Annons

Det är humor att en kvällstidning vill vara moralisk tant, till att börja med. Vill du ha mobbing så kan du leta upp en rubrik varannan dag och du kan ju alltid fråga Micke Lustig vad han känt i dagarna.

Det är humor att Reinfeldt mitt under brinnande EM känner att han ska samla poäng kring en sån här pseudohändelse men inte gärna yttrar sig om den vidriga miljö som uppenbarligen skadat människor på överklassinternat som Lundsberg.

Om “rövbombning” eller “lek att du är en höna” efter en gris hade varit mobbning så hade rätt många vuxna fotbollspelare över hela världen lidit av psykisk ohälsa.

Så snälla, kom till sans.

***

När det skanderades som mest på Olympiastadion så lät det som när Bosse Hansson uttalade landet i Sportspegeln: U-kra-i-na.

***

Bajrami innebär förstås att Hamrén vill ha naturliga kantspelare både till höger och vänster.

Annons

***

Ja, det är förstås tramsigt av vuxna människor att “rövbomba”.

Men det är på skoj. Och vem gör inte tramsiga ting i sin vardag, för att man tycker att det är roligt?

Det är inte mer än så.

Det är inte värre än att några polare klär ut någon till en groda och låter han eller henne ta betlt för pussar på en svensexa/möhippa.

Fjantigt, jovisst. Roligt, ja säkert för de inblandade.

Men inte mobbning.

***

Hssse Eskilsson dök upp på lågprishotellet idag.

“Alla” är här.

***

Karl-Erik Nilsson uttalar sig och säger att det “å svensk fotboll vägnar är det väldigt tråkigt”.

Ja, du Nilsson – det finns rätt mycket inom svensk fotboll som kan betraktas som väldigt tråkigt.

Som känns viktigare att ta tag i.

***

Hettan är påtaglig i Kiev och att träna mitt på dagen, som Sverige gjorde idag, är inte optimalt.

Annons

Idag var det så varmt att det inte gick att pressa spelarna särskilt länge.

Sverige spelar alla sina gruppspelsmatcher kl 21.45, lokal tid.

***

Jovisst, Lustig skulle stått kvar vid stolpen.

Men släpper du markering på spelare som står två-tre meter från mållinjen så är det DET som är det stora problemet, för då brukar det oftast inte spela någon roll om huruvida en spelare står vid en stolpe eller inte.

Angrip det problemet först och främst.

***

Även om vi fick sitta i evighetsköer i värmen till Dynamostadion så var det ändå en fröjd att få se och höra alla de svenska fans som fanns på plats och gav Sverige sitt stöd.

Det var glad stämning och jag tror spelarna gillade det, även om alla inte stannade kvar lika länge som Anders Svensson och Tobias Hysén för att skriva autografer.

Det sjöngs och jublades, det var mycket humor och en del på läktarna “tvingade” mig och Lundh att dansa…det tyckte jag att vi kunde bjuda på.

Annons

Lite fjantigt, måhända.

Men inte mobbing, om du frågar mig.

 

Publicerad 2012-06-13 19:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto