Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

1-0 var alldeles lagom bra

Ekwalls blogg
Långe Lundh stod för upplägget i morse och det innebär framförallt att alltid vara ute i absolut sista stund.
Taxi beställd från Malmö downtown 55 minuter innan flyget mot Stockholm avgick, förvisso med Taxi Taha (världsklass!) men hade det stått tre bilar i en kö på Djäknegatan så hade vi kunnat missa flyget.
Det här innebar då att jag kom helt snett in i det på Sturup och gick bort mig fullständigt i jakten på de få proffsplatser som Malmö Aviation har att erbjuda, fullständigt makt- och chanslös när vi hamnade sist i kön.
Det rubbade lite av min förmiddag och jag var i närheten av en mildare variant av “Falling Down” när 08-trafiken stockade igen…just nu är den värre än vanligt…och det tog en dryg timme att ta sig från Bromma flygplats till landslagets hotell på Öfvre Östermalm.
Annons
***
En träningslandskamp är en träningslandskamp är alltid en träningslandskamp och det är som det är med det.
Egentligen är därför Makedonien-matchen inte värt ett skit, sett till resultat och möjligen även sett till spel.
Det viktigaste var att få igång spelarna som inte lirat match på ett tag och i det perspektivet var den här matchen bra, Österrikematchen är för viktig för att spelare ska springa omkring och leta efter matchtempo.
Och ett 1-0 är utmärkt, klassiskt “lagom”.
Inte för dålig (inte alls) och inte inte för bra (inte alls).
Det hade varit småjobbigt om Sverige inte hade lyckats manövrera bort  ett ganska svagt Makedonien och ni vet hur det hade blivit om vi  vunnit med 7-0…svenska landslag ska helst inte växa till någon himmel, det är sen gammalt.
Vi som är gamla nog minns 6-0 på Finland inför VM 1990.
Annons
Då trodde vi att vi kunde vinna VM.
Det kunde vi inte.
***
Alexander Kacaniklic i god form och på spelhumör är inte bara roligt att se, det är ett väldigt vasst svenskt vapen framåt.
***
När Norrköpings målvakt Mitov-Nilsson anslöt till landslaget idag så innebar det att truppen nu har fler målvakter (tre) än renodlade forwards.
***
Om förbundet vill att ingen enskild person ska ha en möjlighet att springa in på planen så går det förstås inte att ha halvtrötta funktionärer att bevaka publiken, med händerna i byxfickan.
De som står där nu står nog mest där för syns skull, för att det är kul att vara på arenan och de är på tok för intresserade av vad som sker på planen – och det är inte dit blicken ska riktas. Kanske ska man satsa ytterligare någon krona på att fixa ersättning för alla de som gör jobbet, då går det också att ställa krav.
Annons
Kanske ska de som ansvarar för bevakningen av mediarepresentanter på våra fotbollsarenor, om hur och var och när man får gå ett steg hit eller dit, ägna den kraften på att hålla koll på den publik som vill rusa in på planen – mig veterligt har jag aldrig sett någon journalist springa in på planen för att kasta sig över spelare eller för den delen elda med bengaler eller kasta päron.
Kim Källström säger att individen har ett ansvar och det är den som i grunden är mest skyldig.
Zlatan Ibrahimovic påpekar att de som bevakar måste göra sitt jobb.
Jag är enig med bägge två.
En enskild person som väljer att rusa in måste stå som “mest” skyldig, men det är fortfarande så att det inte får lov att ske och finns det uttryckligen en bevakning för att stoppa det så måste den fungera. Åtminstone hjälpligt. I går var det ju ett skämt.
Annons
Sen tycker jag att det är en annan sak om hundratals fans försöker rusa in på en plan, det går nog aldrig att stoppa hur du än försöker.
***
Jag tyckte Johan Elmander var helt OK, lite ovän i mottagningarna ibland, men det har ju hänt att vi sett det förut…även när han är fullt matchad. Nu gillade jag framförallt ett par riktigt långa och snygga vändningar av spelet som skapade stora hål i Makedoniens försvar.
Jag tyckte Kim Källström var sådär, men ve också att han kan vara grym i stor matcher och det är Kim som har den bästa förmågan att spela in bakom på Zlatan (framförallt) – de har skapat ett fint split-vision-samarbete genom åren.
Jag tyckte Albin Ekdal var Albin Ekdal och det innebär att han nästan aldrig slår bort en boll, att han gör ett väldigt starkt jobb och att han kan växa in i det framöver som en sorts Tobias Linderoth Light. Någon superduperkreativitet som bollfördelarel kan vi inte räkna med från Ekdals fötter, han är inte riktigt den spelartypen.
Annons
Jag tyckte inte försvaret sattes på test men jag känner att samarbetet Wendt-Kacaniklic fungerade väldigt bra.
Jag tyckte att Sebastian Larsson gjorde sin bästa landskamp på länge.
Jag tyckte Zlatan såg spelsugen ut.
Ungefär så.
Österrike i Wien är a total different story, vad som hände i den här matchen mot makedonerna betyder inte ett skit när det väl smäller i den österrikiska huvudtstaden.
***
Jag såg Markus Rosenberg springa i korridorerna vid det svenska omklädningsrummet igår, men mest för att säga hej till sina polare.
Det är fortfarande väldigt speciellt, kan jag tycka, att Erik Hamrén valt att inte plocka ut någon ersättare på forwardsidan sen Tobias Hysén lämnat återbud för att alla andra betraktas vara för dåliga just nu. Eller mindre bra, som du vill.
Vet inte riktigt vad som är värst: 1) för att det faktiskt går att köpa att det inte finns någon som är glasklar just nu?,  eller 2) att det är en sån jäkla lavett i ansiktet på alla andra forwards, någon måste väl ändå ha kunnat fylla upp i en lucka om Elmander och Toivonen börjar spy på matchdagen: Lasse Nilsson, Daniel Larsson, Denni Avdic, Rade Prica?
Annons
***
Engelska fotbollslagen kan sin humor ibland och det dröjde inte länge förrän West Bromwichs träningsanläggning en morgon var tapetserad med Cafés modellbilder på Jonas Olsson.
***
Varför reser representanter för sydsvensk tidning hela vägen till Stockholm för att följa en presskonferens med “sin” spelare, Zlatan Ibrahimovic, utan att ställa en enda fråga?
Inte för att det stör mig på något vis, kollegor jobbar exakt så som de vill jobba, men någonting måste det finnas att fråga som tillfredställer ens egna läsare. Någon. Gång.
Nu kunde man lika gärna ha suttit på redaktionen och följt presskonferensen via webben.
Konstigt, om du frågar mig.
(Och, nej, jag ställer sällan frågor på presskonferenser och det beror på att vi oftast får egna intervjuer direkt efteråt)
***
Flyg mot Wien i morgon.
Annons
Jag hoppas vara på flygplatsen tidigare än en kvart innan planet lyfter, räknar med att Lundh hastar in så att skägget nästan fastnar i flygplansdörren när den stängs.
Det är en livsstil, så god som någo,  att alltid vara ute i sista minuten.
Långe Lundh är fulländad i den grenen.
Publicerad 2013-06-04 17:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto