Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så kan EM i TV också se ut

Ekwalls blogg

Gubbhyllan i polsk TV under EM-matcherna, en snittålder på runt 150 år…

Olegs dotter, Irina Blochin, i en av sina 100 klänningar som vi sett henne i

 

Annars har det för det mesta varit farbröder i ukrainsk TV, som de här två snubbarna (är det Martin Åslund, Peter Jihde eller Ola Lindholm till vänster) i väst och helt vansinnig kritstreck i ett pa nyanser av brunt.

 

Ett av 70-talets mest populära TV-program hemma i Sverige handlade om hur TV gjordes i andra länder, “Fönster mot TV-världen” med en myndig skåning som hette Åke Wihlney.

Han kunde åka två veckor till Brasilien och titta på TV, komma tillbaka med ett reportage om hur TV-tablån såg ut där och vi satt som klistrade.

Annons

Det var ju också då som vi hade två vänstervridna kanaler i Sverige, där underhållningen en lördagkväll kunde vara en rumänsk-egyptisk långfilm om ett familjedrama på en bondgård och där vi som bodde i södra Sverige var lyckligt lottade eftersom dansk TV ibland visade EN direktsänd fotbollsmatch i veckan.

Jag minns att Åke W kunde ägna ett halvt program åt den otroliga i att man i Australien har reklamfilmer mellan programmen…ja, ni förstår att det var ett tag sen.

När du är på mästerskap och jobbar så ser jag aldrig hur våra TV-program ser ut på hemmaplan, varken de i SvT eller Fyrans.

Däremot så leker jag gärna lite “Fömster mot TV-världen” när jag har följt sändningarna från EM i Ukraina och i Polen.

Det som slagit mig mest är att jag knappt sett enda kvinna i fotbollssändningarna och när de väl fått vara med har de fått vara kuttersmycken. Den polska televisionens EM-studio var en gubbhylla utan dess like i en USA-inspirerad miljö där lite mätta farbröder satt och såg förbannat allvarliga ut.

Annons

I Ukraina har de kört en megastudio med publik och i den studion har Oleg Blochins dotter, Irina, varit den stora stjärnan. Hon är Big Star här.

Hon har haft olika figursydda klänningar till alla sändningar och hon har sett väldigt glad, vacker och…om vi säger så…investerad ut. Men inte mer än så. Under den knappa månad jag varit här så har jag ännu inte sett henne ställa en fråga till någon, det är knappt hon har sagt någonting överhuvudtaget i studion. Istället har hennes manliga kollega skött programlederiet.

Och pratat med killar i de mest underbara jobbkläder.

De har förresten kört stenhårt med långa sändningar inför matcherna, en hel del efteråt med lite hejaklacksramsor från fans…lite som i Vi i Femman, på tal om svunnen tid…men ingenting i paus. Den har de nämligen fyllt med reklam, från början till slut.

Annons

Så kan det också se ut, när man blickar i ett fönster mot en tv-värld.

 

Publicerad 2012-06-30 20:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto