Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zlatan vs damlandslaget

Ekwalls blogg

God Jul och sånt skit, som Danny Wess brukar säga.

Vi stormar rakt in i helghysterin nu som inte tar slut förrän någon gång efter 6 juni med Kristi Flygare och allt vad det heter.

Klämdagsfolkets paradis lurar runt hörnet.

Med lite flyt blir det ett par dagar över att jobba på.

***

En liten enkel julgåva till alla er som känner för att softa ned efter julmat och annat stök: JUL-PÅDDEN är här!

Jag och Olsson pratar Zlatan och att han talar i media mer nu än någonsin tidigare, vi berör Eddie Läck, Suarez, Percy och Per Gessles musiktävlingar.

Samt: därför är det svårare än någonsin att göra julnötter, om man kan ligga ned och dricka och Breakfast in America med Supertramp.

ANNONS

Du lyssnar HÄR.

***

Zlatan Ibrahimovic. Igen.

För inte så längesen i Radiosporten, nu ännu en “telefonare”, den här gången med med Getingens Mattias Larsson.

Och denna gång med dynamit.

Jag utgår från att ni inte missat julhelgens mest intensiva debatt, Ibrahimovic vs Damlandslaget, Volvo vs Cykel, Verklighet vs Värdegrund. Und so weiter.

Eller rätt och slätt, Herrfotboll vs Damfotboll.

Högst sannolikt den mest utslitna, saggiga och tröttsamma debatt som existerar i idrotts-Sverige och jag får en känsla av att den är lite som reklam-TV-frågan: den finns bara i Sverige, åtminstone med sådan glöd.

Själv har jag genom åren berört ämnet sporadiskt, bland annat genom den här krönikan i Getingen men framförallt har min huvudsakliga linje sen många år varit: jämför aldrig, vare sig åt det ena eller det andra hållet, för det går inte.

ANNONS

Och när det jämförs så görs det enbart för att tjäna ett eget syfte, det blir aldrig trovärdigt och jag förstår inte varför det alltid ska jämföras i fotboll men aldrig i andra lagsporter som handboll, basket, ishockey eller innebandy?

Landslagets kapten har nu alltså gett sig in i denna debatt, högst sannolikt för att han inte gillar att hyllandet av Anders Svensson fått Anders Svensson att hamna i skymundan/i skottgluggen.

Men sannolikt också för att han ibland fått frågor som den från en SvT-reporter i somras om vem av honom och Lotta Schelin som är bäst (lyssna på den HÄR). Det är möjligt att det kan tyckas vara en skämtsam fråga (oklart om det är på allvar den ställs, svårt att uppfatta, lyssna själva), men den är förstås rätt korkad såvida den inte ställs av någon från Lilla Sportspegeln, nu gjorde TV-sporten en nyhetsgrej av att han inte ville svara.

ANNONS

Jag tror aldrig att vi hade fått höra samma typ av fråga till exempelvis Henrik Lundqvist, för den faller på sin egen orimlighet.

Det är uppenbart att Zlatan Ibrahimovic retat sig på det här och i grunden får jag en känsla av att han vill stå upp för Anders Svensson när han för första gången fick frågan.

I intervjun (hela HÄR) är han väldigt tydlig med sin åsikt och ger sin syn på hur han ser på saken.

Men han säger också “de kan få en signerad cykel av mig, sen får det vara bra” och det är förstås det citatet som svävar iväg och som blir en stor grej.

Det är fullständigt onödigt, smått kränkande och nedvärderande att säga så.

Jag tycker det mesta han sa i intervjun var intressant och givande, jag tycker den här passusen är direkt osmaklig. Även om han har sagt det som ett “skämt” så vet Zlatan (om någon) hur hans ord och åsikter tas emot med tyngd bland alla kids och jag känner att någon form av kvinnoförnedring inte är vad Zlatan vill ska vara legalt på vare sig skolgårdar eller i idrottssammanhang.

ANNONS

Det som är så bra och uppskattat med Zlatan Ibrahimovic är att han aldrig tvekar att säga vad han tycker och tänker – till skillnad från väldigt många “idrottsstjärnor” –  och i den här intervjun hittar jag mängder med intressanta åsikter som nu förstörs av den signerade cykeln.

Själv skyller han på media (surprise, surprise) och det är möjligt att media (vad det nu är) eldat på i den här jämförelse-debatten men att SvFF lyckades med konststycket att INTE inse hur reaktionerna skulle bli när Svensson hyllades och inte Sjögran kan inte vara medias fel.

Och det är heller inte medias fel att SvFF inte navigerat rätt i skattefrågan (som inte styrs av media) och som innebar att den bilen som Anders “fick” visade sig var en bil han skulle få låna. Där kan vi tala om att misskreditera en kille som var värd en hyllning.

ANNONS

***

Värdegrund, var ordet.

Jovisst, men någonstans måste vi skilja på grunder och på det som är arenaidrott som är byggd på ekonomi; tillgång och efterfrågan.

Jag tror att varenda svensk herrlandslagsspelare skriver under på det faktum att alla människor, oavsett kön eller sexuell bakgrund, ska behandlas lika när de välkomnas av fotbollens famn. Alla ska få alla tänkbara möjligheter att vara en del av den gemenskapen. I stort sett så är jag övertygas om att det är så, ingen annan sport har fler aktiva tjejer än fotbollen.

Det råder ingen som helst tvivel om att SvFF genom många år har gjort stora satsningar på tjejerna – på gräsrots- såväl som på landslagsnivå – i form av kraft och ekonomiska resurser. Nu senast via ett hemma-EM som Göran Havik och Co gjorde till en formidabel publiksuccé via smart PR, Pia Sundhage, ett bra landslag och biljetter som ALLA hade råd med. Allt för att ge damfotbollen ett uppsving via ringar på vattnet i landet. Trots att SvFF visste att det i slutändan skulle sluta med en ekonomisk nota som stod på minus.

ANNONS

För mig är det en värdegrund, skitsamma vem som pröjsar.

Jämför gärna det med hur det ser ut i andra sporter, jämför gärna med hur det ser ut i andra länder (där vårt grannland Danmark inte ens brydde sig om ha utsända reportrar när deras landslag gick överraskande bra i EM, bara i Sverige har vi en Fotbollsgala för BÅDE killar och tjejer och Lyons framgångsrika damlag får/fick hålla till i baracker en bit från herrarnas fina träningsanläggning ). Om vi nu tvunget måste jämföra.

Värdegrunder faller däremot platt när vi ska värdera vad som är “bra” eller “dåligt” på absolut toppnivå, när vi pratar om arenaidrott som finansieras via intäkter från publik, sponsorer eller TV-avtal.

I det fallet styr en grundkomponent som handlar om hur många som känner att de är beredda att betala för varan.

ANNONS

Det är samma sak med fotboll på elitnivå som det är med alla andra sporter eller, för den delen, annan underhållning i form av musik, film eller teater.

Om Umeå IK drog fem gånger så höga publiksiffror som Brommapojkarna gör så handlar det inte om tjejer eller killar, i det fallet värderas vad som anses vara tillräckligt intressant.

***

Jag får ganska ofta tweets eller mejl eller flygande ord på stan om att “du luktar illa” efter den där intervjusnutten (som ju aldrig skulle sänts, fortfarande ett mysterium hur någon i TV4-huset kablade ut det på You Tube) där Zlatan skämtar om att min parfym luktar illa.

Då gjorde Bladet ett uppslag på hela grejen och då och såväl som nu var det “bara ett skämt”.

Möjligt att det var ett lite skojsigt nu också men ibland beror det ju på vem eller vad som drabbas, eller hur?

ANNONS

***

Givetvis fylls tweet- och mejllåda av än den ena och än den andra när en sån här Zlatangrej briserar.

Där är människor på Zlatans sida som gärna för en debatt på en 10-åringsnivå och det är de som är emot och som ofta heter Lennart, Lars-Åke, Bengt och sådant som nu menar att Zlatan inte är någonting att ha.

På Twitter fick jag veta, bland annat, att jag ÄR ETT LUDER och en del annat, när jag påpekat att Zlatans kommentar om cykeln var onödig. I versaler givetvis, det är då man vet att det är barn som fått sitta för länge vid tangentbordet.

Här ett par mejl:

“Du som alltid brukar kunna kritisera skarpt och alltid försöka vara “pk”  men nu när Zlatan e i hetluften  har du varit väldigt tyst. Lite väl mycket rövslickeri och opartiskhet, För du vill ju såklart få intervjua i Zlatan i framtiden å inte heller bli av me hans telefonnummer, Att ens ha en spelares privata telefonnummer på sin privata telefon tycker jag låter rätt opartiskt, Inte direkt att en politisk journalist har en partiledares privatnummer.”

ANNONS

André Söderlund

SVAR: Jag har inte haft Zlatans nummer på tio år, det har ingen i min bransch. Sen är det förstås inte konstigt att man har idrottarens mobilnummer, det är en del av jobbet. Kämpa vidare.

Hej Patrick!
Jag som skriver är en nästan 80-årig idrottsintresserad gubbe. Det började med
Hägg-epoken, OS-48, 50-talet med Besök på Råsunda och VM-finalen 1958.
Därefter har jag sett många landskamper i fotboll och ishockey och en del
friidrottstävlingar med VM i Göteborg som höjdpunkt.Som ung började jag  tävla
längdskidåkning men ganska snart så blev det fotboll, bandy och även ishockey.
Lagidrotterna har varit viktiga för mig. Det var speciellt att samspela och
dela glädje och besvikelse tillsammans.

 

Jag tycker att dina krönikor är bra därför att du tar upp ämnen på ett
nyanserat och klokt sätt. Jag kommer ihåg att du vid något tillfälle tog upp
ANNONS
problemetatt jämföra prestationer i olika idrotter. Det är givetvis omöjligt att göra
detta rättvist. Jag tycker dock att en duktig friidrottare, simmare eller
skidåkare ska ges företräde i jämförelse med en lagidrottare som ju till stor del har sina lagkompisar att
tacka för att det går bra.

 

Jag måste säga att Zlatanhysterin har stått mig upp i halsen. Det stora
mediadrevet  började när han fick sparken från Barcelona. En del
fotbollsjournalister fick väl komma nära den store och då kom lismandet och rövslickeriet igång på
allvar. Inget snack om att killen har ett djävla bra skott och huvudspel men
han har haft en otrolig uppbackning. Försvararna och mittfälten i Milan och
PSG har sprungit och slitit som skållade råttor för att göra honom till lags.
Har studerat hans rörelseschema på planen och han anstränger sig  inte
ANNONS
särskilt mycket i matcherna. Ibland verkar det som om han inte behöver
duscha efter matchen. Tappar han bollen i en duell tar han inte ett steg för
återta den.Jag blir förbannad när främst  Expressen öser på och lovordar
honom för insatserna i Em och VM-kvalet. Varför kunde de lismande
journalisterna inte ge Isaksson och Anders S lite extra beröm . Deras insatser
var vid några tillfällen helt avgörande.  Om jag inte minns fel så hade den gode
Henrik Rydström synpunkter EH och samspelet med Zlatan. Hur fan kunde
han välja honom till lagkapten?Tjatet om Zlatan som världens bästa spelare är
närmast löjligt. Det finns många fler än Messi och Ronaldo  som  är
mycket bättre. EH borde ha tagit konsekvensen av VM-kvalet och kastat in
handduken men med Zlatans hjälp får han fortsätta.

Något som borde ha fått större plats i media anser jag att VM-bronset för 17-

ANNONS
årspojkarna skulle ha fått. En svensk skyttekung under VM var väl inte illa.
I stället ojade sig expressenjournalisterna över att Sverige borde ha fått
vara med i stora VM men snälla nån hur gärna vi vill så duger inte vårt spel
på den nivån.

 

Som du förstår är jag inte något Zlatan-fan och hans idiotiska uttalande igår
om damfotbollen gör honom ännu mindre. Jag tycker det var svagt av Expressenjournalisterna att inte såga Zlatans uttalande. Tror t.o.m.
att  Daniel K skyllde uttalandet på fotbollförbundet.
Tack för lovorden över Anders Svensson. det var han värd.
Bästa hälsningar
Kalle”
SVAR: Det är ju just Anders Svensson som Zlatan vill hylla, trots allt, om du läst hela intervjun.
***
Intressant att se hur SvFF tassar kring den heta gröten i en väldigt känslig fråga den här gången?
Hur tror ni de hade agerat om exempelvis Pontus Wernbloom sagt något nedvärderande om damfotboll?
ANNONS
Om ni undrar vem som styr svensk fotboll, indirekt.
***
Om vi ska nu ändå ska jämföra så ser jag hellre fram emot midsommar än jul.
Men framförallt ser jag redan fram emot nästa års Fotbollsgala.

 

 

 

Publicerad 2013-12-26 19:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto