Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så är Zlatan en ännu större vinnare under Hamrén

Vi är inte i Brasilien, vi är inte ens halvvägs ännu och vi ska inte glömma det i den eufori som lätt uppstår när det blir som det blev: utspelade, nedtryckta, uddlösa, i underläge och sen tillbaka i matchen, hungrigare, starkare, vildare, bättre och en vändning som fick hjärtan att bulta, känslor att svalla.

Men Sverige är där vi kunde kräva att de skulle vara när den här gruppen skulle summeras.

Så oavsett vilka spelare som valts och när de valts eller hur de valts, oavsett hur matcherna sett ut, oavsett vem som har gjort vad, oavsett om det finns nio miljoner förbundskaptener som känner att de kunde minsannn ha klarat det här mycket bättre än någon annan, oavsett vad fan som helst – när jag räknar ihop poängen efter den här gruppen så har Erik Hamrén matchat Sverige till en andraplats och en kvalchans via play off.

Ingen kunde kräva mer än så, vi visste att inget lag i hela Europa (inte ens Spanien, tror jag) skulle haft en chans att rubba på Tyskland i ett gruppspel och då har vi ändå spelat oavgjort mot dom i Berlin (ja, jag vet den vändningen händer en gång på miljonen men nu hände den och det krävs en hel del att göra det även en gång på en miljon).

Jag tycker ändå att det är viktigt att konstatera just detta i en värld baserad på resultat: Sverige gjorde de resultat vi kunde kräva att de skulle göra.

Det är det vi ska gå utgå ifrån när vi räknar ihop allting, när det går bra såväl som när det går dåligt.

Och till slut blir det lite som det är med straffar, går de in är det en bra straff: får vi tillräckligt många poäng är det bra nog.

***

Jag hann fråga Reine Almqvist, han som scoutat Österrike, innan han gick ned i pausvilan varför vi valde att inte skräma bort 3:an, Dragovic.

Han som styrde bort Sverige fullständigt när svenskarna sprang och tittade åt vilket håll David Alaba sprang.

“Det var det sista vi sa, att vi skulle hålla koll på Dragovic”, sa Reine.

Det är också ett tecken på att allting inte bara är så enkelt så att man förklarar för spelare hur de ska göra, de måste lösa uppgiften också.

Ibland blir det inte så och det är också en del av fotbollens charm: du kan flytta schackpjäserna på en tavla på väggen, men när du ska spela dom själv så sitter det någon annan vid andra sidan bordet och gör något annorlunda.

Mittbacken Dragovic som mittfältslibero (tänk att den positionen fick leva upp, så här många år efter Laban) var ett genidrag av Österrike och de åt upp Sverige taktiskt i första halvlek.

Hade det inte varit för Isakssons handbollsräddning på Alabas friläge så hade det kanske räckt hela vägen, vem vet?

***

Martin Olssons glöd, orädsla och speed i alla offensiva attacker, det är så otroligt hög internationell klass på det.

***

Vad vore Erik Hamrén utan Zlatan?

Vad vore detta landslag utan Zlatan?

Ja, förmodligen någonting annat.

Men det är ju egentligen helt ovidkommande.

Du har de spelarna du har och sen formar du ett lag utefter det.

Vi kan alla konstatera att Zlatan Ibrahimovic har varit enastående under Erik Hamrén, landslagets kapten har avgjort tillräckligt många matcher för att vi alla har insett att han har gjort skillnad.

Men i samma andetag måste vi ge Hamrén att han som förbundskapten har fått med sig den stora stjärnan och att han har fått honom på allra bästa spelhumör, en annan typ av ledarstil skulle mycket väl innebära en konfrontation där Ibrahimovic hellre hade struntat i att vara med.

Eller varit mindre lyckosam.

Intressanta siffror i det sammamhanget är att Zlatan gjorde 22 mål på 62 matcher för Lagerbäck/Söderberg.

Under Hamrén har han gjort 24 mål på 30 matcher.

Ja, Zlatan var inte så tongivande i sina första landskamper, ung och grön som alla andra.

Men faktum kvarstår att han gör betydligt fler mål i den hamrénska fotbollsfilosofin än han gjorde i Lagerbäcks.

***

…och nej, Sverige spelar inte 4-2-3-1, har inte gjort så väldigt länge.

Sverige spelar 4-4-2 och det var också därför som österrikarna var i övertag på det inre mittfältet.

***

Anders Svensson gjorde sin 145:e landskamp och ingen kan påstå att han blir sämre eller att han INTE ska vara med.

Svenssons andra halvlek var strålande.

Rasmus Elm?

Under en period i första halvlek tänkte jag att Elm är lite som en gång ett annat bollgeni, Anders Limpar. Du vet efter en kvart om det är lönt att ha honom kvar på planen.

Nu blev det mycket bättre för Elm när laget blev bättre, men understundom känns det fortfarande lite för ängsligt och jag vet inte om Hamrén vågar lita fullt ut på Rasmus i ett play off?

***

I vilket annat land ifrågasätter man om landets statsminister pröjsar TV-licensen i sitt residens?

I vilket annat land kan folk få för sig att en onödig filmning, som inte påverkade matchen, är det som måste vara det viktigaste att debattera direkt efter det att Sverige vunnit ett drama och tagit sig till play off?

Helt ärligt?

Det Johan Elmander gjorde är inget som jag tycker att man ska pyssla med på en fotbollsplan.

Det är den typ av filmning som bara gå ut på att få sin fotbollspelande kollega utvisad och avstängd, det är lite skillnad på det och att lägga sig lite lätt när du fått en liten tryckare. Därför är det skillnad på filmning och skådespeleri.

Jag tror Elmander håller med mig och jag tror att han kände ganska direkt att det kanske inte blev så bra som det blev när allting hände i stridens hetta, annars hade han aldrig rest sig upp så snabbt som han gjorde utan att be om vård…möjligt att han där och då förstod att det nog kunde te sig lite pinsamt i en och anna TV-kamera.

Sen får Arnautovic, som inte direkt är ett änglabarn, skylla sig lite själv när han dyker dit och markerar med skallen – då finns det en risk att det blir som det blir, lite som när en försvarare oskyldigt sticker ut ett ben och motståndaren väljer att falla över benet.

Det är en sak och jag tycker att det är väldigt trist om Arnautovic blir avstängd från landslagsspel i efterhand, jag hoppas man kan dra undan det röda kortet.

Men det skedde i slutminuterna och det hade ingen påverkan på matchens utgång.

Och därför kan jag känna att det fanns annat att koncentrera sin rapport på en sådan kväll än att älta Elmanders filmning.

Som att Sverige vunnit matchen och tagit sig till play off inför 50.000 åskådare.

***

Vad vore Sverige utan Isakssons räddningar, Olssons vilja, Sebastian Larssons löpningar, Svenssons snillrikhet, Elmanders sanslösa slit, Kim Källströms passning. Och så vidare. Det är ju det vi aldrig vet eller får veta, det blir en icke-fråga eftersom du har det du har. Inget annat.

***

Det heter ju rätt ofta att landslaget till stora delar “styrs” av Zlatan Ibrahimovic.

Rätt många i landslagets ledning gör vad de kan för att förneka att så är fallet.

Men alla vet ju och det behöver inte vara så konstigt, han är lagets kapten, superstjärna och bästa spelare: så länge Zlatan Ibrahimovic gör vad han ska på planen så har varken jag eller någon annan större problem med det.

Däremot är det klart att det är en delikat fråga när landslagets lagkapten drar igång en app/sida på en genomkommersiell plattform och väljer i samband med uppdrag för landslaget att hänvisa skrivande journalister till den appen istället för att svara på frågor.

Jag kan inte se att en David Beckham, Leo Messi, Cristiano Ronaldo eller någon annan landslagskapten med tung stjärnstatus hade kunna göra något liknande, det hade slutat med ett ramaskri utan dess like.

Vill landslagets kapten att hans åsikter enbart ska förmedlas via en applikation så får han förstås göra det, det är som det är med det även om det förstås blir extremt okritiskt och utan följdfrågor, men vad vill landslagets ledning?

Vad anser Lasse Richt och Co om att det som en gång hette “att det som sker i omklädningsrummet stannar i omklädningsrummet” (och gissa vem som gärna påpekade det bestämt, exempelvis efter VM 2006?) helt plötsligt inte längre stannar där så länge det publiceras i lagkaptenens app?

Som sagt,  jag tycker det är väldigt roligt med exklusiva bilder, oavsett vem eller var de publiceras men det här understryker såklart hur maktbalansen ser ut.

Vill Zlatan göra som han vill, så gör han som han vill.

Han har situationen i ett eget grepp.

Ingen kan förneka det längre.

Och så länge han säljer ut arenor och gör avgörande mål så kan det kanske vara skitsamma.

Även om det är att se ned på alla dom andra som kämpar som fan, som det brukar heta ibland.

***

Stpckholm mitt i oktober, närmare november, och jag promenerade genom en solbadande innerstad i kortärmat. Utan att frysa. Fantastiskt.

***

Zlatan avstängd, Elmander halvskadad…ringer Hamrén in Hrgota till Tysklandsmatchen?

Eller Berg?

***

Nej, det går inte att komma dragandes med “ni brukar alltid tjafsa om att Neymar och andra filmar” i samma andetag som Elmander-dyket.

Jag tror aldrig jag har sett Johan Elmander filma så här förut. Tvärtom har han gett sitt yttersta för att springa rakt genom folk, ta smällar och kriga för sitt lag: så gjorde han även igår, rätt ensam m det i första halvlek dessutom.

Det var inte snyggt gjort att lägga sig som han gjorde nu, men det har aldrig hänt förut.

När det gäller Neymar och en del andra så ser vi den här typen av skådespeleri i varje match, vecka ut och vecka in. Då är det ändå lite skillnad.

***

Play off handlar också om en enda sak: resultat, i ännu större utsträckning än i ett seriespel egentligen, med jobbiga bortamål.

Jag kommer att strunta i hur det ser ut, bara det ger rätt resuktat.

Och ge oss gärna Ukraina, en revansch i Kiev, ett besök på Clun Babian och en hemmamatch jag tror vi kan lösa med ett par mål.

Publicerad 2013-10-12 kl 21:25
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons