Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vem ska hängas för att Zlatan sa det Zlatan sa?

Ekwalls blogg

Vi kan åtminstone slå fast att det här hade varit ett bra år för Royal League.

Jag börjar till och med fundera på om jag måste klippa gräset

***

Martin Mutumba ryktas alltså nu till Svennis klubb i Kina och det låter ju som en intressant kombination.

Guangzhou R&F kallas för The Oustiders och R står för Rich, F för Force. Bara en sån sak.

Ska inte förväxlas med det andra Guangzhou-laget i kinesiska superligan, som har Marcello Lippi som huvudtränare.

Jag har inte varit i Guangzhou, men läser mig till att storstadsområdet har nätta 12 miljoner invånare. Däremot har jag varit i Rize i Turkiet, dit Mutumba ryktades vara på väg.

Där spelade Sverige en gång en EM-kvalmatch i handboll och om vi säger så här: tyckte Mutumba att Videoton var öken så vet jag inte vad han skulle tycka om Rize, som är en rätt grå liten håla i ett te-distrikt några mil från Trabzon, ganska nära gränsen till Georgien.

ANNONS

Oavsett vilket är det trist att en allsvensk profil lämnar för lag bortom allt annat än cash, även om jag förstår att spelarna vill tjäna så mycket som möjligt.

***

Zlatan vs Damfotboll rasar förstås vidare, annat var inte att vänta.

Den senaste utvecklingen är att en hel del kollegor, sannolikt betraktade (av sig själva, inte minst) som den lite “finare” sorten, har lagt kraft på att kritisera Mattias Larssons text och även haft synpunkter på VAD Getingen publicerade i samband med intervjun.

Hur en redaktion väljer att publicera en stor intervju kan diskuteras i evigheter, jag vet inte om det är det väsentliga här?

Personligen är jag lite förbryllad över hur få riktigt tunga och fasta fotbollskrönikörer vågat/velat/orkat ha en åsikt i en “storm” som deras redaktioner inte tvekat att betrakta som en av de mest infekterade som Zlatan Ibrahimovic någonsin varit inblandad i.

ANNONS

Hos Bladet har (när detta skrives) har Laul och Frändén haft glasklara åsikter på Twitter och på Facebook hade Wegerup en väldigt tydlig och skarp åsikt i något svar till någon. Ingen av dom har vare sig bloggat eller krönikerat om detta under tidningens vingar.

Bank och Niva, som ändå måste anses vara de tyngsta av alla, har varit helt tysta.

Den enda fasta krönikor på Bladet som vädrat vad hon tycker är – Sanna Lundell. Rätt bra, dessutom.

Ibland får jag en känsla av att en del FOTBOLLSkrönikörer, långt ifrån alla men några, gärna smiter undan känsliga ämnen där Zlatan Ibrahimovic är involverad för att dels slippa landslagskaptenens arga öga och (framförallt) för att inte stöta sig med de ingrodda fotbollsläsare som står på Zlatans sida och de är ju väldigt många.

Däremot har det sällan varit ett problem att lite populistiskt sticka en kniv i njuren på Erik Hamrén.

ANNONS

Och jag tror inte att Kristoffer Bergström hade skrivit krönika om vi hade fått en ny förbundskapten på julafton.

Jo, det är julefrid och många vill vara lediga men det här jobbet kräver ibland att man får kliva av familjevärmen en timme eller två, likaväl som vi kräver att tunga namn inom SvFF måste göra det i frågan. Och någon enda borde väl ändå ha varit möjlig att skaka fram? (Jag tror inte Mats Wennerholm hade legat kvar på sofflocket om det rört sig om en lika het potatis i friidrott eller ishockey, om det så hade skett på hans eget bröllop.)

Framförallt hade jag sett fram emot att läsa vad de hade skrivit/tyckt.

När det gäller Mattias Larssons text hade några kollegor åsikter om vilka frågor som skulle ställas eller vilka frågor som inte ställdes. Några är kollegor som suttit på flertalet Zlatan-presskonferenser och aldrig ställt en enda fråga (det brukar vara samma 6-7 personer som gör det).

ANNONS

Jag kan tycka att det finns en och annan passus i Larssons intervju som kan anses lite väl tillrättalagd, men det må så vara och vi kan syna ALLA intervjuer ibland och finna lismande inslag (har ni sett Wegerups Zlatan-TV???)

När det gäller intervjuer med Zlatan Ibrahimovic så handlar det i första hand om att få honom att prata, helst mycket – det är den huvudsakliga uppgiften, för det är det som lyssnaren, tittaren och läsaren vill ha: de vill ha Zlatan.

Att kritisera någon för de svar som du får för att du anser att svaren är idiotiska ger dig ingenting annat ett rätt kyligt intervjuklimat, oavsett vem du intervjuar, och det är heller inte syftet i din roll som utfrågare. Det innebär omgående att intervjuoofret sluter sig, lite som i Stina Dabrowskis klassiska med Maggie Thatcher, om ni minns.

ANNONS

Skarpa följdfrågor är förstås någonting helt annat och givet är att du måste ha öra och sinnesnärvaro att trycka in sådana när de behövs, vilket rent tekniskt kan vara lättare när du sitter face to face och inte pratar i telefon.

Zlatan Ibrahimovic är ett speciellt intervjuoffer, jag tror mig veta efter en hel del one-to-one-intervjuer med honom sen många år tillbaka.

Jag tror inte för ett ögonblick att han är rädd för att ta känsliga frågor, ej heller skarpa följdfrågor men du måste också ha förmågan att läsa av hans dagsform när det gäller humör och du får helt enkelt välja dina krig: antingen kommer du hem med en intervju med utförliga och intressanta svar eller så kommer du hem med “bra, mycket bra” och andra korthuggna sluta svar.

Frågan är vad som är bäst för slutprodukten?

Ja, Mattias Larsson kunde ha hanterat det där onödigt raljerande och kränkande cykelsvaret annorlunda när det väl kom plötsligt, men det är lätt att påpeka i efterhand och jag har hört Zlatan säga både det ena och det andra som varit kontroversiellt genom åren inför journalister och den enda jag vet som ibland konfronterat honom är Långe Lundh.

ANNONS

Många av de som idag tycker att Larsson skulle ha gjort si eller så är samma människor som inte ens haft förmåga att fråga Zlatan vad han tycker om vädret när han väl suttit framför dom på ett podium.

Och det som stör mig allra mest är att vi vill få det till att det är Larssons, Expressens, SvFF:s, Raiolas, Hamréns och alla andras fel att Zlatan sa som han gjorde när han sa det där om den signerade cykeln.

När det var Zlatan som sa det.

Ha då stake nog att kritisera den som kritiseras bör.

(Även om det inte kan undgått någon hur SvFF lyckats monsterklanta sig i den här frågan från första början)

***

Nej, Getingens chefredaktör Thomas Mattsson var heller inte så snabb med att ha en åsikt om Zlatans utspel.

***

Det här är känslomässigt och väldigt bra av Caroline Seger.

Inget bullshit eller mumbojumbo.

ANNONS

***

Helt ärligt, ska man klippa gräs i december?

 

Publicerad 2013-12-28 01:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto