Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför är debatten om Bosse Hanssons utbrott viktig (och stor)

Ekwalls blogg

Saker om en björk du lär dig när har flyttat in i hus, kapitel 76: fanskapet avlägsnar löv och de är inte få, de är miljoner i ständigt omlopp överallt.

Först de där små vansinnigt irriterande pollentussarna som letade sig in i överallt och som fortfarande gör sig påminda så snart du lyfter på något som varit stilla och nu dessa löv.

Jag har nu lärt mig att det enda som denna björkjävel gör är att spy ur sig något som någon annan måste kratta, räfsa, blåsa, plocka upp för att sen transportera någon annanstans.

Hade det varit ett djur hade någon krävt Anticimex eller åtminstone en sån där bajspåse för upp-plockning av skit som ingen vill ha att göra med.

Snart blir det sågen, jag är beredd att ta straffet.

***

AIK blev den stora förloraren i den allsvenska omgången, sett till striden om guld.

Annons

Och trenden känns ganska tydlig:

AIK har fått mindre flyt i sitt spel. Om det beror på att kraft (mentalt!) lagts vid spelet i Europa eller på någon form av rotationsssytem som ingen är direkt van vid, det vill jag låta vara osagt. Framförallt känns det som att de spelare som varit avgörande pjäser under en period…mittbackarna, Karikari, Bangura, Borges…inte har haft samma spets i sitt spel – och det kan räcka för att missa poäng.

Ibland behöver det inte vara till fördel att spela olika startelvor för att vila spelare, ibland kan det istället bli en nackdel: spelare känner otrygghet, laget blir mindre homogent, rutiner sitter inte på samma sätt under en match, och så vidare.

Det är lätt att vara efterklok, det är lite av vår grej i branschen, men det är gansska få matcher och de flesta är rätt kul – jag hade kört creme de la creme hela tiden, jag tror spelarna orkar det. Det är slentrianmatcherna som är jobbiga.

Annons

Trend 2 är att Elfsborg fortfarande har extrema svårigheter att vinna matcher. Oavsett motståndare och oavsett underlag. Boråsarna har ett gyllene läge med det “perfekta” spelprogrammet, men i nuläget känns det som att Elfsborg inte kan känna sig säkra på någonting.  1-0 med smör på mot Örebro hemma och 2-1 i 94:e på Gais… det är vad det är även om det är sex poäng.

Tredje trenden är att Malmö FF är klart på gång och har framförallt fått trygghet i mittförsvaret när den unge Filip Helander växt till sig och blivit ett strålande komplement till Pontus Jansson. Dessutom är det inte “bara” en forward som gör alla mål (Ranegie eller Rantie), det har lossnat på andra håll och det behöver Malmö. Starkt att relativt enkelt avfärda både Syrianska och Norrköping med en hel del favoritpress,

Annons

Trend 4: Häcken är fortfarande det bästa fobollslaget, vad det nu kan vara värt när det ska stridas i höstkyla. Inget av topplagen känns så bekvämt som Häcken och det finns så mycket självförtroende på sina håll att det avspeglar sig tydligt i matcherna: alla i Häcken TROR att de kan göra mål så snart de har bollen och går till anfall.

Tolv poäng kvar att spela om.

Och nu kommer ett landslagsuppehåll på två veckor och efter det går vi rakt in i elden igen med nya förutsättningar.

Intressant.

***

Kul och lite inspirerande med lite nya namn och ansikten på dagens landslagsträning.

***

Får Bosse Hanssons smakliga uttalande “…inte en SVARTING till” för stora rubriker, för stora proportioner?

Det var ju ändå meningen att ingen skulle höra, Hansson ville ju bara vara lite smygrasse i det dunkla och då får han ha sina unkna åsikter och utspel för sig själva i sitt lilla hörn i Radisportens hytt på Råsunda.

Annons

Jo, förvisso.

Men nu blev det ju hörbart (det blir lätt det i en radiohytt där en referent rapporterar live, det kan inte vara en överraskning för någon som refererat i hytt under i stort sett hela sitt vuxna liv).

Och framförallt: Bosse Hansson stod sannerligen fast vid sitt utbrott, sa inget om att det kanske var klumpigt utan gick istället vidare och buntade ihop de han vill kalla “svartingar” i någon sorts fack för osmakliga idioter.

Hansson fick flera chanser men stod fast vid att “det där var väl inte så farligt”.

Där och då blir det – i alla fall för mig – en “stor sak”.

Inte bara för att det är en viktig debatt i tider när närmare sex procent i detta land känner att de måste sympatisera med SD:s åsikter utan för att det kommer från en röst och en man som genom åren blivit respekterad, hyllad och som stora massor ser upp till som en “legend” och ett föredöme.

Annons

Det går ju inte att skylla på att Bosse Hansson är till åren kommen – Leif Boork och Göran Zachrisson ville gärna göra det – och att man “på den tiden” uttryckte sig annorlunda.

“På den tiden” var det godkänt att aga barn, att halshugga folk och att kvinnor inte fick rösta – de innebär ju inte automatiskt att varenda vettig människa över 75 år tycker likadant idag.

Jag tror snarare att man med åldern blir visare.

Och jag tror inte att Bosse Hansson, som varit journalist i sitt yrkesverksamma liv, levt under en sten sen tidigt 1900-tal och inte tagit del av vad som sägs, skrivs eller förkunnas.

Och jag tycker det att det ligger lite väl mycket vidrigt unket i uttrycket “…inte en svarting till” för att det ska vara OK någonstans i Sverige 2012.

Annons

Därför ska det också belysas i ett starkt strålkastarljus.

För att det är viktigt att förstå att idiotin inte har vare sig kön, ras, färg eller – ålder.

***

Så som det ser ut just idag så tror jag att Lasse Nilsson har svårigheter att slå in en badboll i ett öppet hav.

Men han kommer förstås tilll chanserna, som en tränare skulle säga.

Och Elfsborgs mittfältare (Oscar Hiljemark!) är lagets vassaste forwards just nu.

***

Jag är inte helt säker på att vare sig Häcken eller Malmö FF tycker att landslagsuppehållet kom helt lägligt.

***

När Jonas Olsson tvingades gå av träningen med problem med revben i ena sidan så var det svårt att låta bli:

Har du lyft den nya bankboken på den sidan..?”

Olsson, som är en man med smak för humor, tog det med ett leende..

***

Alla dessa landslagets träningar i Stockholm på Råsunda och Stadion genom åren och nu helt plötsligt på Karlberg…det kändes malplacé, som att laget tränade utomlands.

Annons

Skälet: vare sig Råsunda eller Stadion har gräsmattor som håller måttet för tillfället.

***

Jag och Clabbe Rusk ringde upp Gais nye sportchef, Jonas Lundén, och lät hälsa att han kan ringa om han behöver folk.

Han lät inte helt motvillig.

***

Jag har inget emot jargong, om det så må vara.

Eller usla skämt, någonstans i gränslandet till satir.

Det kan vara en hel del sådant som flyger i luften när exempelvis jag och goda vänner som David Fjäll och Martin Dahlin tar en sittning eller sitter i en bastu med fotbollsgrabbar, där det ges och tas.

Och jag tror inte det fanns något ont i Hegerfors “det ser mörkt ut på Kameruns bänk” från VM 1994.

Men “…inte en svarting till” är något annat och när Hansson inte tar chansen att ta tillbaka utbrottet trots flera chanser, då går det över gränsen.

Annons

För att inte tala om när Boork och Zachrisson på allvar tycker att uttalandet går att försvara.

***

Pontus Wernbloom tyckte det var skönt att vara hemifrån för att slippa “tvingas” se Hollywoodfruar.

Hur mycket “tvingas” det är, det är tveksamt dock.

***

Zlatans mål skojar du inte bort.

***

Jag förstår om Henok Goitom inte välkomnar Hansson på AIK:s hemmamatcher.

Jag hade önskat att fotbollsspelare (oavsett klubb) hade varit lika hårda, snabba och utan pardon när det gäller ställningstagande mot fans/huliganer som beter sig illa och skriker de mest avskyvärda sakerna på en match.

Men då är det inte lika poppis att göra sin röst hörd.

***

Inte en björk till, kan jag säga.

Rädd för att få trädkramare efter mig.

Men jag ger mig inte i det fallet.

Jag vt ju hur de är nu, björkarna.

 

Annons
Publicerad 2012-10-08 23:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto