POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

I allsvenskan kan du aldrig räkna ut någon - inte så här tidigt

På väg hemåt igen efter några dagar i Bangkok och Shanghai.

Och om Thailands huvudstad var ett enda stort vattenkrig när vi var där, så var Kinas största stad vatten från skyn.

Hur nu dropparna lyckas tränga sig igenom det täcke av smog som 18 miljoner människor hjälps åt att bilda i det hav av trafik som det blir när 18 miljoner människor (ja, ARTON miljoner) ska transporteras på olika sätt.

Eller som Tobias Hysén, idag framgångsrik forward i Shanghai East Asia, och jag kallt konstaterade: det är inte Hisingen direkt.

När jag och Wilma, 14 år, skulle ta en promenad till hyllade tapasrestaurangen El Willys, på The Bund no 22, fick vi veta att av Radissons concierge att den låg runt hörnet och att det faktiskt gick att promenara dit.

Vilket vi gjorde. I en timme.

Men maten var fantastisk och det säger förstås också en del om hur världen ser ut idag, att det var i Shanghai man fick käka den bäst tapas man någonsin ätit.

***

Var det i senaste bloggen jag skrev att du aldrig kan precisera vare sig olika “facit” eller olika “domar” över lag i allsvenskan efter några få omgångar. Du kan knappt göra det efter sjutton omgångar.

Just allsvenskan är ju sådan att du aldrig riktigt vet och det är också en stor del av charmen med ligan.

Idag är Malmö FF imponerande, i augusti kan de stå med sålda spelare och ett kval till Europa som ställer allting upp och ned…vi har sett exakt just det förut.

Vi har sett AIK vara halvt uträknat flera gånger på senare år, men borde veta att de väldigt ofta visat sig vara ett starkt höstlag.

IFK Göteborg? Ja, jag tror inte att den trupp som laget byggt på sig kommer att vara av ondo när vi ska ge oss in i avgörande skeenden.

Och så vidare.

Ett dåligt resultat idag behöver inte betyda mycket mer än ett dåligt resultat IDAG.

Vi borde alla ha lärt oss det om allsvenskan.

Själv beundrar jag ligan för att den är just exakt sådan.

***

Det krävdes några semesterdagar – eller snarare ett gäng lååååånga flygresor utan uppkoppling – för att jag skulle få tid att börja avverka den hög av olästa böcker som jag samlat på mig.

Och äntligen fick jag läsa Henrik Brandao Jönssons “Gräset är alltid grönare i Brasilien – en resa genom världens bästa fotbollsland”.

Jag skriver äntligen eftersom jag länge velat ta mig an boken, inte minst inför fem arbetsveckor i Brasilien i sommar.

Men också för att boken fått sådana lovord av de som lät den och jag kan bara instämma: det är en oerhört givande “fakta”- och reportagebok, en av de allra bästa jag läst i den genren.

Du behöver inte ens vara intresserad av vare sig fotboll eller Brasilien för att känna att boken är initierad, underhållande, målande, spännande och på sina hålla färgsprakande i en palett av mijöer som doftar ett smått galet land.

Läs gärna boken, du kommer inte att ångra dig.

Däremot känner man ett vemod över den smutsiga korruption som för evigt varit en vidrig del av Brasilien och jag är inte ett ögonblick förvånad över att både Blatter-VM och IOC-OS till slut hamnat i landet. Om vi säger så.

***

Sen är det nog ganska klart att Halmstad, Falkenberg, BP och Mjällby kommer att få en jobbig resa.

Men något annat var inte riktigt att räkna med och just nu går det inte att räkna bort någon.

***

När jag och Lille-Anders ironiserade på Twitter om ett Sportnytt-inslag som handlade om att en målvaktsmask i en damhockeyfinal för några veckor sen kanske hade mätts fel…då tappade en en SvT-kille vid namn Dusan, som var inblandad i inslaget, det så till den milda grad att han på nån sorts gammel-SvT-jargong vräkte ur sig något i stil med att “SvT är en nyhetsredaktion och inte bara Bonde söker fru”.

Nu får Dusan tycka som han vill, såväl om TV4 som om hur stark storyn är om en målvaktsmask som kanske mätts och som i sådana fall borde ha gett det ena laget en utvisning och inte det andra och då hade möjligen det det andra laget gjort ett mål och inte det ena.

Det är inte det.

Jag känner bara att den typen av förakt är underlig när det kommer från en som borde ha lite insikt.

TV4:s ledning vill måhända lura i folk att det blir bättre journalistik av att sparka 140 av 165 än att inte göra det, men TV4:s sportavdelning sänder idag oändligt mycket sport i olika former och allting styrs av en seriöst arbetande redaktion.

Idag vågar jag påstå att TV4:s olika kanaler (där även CMore ingår, icke att förglömma) sänder betydligt fler antal timmar sport på ett år än Sveriges Television.

Fyran sänder, jämte SvT, dagliga nyhetsprogram om sport, vilket förstås också styrs av seriöst redaktionellt arbete, morgon såväl som kväll.

Huruvida Dusan, du eller andra föredrar att sportska sändas i någon annan kanal är förstås en annan sak, men TV4 och dess sportbevakning har lika lite att göra med satsningar på Bonde söker Fru som SvT:s sportsändningar har att göra med den kanalens allra mest sedda program, Melodifestivalen.

***

I Brandao Jönssons bok får vi helt fantastiska berättelser och beskrivningar om Socrates, Garrincha, den smutskastade målvakten Barbosa och om den enorma amatörligan i Manaous djungelområden.

Själv blev jag också väldigt förtjust i storyn om kommentatorn och programledaren, den självupptagne Galvao Bueno som fick fotbollsproffslön av Globo, flyttade till Monaco och flög i privatplan till sina jobb.

***

Lasse Vibe är ingen dum spelare och med rätt flyt kan han göra ganska många mål i år.

Och Sam Larsson är så pass snillrik och teknisk ibland att man förstår att U21-landslagets förbundskapten, Håkan Ericsson, inte tycker att det är en spelare för honom.

***

Vad vill du INTE få veta just när du satt dig ned i flygplansstolen inför en elvatimmarsflight?

Jo, att planet inte får åka iväg på grund av “trafikerad flygplats” förrän om – en timme och tjugo minuter.

Alltså, det första du känner för inför elva timmar i SAS:s fullsmockade ekonomiklass är inte att du ska sitta still i din trånga lilla stol under 80 minuter, utan att komma en meter.

Och jag tror fortfarande inte ett ögonblick på att beskedet om den här typen av förseningar (har hänt mig förut, en gång i Chicaco med American Airlines fick vi vänta i tre timmar) kommer just exakt när planet har boardats klart. Som en överraskning liksom, en och en halvtimme med annan trafik.

Jag tror bara det handlar om att trycka iväg passagerarna från avgångshallen, in med dom i planet och sen är vi av med dom.

***

Än en gång: allsvenskans bästa offensiva ytterback är Elfsborgs Johan Larsson. Förra året. Och i år.

***

Det går ju inte att släppa: var målvaktsmasken för stor eller inte?

***

19-årige Simon Gustafsson i Häcken är förstås en sån spelare som kan “bli hur bra som helst”.

***

Som läget är nu så blir det svårt för Erik Hamrén att bortse från Guillermo Molins i vårens enda landskamper, mot Belgien och Danmark i maj.

Även om Molins inte var stekhet under januariturnén så har han under en väldigt lång allsvensk period visat såväl kvalitet som oavbrutet självförtroende, dessutom är han användbar på två olika positioner vilket borde vara en fördel i en trupp.

***

Nästa resa på programmet är på tisdag och onsdag.

Då kör Grandiosa SM i Fotbollskunskap igång igen.

Jag och Lundh ska till Göteborg och Borås.

Det är inte Bangkok och Shanghai direkt, men allting har sin charm.

Så även Hisingen, såklart.
Publicerad 2014-04-18 kl 19:58
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå