Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lagerbäck var intressant - och tröttsam

Jag tog en “semesterdag”.

Nu sitter jag förvisso här under dagens absoluta slutskede och skriver blogg, men jag lägger över den halvtimmen på måndagen…det är så man kan göra i frilansvärlden när du bestämmer över dig själv.

Så, en semesterdag.

Det heter ju så, har jag hört, att folk ibland tar en semesterdag.

När solen sken från klarblått, solstolen låg redo och ingenting av “arbete” som inte kunde göras vid poolside fanns på programmet, då fick det bli just en sådan en dag.

Nästan ledigt i solen, så brad et kan bli.

***

Helsingborgs IF ser helt klart ut som ett allsvensk vinnarlag just nu och deras vändning på Ullevi var imponerande.

ANNONS

Men du kan aldrig ta ut någonting överhuvudtaget i juli.

Det är fortfarande hyggligt jämnt i den allsvenska toppen och det lag där uppe som får den kortaste svackan kommer att vinna. HIF har inte riktigt haft sin ännu och det är inte säkert att den kommer.

Jag tror att en höst utan spel i Europa kommer att gynna både Helsingborg och AIK i längden.

***

Det Celtic och Neil Lennon gör mot Mohammed Bangura är förbannat snuskigt och osportsligt, dessutom rätt vidrigt gentemot den väldigt snälla Sierra Leone-spelaren.

Celtic borde vara stort nog att undvika den typen av påtryckningar och istället ta det för vad det är, låta Bangura spela för det lilla svenska lag som han lånats ut till.

Elfsborg, som pröjsar Banguras lön, kan förstås skita i vad Lennon säger – men Celtic sätter ju Bangura i en jäkla sits som inte på något vis är särskilt reko.

ANNONS

Snarare lite småaktig. Vad har Celtic att frukta av en spelare som de helst vill bli av med? Jag måste fråga Johan Mjällby.

Oavsett, så får jag en känsla av att Bangura är klart störd och känner sig både pressad och “hotad”.

Fair play?

***

Lasse Lagerbäck somarpratade och jag lyssnade gärna på intressanta anekdoter om körledare som föreläste för landslaget (Kåmark trodde det var dolda kameran), Lasse Richts nyckelben efter en brottningsmatch inför Turkiet och hur det kunde se ut och vara som förbundskapten för Nigeria.

Jag tyckte också att det var intressant att höra Lagerbäck berätta om sin uppväxt- och skoltid (han fick underkänt i “uppförande”).

Jag hade mer än gärna hört väldigt mycket mer sådant för jag tror jag vet att Lars Lagerbäck har mycket intressant att berätta.

ANNONS

Istället ägnades ganska stora delar av programmet om hans tröttsamma och innerliga mediahat. Han är i det närmaste besatt av att vilja berätta hur media förstörde ALLT för honom, förutom det där bytet i paus mot Nordirland som nu Lagerbäck tycker är det enda fel han har gjort som svensk förbundskapten.

Jag kan mycket väl förstå att han tycker som han tycker om media. Han fick oförtjänt mycket skit och behandlades rätt illa från och till.

Faktum är att jag stod på hans sida – och fick skit för det – när det blåste rätt snålt för jag mindes ett 80-tal med svensk fotboll och jag kände att en förbundskapten (eller två) som tog oss till mästerskap efter mästerskap var bra nog.

Att sen en förbundskapten får skit och kritiseras i media (även sociala, du är säkert själv en av dom och räknas liksom in i “media” idag) är inget ovanligt, fråga gärna vad Erik Hamrén tycker om media idag. Eller ta upp det med vilken förbundskapten som helst utanför Sveriges gränser. Det blir, på gott och ont, en del av jobbet.

ANNONS

Jag känner mest att det är på tiden för Lagerbäck att släppa sitt förakt för media och – som han uttryckte det – så kallade experter. Inte minst idag, då han ju själv är del av media i allra högsta grad.

Lagerbäck inledde med att påpeka hur han som ledare tyckte det var viktigt att hålla sig ifrån populism och sen ägnade han delar av programmet åt att pissa på media, som om det inte är populistiskt.

Han hade mycket rätt, det är inte det. Bladets knappkampanj för Kim Källström. till exempel – som de idag försöker skylla på någon chefredaktör, fegt nog – var smutsig och indirekt väldigt, väldigt elak mot Anders Svensson.

Men det var inte medias fel att det var slitningar i truppen 2006, vilket flera spelare har intygat. Det handlade om grupperingar. Vilket Lagerbäck tog notis om och det låg ju också bakom den plötsliga petningen av Alexander Östlund till EM 2008.

ANNONS

Det var inte “medias fel” att det gick åt helvete i EM 2000, det var snarare ett galet träningsupplägg under slutspelet som sen förändrades radikalt till Japan, två år senare.

Det var inte direkt medias fel att rapporteringen kring Ljungberg/Mellberg-fighten såg ut som den gjorde. Den rapporteringen behövdes inte eftersom bilderna talade för sig själva och alla såg dom.

Jag var på plats i Miyazaki och på presskonferensen i Tokyo inför träningsmötet med Japan, dagen efter clashen, och det var där som Andy Dillon på The Sun frågade om händelsen.

“Nothing happened”, sa Lasse.

Dillon spärrade upp ögonen och kontrade med:

“Nothing happened!?!! I have seen the pictures, for God sake…

Dillon hade inte förstått att Lagerbäck menade att det inte var så farligt, det som hade hänt. Och den svenske förbundskapenen sa därpå:

ANNONS

“It was just a little argument”.

Det är ingen mytbildning att media skulle ha jagat eller förvrängt den händelsen. Det som hände, det hände. Det som sades, det sades: just a little argument…

Och när Lagerbäck sen säger att vissa journalister skrivit och skapat en mytbildning om att han en gång tillhört något parti så säger det en del om hur han själv vill skapa myter kring medias bevakning. Jag har aldrig lagt på minnet att Lagerbäck påståtts vara medlem i något parti. Har det varit en stor grej? En mytbildning?

Däremot är det ingen myt att en hel del spelare i landslaget intygat att landslagsledningen ägnade alldeles för mycket tid och kraft åt media, vad som sagts och skrivits, inte minst när det gällde startelvor som läckte som ett såll till Bladet, Getingen och TV4

Jag trodde – och hoppades – att Lagerbäck hade släppt det, gått vidare.

ANNONS

Framförallt är det trist, jag tror nämligen att det fanns väldigt mycket intressant att lägga tid på än media.

***

När bilderna väl rullade in från Bosnien så fick vi se ett skönt svenskt UVM-lag i handboll spela hem titeln i en småstökig match mot Spanien.

Handbollskillarna hade varit värda mer TV-tid, bara på en dryg halvlek gick det att urskilja flera goa profiler.

***

Och, nej, jag känner mig inte ett dugg träffad av Lagerbäcks mediakritik för jag stod ganska ensam på hans sida under hela hans tid som förbundskapten, även om jag kritiserade landslagsledningens syn på samarbete med media – vilket ju även Lars-Åke Lagrell gjorde och ständigt jobbade för en förbättring i ärendet.

Överhuvudtaget så var det bara några få gånger som någon i media krävde hans avgång och Magnus Hedmans storspel räddade nog honom från kicken i Bratislava en gång (0-0 mot Slovakien), dagarna efter de långa knivarnas presskonferens i en mörk slovakisk källare.

ANNONS

Däremot var ju “folkets dom” på den tiden obarmhärtig, väldigt mycket hårdare än media – men vi glömmer lätt och snabbt.

***

Den eller de som löst biljett till PSG-Real på Ullevi måste väl ändå ha varit medvetna om vilken typ av match de skulle få se?

Jag gillar att Niclas Alexandersson beskrev det som “en konsert med Springsteen, utan ljud”…

***

Men nej, jag tycker inte att ett U21-landslag i handboll kan vinna priser i en Idrottsgala, like lite som jag tyckte att hockeykillarna kunde göra.

Eftersom de tävlar i något som begränsas av ålder och det då är just exakt begränsat.

***

Gefle-Malmö FF 2-0.

Innebär det att Gefle skulle ha slagit Hibernians med 9-0?

Inte direkt, däremot att du aldrig kan räkna ut Gefle. Men det är inget nytt.

***

Jag vill ha en likan bikini som Zlatan.

ANNONS

Känner att jag skulle kunna bära upp den.

Eller kanske snarare: att den skulle kunna bära upp mig.

***

Jag ägnade förvisso “arbetstid” åt Lagerbäcks Sommar, att se handbollsfinalen och delar av Blåvitt-HIF, så jag vet inte riktigt hur mycket semesterdag det blev egentligen.

Kanske det här var en sådan där halvdag som kom i kläm?

Nu är det i alla fall måndag och nu ska det jobbas: Göteborg för Superettan, Örgryte-Hammarby.

 

Publicerad 2013-07-29 kl 00:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto