Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ibland kan du inte hålla dig

Ekwalls blogg

I bland går det inte att låta bli, eftersom det är så frestande och trots allt en litet kort ögonblick av att vara en del av ett landslag.

Tyskarna är galna i autografer, det kan stå horder av medelålders män utanför ett hotell med böcker fyllda av små utklipp som ska signeras av det ukrainska bowlinglandslaget eller vad det nu är som är på besök.

Så när jag var i Krefeld för ett jobb inför hockey-VM med Tre Kronor så låg det små lappar, puckar, tröjor och bilder överallt på hotellet för signaturer.

Och med två Tre Kronor-tröjor, som bara låg där och väntade med en spritpenna vid sidan om, och redan fylld med en massa kråkfötter…ja, då gick det inte att låta bli – smått påhejad av ett par landslagsspelare (inga namn!).

Annons

Jag drog till med TV-lags-signaturen, den ser ut lite som om det var en idrottsman som gjort den.

Med nr 10 i en rund ring. Såklart.

Det är möjligt att det kommer sitta en tysk en dag och undra vem fan den där nummer 10 var, men å andra sidan har han ju en unik tröja.

***

Att göra mål i Superettan som 15-åring är förstås stort nog, det mest imponerade med Landskrona BoIS’ 15-åring Erik Andersson är ändå att det är han som stigerfram och klipper in en farlig frispark mot Östersund.

Hur många 15-åringar gör det när de får chansen i A-laget: flytta på er, här kommer jag.

Frisparken vid 0,35 i detta klipp med intressant kommentering, säger inte kommentatorn “Karlskrona” och “1-0 till Landskrona”, eller hör jag så illa…skitsamma, det är rätt häftigt att du kan följa alla Superettan-matcherna via din mobil.

Annons

***

Min lördagskrönika i Getingen handlade om att det ändå måste finnas gränser för hur mycket du som klubbledare får pissa ned en domare.

Bland annat.

Läs den HÄR.

Inte oväntat gav krönikan en hel del reaktioner.

Via Twitter där några var ihärdigt kritiska…till stor del för att de har känslor för ett lag, även om det här inte handlade om ETT lag, utan om ALLA…andra positiva.

Och så rätt många som uppskattade texten via mejl:

“Hej

Tack för en mycket bra krönika i dagens express., där du försöker nyansera den

fruktansvärda offsiden i matchen AIK-MFF.
Jag har en liten annan infallsvinkel på det hela. Alla bilder som som jag har
sett är baserade på C-Mors TV-sändning.
Då ser man ju situationen fån motsatt håll som Assisterade domaren. Tänk om
det funnits en kamera bakom den assisterade domaren.
Annons
Då skulle man kanske se att den MFF:are som upphäver offsiden inte kan ses av
den assisterade domaren, för det befinner sig en AIK-are
pricis i linje med MFF-aren. Titta på bilderna i expressen från matchen och
fundera.

MVH

Bernt Niklasson”
“Hej!

Det du skriver är klockrent. Vill berömma dig för mycket bra synpunkter. Dels det att det var AIK som drabbades och att det är så lätt att kritisera domarna. Vi sitter och ser repriser på händelser som domarna ska avgöra på tusendelen. Bra skrivet
Jan Åkesson
Kalmar”
“Stort TACK Patrick Ekwall för en riktigt bra krönika!!
I vissa uttalanden av ledare, spelare och andra finns
överhuvudtaget ingen rimlighet alls.
Det här var det bästa jag läst på länge.

Hälsn Tony Sjögren”

 

“Hej Patrick. 

Jag får säga att din artikel i gårdagens Expressen med överskrift sansa er, ledare var bland de bästa jag någonsin har läst. Du och jag har exakt samma åsikt om detta men bland mina vänner är det inte många som tycker som jag.

Annons
Hejar man på sitt lag får man göra som man vill men man får ej röra en spelare i det lag man hejar på , för då skriker man och beter sig som ett svin. Det är ju rena rama bullshit. Regler är till för båda lagen.
Spelare gör misstag då måste också domare få göra detta, utan att bli hängda av media och ledare.
Jag som säger detta heter Benny Jinnegren 59 år gammal från Alvesta i Småland. Jag är också Handikappsektionens ordförande i Växjö BK som håller på med fotboll. Den glädjen som dessa personer känner för ett mål eller bara en fin passning skulle flera spelare högt upp i seriesystem visa. Då skulle fotbollen bli betydligt roligare.
Tack än en gång Patrick för din fantastiska artikel och lycka till i framtiden. Mvh Benny Jinnegren Alvesta”
Som sagt, olka reaktinoer från olika håll. men hellrre reaktioner (och debatt!), än inga reaktioner alls.
Annons
***

När den här typen av rykten och Raiola-uttalanden om Zlatan Ibrahomvics framtid flyger i luften, då vet man att någonting är på gång – det har inte slagit fel en enda gång i Zlatans proffskarriär.

Jag har svårt att tänka mig att svensken är kvar i Paris SG nästa säsong, jag har en känsla av att han inte stortrivs där, att de nya skattereglerna gör att det blir för dyrt att behålla honom och att det nu finns tänkbara alternativ som han själv betraktar som bättre.

***

När vi ändå är inne på mobils-TV, nu kan du som kör Android (låter som om det är någons sorts utomjording) se allsvenska mål direkt i telefonen.

Läs mer HÄR.

***

Det här med att domare hellre ska fälla än fria, det blir ju rätt konstigt om du hela tiden vill framhålla att det som ett argument.

Det viktigaste är ju alltid att det blir rätt och felen blir inte “mindre” eller färre för att en domare väljer att fria i en situation. Snarare tvärtom. I de allra flesta fall – och de blir ju aldrig uppmärksammade – som jag ser repriser på efter tveksamma situationer ger domarna rätt.

Annons

Jag tror vi skulle få fler felaktiga beslut om domare valde att fria oftare och jag vet inte om ett felaktigt beslut är bättre eller sämre beroende på hur det tagits…det kommer ändå sluta med att det lag som drabbats rasar av ilska.

Dessutom tror jag inte riktigt att det fungerar så enkelt, att det bara är att fria eller fälla.

En linjeman, i det här fallet, tar ett beslut över en sekund.

Han tar det beslut han anser är det korrekta beslutet. Jag tror inte att han chansar, utan går helt på sin instinkt och erfarenhet i ett förbannat svårt jobb. Han vinkar – eller vinkar inte – efter det beslut som han omedelbart känner är det rätta beslutet.

Jag har väldigt svårt att tro att det finns någon tid att hinna tänka: ska jag fria eller fälla.

Per Brogevik vinkade för att han var övertygad om att det var offside och jag tror att det var en skymmande Malmöspelare som var boven i dramat den här gången (se på stillbilden från situationen).

Annons

Det blev fel och alla vet att det var fel.

Men om han Brogevik i en annan situation, där en friställd Karikari låg på gränsen men vinkades av korrekt för offside, valt att fria…hade det då varit ett “bättre” beslut?

Ja, för det lag som INTE hade drabbats.

Och då handlar det inte alls om att fria eller fälla.

Utan om att rätt ska vara rätt, oavsett vilket.

***

Mycket allsvenskt i dagarna och redan oerhört intressant på sina håll.

Själv drar jag till Göteborg imorgon för Veckans Match i Superettan: Örgryte mot Janne Taures och Dulee Johnsons Brage.

Man tager vad man haver och det är aldrig fel att komma till Götet.

***

Tröttsamt är det här om “typiskt domarna i Sverige, bla, bla, bla”.

Det förekommer ständigt en debatt om domarnas beslut i alla länder, såväl stora som små.

Annons

Alla som har sett en italiensk fotbollssändning vet hur en sekvens kan rullas fram och tillbaka och upp och ned och in och ut hur länge som helst, alla som följer Premier League vet hur domarnas missar rubriceras rätt fett och det händer i stort sett i varje omgång.

Att domare gör misstag är inget allsvenskt fenomen.

***

Den där autografen på Tre Kronor-tröjan är det närmaste en plats i Tre kronor jag någonsin kommer att komma.

 

 

 

Publicerad 2013-04-21 12:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto