Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jag och Rasta-Danne i öknens ensamhet (men regler är regler…)

Det går inte att undvika hettan.

Den är extrem här i Al Ain, när det ändå börja närma sig “vintertid” och den kommer vara lika intensiv i Qatar, egentligen oavsett när man väljer att spela.

36 grader idag, helt vindstilla och värmen lägger sig aldrig…kvällstid söker vi svalka från utplacerade AC-maskiner på restaurangens uteservering…det är som att leva i en enorm jävla bastu.

Det är möjligt att man kan göra som Bosse Larsson (för det var han från början, inte Schwarz) en gång sa: vi har inte kommit hit för att bry oss om vädret, vi är här för att spela fotboll.

Och visst kan du spela.

Men det blir som det blir.

Gåfotboll, fejkade skadepauser för att kunna få dricka, kontringsspel, lusigt tempo och allt det som du kan tänka dig att det blir när spelare ska springa omkring och försöka få luft.

En vanlig människokropp löser inte att springa i högt tempo under 90 minuter i ökenhetta.

Att Fifa söndermutats för att förlägga VM 2022 i Qatar kan ett barn lista ut.

Ingen vettig människa kan komma på att spela ett fotbolls-VM-slutspel i ett klimat som tillochmed kamelerna söker skugga i.

***

Tänk att det till slut blev 4-1 till Sverige mot Irak i den där historiska för VM-matchen för ett svenskt U17-landslag.

Med bud på 5-1.

Vem hade trott det efter första halvlek på Khalifa Bin Zayed Stadium?

Förvisso hade Sverige 1-0, men det var så undermålig teknisk nivå på Sveriges fotboll att jag undrade om de var sant efter ha sett Nigerias bästa 17-åringar bara en timme innan.

Jag utgår från att det kan se ut så när det står mycket på spel, när nervspänningen inför något nytt är hög och när man fortfarande bara är 17 år…gå till dig själv, hur jäkla mogen var du själv i ditt spel som 17-åring?

Först när de svenska spelarna fick lugn i kroppen, började sortera ut sitt agerande och våga göra något med bollen när de hade den – och inte likt Salzburg-Elfsborgsyndromet bara fundera på vad man ska göra när motståndarna har bollen – så såg man varför detta LAG (för det är exakt vad det är, ett landsLAG) tagit sig hit.

Målvakten Sixten Mohlin räddade Sverige ur knipan i första och är en extrem talang, oerhört trygg och säker för sin ålder.

Jag gillade att mittbacken Linus Wahlqvist hade modet att efterhand spela smart och lugnt, jag tyckte lite synd om 16-årige försvarsspelaren Ali Suljic som fick vikariera som central mittfältare men han banade en hel del väg för Elias Anderssons tre målpass.

Gustav Engvall såklart med två mål, varav ett av hög klass.

Valmir Berisha tror jag också en del på, men behöver ha bollen på fötterna lite mer för att komma rätt.

Och Carlos Strandberg är ju så pass stark i de här sammanhangen att det inte är konstigt att han gjort elva allsvenska matcher redan. Han borde vara en startspelare.

***

Det finns ett enda kamerateam på plats i Al Ain.

Det är jag och Rasta-Danne.

Fifa behandlar oss efter sina “Fifa-regulations” som om det vore ett senior-VM med alla världens stjärnor och inte ett VM för 17-åriga pojkar samt som om vi var på matcher som hela världen stod på kö för att bevaka.

Det var Rasta-Danne med sin kamera på innerplan och jag satt på en pressläktare med max 5-6 utsända journalister.

Vi fick en bibba papper i handen på vad vi fick göra, eller framförallt INTE göra, hur vi skulle gå, INTE gå, vilken väst som skulle bäras, när den skulle bäras och att intervjuerna direkt efter matchen inte fick överstiga mer än 90 sekunder för då kunde det bli reprimand.

Om vi säger så här: jag och Rasta-Danne stod inte och trängdes i intervjuzonen för TV-bolag efter matchen. Vi var nämligen helt själva, bevakade av fyra-fem Fifa-underhuggare.

Jag lovar återkomma i ärendet, det finns mycker berätta.

***

Vi gratulerar Malmö FF till ett SM-guld, för nu går det inte att missa.

Och Falkenberg löser väl sin allsvenska plats nu, efter segern mot Varberg?

***

Nigerias U17-landslag, en sån maskin och underbarnet Isaac Success var inte bara ett häftigt namn, han var för jäkla bra också.

***

Ja, hur fan skulle det se ut om vi gjorde en intervju med förbundskapten och dessutom några spelare (ej tillåtet, “strictly forbidden”, hette det när jag frågade) i flashzonen direkt efter matchen, hur fan skulle det se ut om jag gick 25 meter utan att ha en brun väst i handen, hur fan skulle det se ut om Rasta-Danne bytte sida i paus för att få bättre bilder bakom målen, hur fan skulle det se ut om vi fick ha vår kamera bakom målet på Nigeria-Mexiko när ingen i Sverige hade skickat in en “ansökan” om det för att boka en plats i något som ändå är vår rättighet, hur fan skulle det se ut om vi intervjuade Hasse Eskilsson på läktaren i pausen mellan två matcher?

Vi är förvisso det enda kamerateamet på plats men hur fan skulle det se ut egentligen, någon jävla ordning måste det väl ändå vara!

***

Vår chaffis, Johnson, hade igår en längre utläggning om matkulturen i Sri Lanka (han är därifrån) som var lite väl svårtydd.

Än värre då när han skulle förklara hur man fick fram en specialitet som kokosnötsvin.

Ingen aning om hur det egentligen gick till, men det låter vansinnigt äckligt.

Johnson hävdade motsatsen.

***

Zlatans mål är en snackis även här även om Ligue Öhh inte direkt vevas i sportprogrammen.

***

Al Ain FC är knappast någon dussinlag och såg starka ut när de slog Dubai SC med 4-2 på bortaplan idag.

Asmoag Gyan, ni vet Ghanaforwarden med nr 3 på ryggen är här och så är även brassen Michel Bastos.

Tränare är Quiche Flores.

Al Ain FC är det enda laget från Förenade Arabemiraten som vunnit asiatiska Champions League, de gjorde det 2002-2003.

Och Khalifa Bin Zayed Stadium och den fina anläggning jag beskrev senast är tillhållet för klubbens ungdomslag/akademi.

A-laget finns på en helt annan arena.

***

Smart av Malmö FF att sälja Rantie och casha in samtidigt som Molins lockades tillbaka hem, gjordes till forward och ser ut att vara helt avgörande i guldstriden.

***

Långe Lundh är hipster utan att veta om det själv.

***

Sverige saknade både Isak Ssewankambo (skadad) och Erdal Rakip (avstängd), bägge lär gå rakt in i det svenska laget mot Nigeria.

Och de kommer att behövas.

***

Stort att se Hasse Eskilsson på plats i Al Ain.

Jag återkommer även där i ämnet.

Men han är ju för skön ändå, den gode Eskil…så engagerad, så hjärtligt god och så oerhört hängiven något han går in för att fixa.

***

Även Björn Runström, Felix Magro och Robert Bengtsson-Bärkroth på läktarplats under Sveriges match, alla tre i rollerna som agent/scout.

***

Det var så varmt idag att inte ens Blatter hade kunna övertyga en vanlig Fifa-delegat att det egentligen var svalt.

Men han hade försökt.

 

Publicerad 2013-10-20 kl 23:13
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons