POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu skådar vi kändisar i Gökboet

IMG_7456

* Där borta, rakt fram, ligger vårt Gasthaus

Tillbaka uppe i Bralperna, tillbaka i en skog på ett berg, tillbaka i Gökboet.

Det kändes lite som att komma hem.

Därför kändes det lite jobbigt att det under vår tid i Sao Paulo hade checkat in ANDRA MÄNNISKOR.

Det är ju vårt ställe det här!

Man förstår inte ens hur de som är här har hittat hit överhuvudtaget eftersom det ligger som det ligger…jag skulle kunna tänka mig att det här är ett place som Greta Garbo kunde ha dragit till för att komma bort från allt och alla.

Och Paulinho upptäckte självklart att det satt två väldigt kända och berömda brasilianska skådespelare i restaurangen ikväll.

Det här stället upphör aldrig att förvåna.

***

För fyra år sen vann Spanien VM, för tv år sen vann de EM och för två år sen var två spanska klubblag i final i Champions League, ett annat gick till kvarten.

Och även om det som har varit har varit och även om klubblagen till stor del innehåller betydelsefulla spelare (för att tala understatement) som INTE är spanska så är det ändå lite väl tidigt att dödförklara Spanien som fotbollsnation.

Däremot sitter del Bosque med en problematik som vi kan se på andra håll, de supermeriterade spelare han helst väljer fortfarande fallerar ibland. Lite väl ofta, till och med.

Då kan det lätt rinna iväg till 5-1 i holländsk favör när allting är på väg att rasa.

Jag är fortfarande övertygad om att Spanien kan komma tillbaka i detta VM, men OM de tar sig  förbi Chile i gruppspelet så blir det som 2:a sannolikt och då väntar lika sannolikt Brasilien (gruppetta) i en åttondel i Belo Horizonte.

***

Tänk att Chelsea sålde Robben en gång. Och köpte Torres.

***

Chile!

Det tempot, den viljan att ösa på, trycka och bara spela åt enda håll: framåt.

Ska bli intressant att följa Albornoz’ lag i den grupp som redan känns hyperintressant efter första omgångens resultat.

***

Alltså, vilket sagolikt nickmål av Robin van Persie.

Prestationen är fantastisk: timingen, touchen (inte för mycket inte för lite), kylan och fysiken (få kroppen att flyga rakt framåt mot en boll som kommer från sidan)

Ett klassiskt mål.

Kan redan nu vara med och slåss om VM:s snyggaste, lite beroende på vad vi får se.

Inte minst om vi skulle – som i simhopp – räkna in svårighetsgraden.

***

Paulinho älskar att kalla Foto-Johan för Tarlandao (Store Tarland) och då får han såklart heta det.

För alltid.

***

Det låg en rätt tung “dagen-efter” över Sao Paulo när vi tidigt i morse tog oss genom stan mot flygplatsen.

Inte ens trafiken var särskilt intensiv.

Helgdag utlyst och jodå, jag hörde hur hårt det festades natten lång.

Det verkade var ganska god stämning på sina ställen trots att det “rådde totalt kaos i staden Sao Paulo”.

***

PÅDDEN 57 är ute och jag berättar bland annat om livet i Gökboet direkt från rummet och försöker dessutom guida Olsson i en värld där plånbok, nycklar och mobil INTE ska ligga i kavajen eller i bröstfickan.

Och mycket annat.

Klicka här för att lyssna.

***

Är det något jag avskyr mer än mycket annat så är det journalistik som bygger på vad “Nisse i Hökarängen” eller andra pseudonymer vräker ut sig på olika Twitterkonton.

Det är så lågt.

***

Ja, jag förstår Martin Hansson när han vill att kritiken ska riktas främst mot de som filmar och inte enbart mot domarna.

Ni som hängt med i denna blogg vet att jag tycker likadant.

Men i fallet med japanen i Brasilien-Kroatien så tycker jag att det är en situation som en VM-domare ska kunna klara av att bedöma korrekt, speciellt där han står – det finns inte tillstymmelse till förseelese som skulle förhindra Fred på något vis, det är en situation där domaren på egen hans letar upp.

Det är en annan sak när en holländsk försvarare väldigt klumpigt kastar sig in i situationen med Costa. I det fallet förstår jag att en domare kan bli lurad om anfallaren faller över ett ben litr snyggt och någonstans får försvararen skyla sig själv för sitt klumpiga och riskfyllda agerande.

Sen har Hansson rätt: det är de filmande spelarna som är de största bovarna, det är de som gör allt för att lura allt och alla i syfte att skaffa sig och laget en straffspark.

Ja, det är ytterst lite kontakt på Freds vänstra axel. Men det är inget som stoppar honom överhuvudtaget och det får inte en man på 90 kg att flyga upp i luften och kasta sig handlöst skrikande på planen.

Det händer att spelare RÖR VID VARANDRA under en fotbollsmatch på elitnivå, saker och ting händer hela tiden i alla olika närkamper eftersom det är fotboll vi spelare – det betyder inte per automatik att allting är ett regelbrott.

Men domaren får alltså så skit när blir lurad.

Här har synen på fuskare verkligen ändrat sig genom åren. När Diego Maradona använde sig av Guds Hand i duell med Peter Shilton 1986 så fick Maradona skiten. Inte domaren. Rivaldo likaså 2002.

Ska vi överhuvudtaget får bort den delen av filmandet som bara har i avsikt att få spelare utvisade eller skaffa sig en enorm fördel i form av en straff så får vi antingen börja straffa hårt i efterhand…vilket kan bli svårt när den italienske domarbasen menar att det kanske var straff ändå…då undrar jag vad som skulle bestraffas eller inte.

Eller så börjar man på ledarnivå – det känns som jag skrivit detta tusen gånger – att bestämt påpeka att sånt här accepterar vi inte i vårt lag. Även om alla är sig själv närmast.

Nu säger istället Scolari att Fred inte filmar alls och att det är straff, tio gånger av tio repriser. Det innebär endast att du uppmuntrar fortsatt fuskande. Och, nej, det är inte “en del av spelet”, för då hade det inte varit tillåtet.

Jag tycker också att kroatiske förbundskaptenen Kovac träffar lite snett när han inte alls vill hänga Fred för filmningen eftersom han förstår att han försöker. Istället för att bestämt säga att det inte är OK  att springa (eller stå!) omkring och bara ramla omkull i syfte att lura sig till framgång. Och andras olycka.

Domare ska ha skit när de gör dåliga insatser, spelare likaså (tänk stackars Iker idag).

Men ska vi överhuvudtaget får bort den här typen av regelbrott, som upprör så många och som är på väg att dra ett löjets skimmer över sporten, då får vi ju skylla på de som filmar. Inte på någon annan.

***

IMG_7462

 

Ett kärt möte idag när Paulinho och Erik Hamrén möttes för första gången på evigheter.

Det var Hamrén som tränade Örgryte när Paulinho Guara och Afonso Alves kom dit (glömmer aldrig deras första match från start mot Djurgården en sommar på Stadion, stor uppvisning när Öis vann med 3-2).

Hamrén lärde Paulinho att äta gröt.

Ett råd han fortfarande följer.

***

I morgon måste jag ta mig närmare de mycket sällsynta sluttningskossor som går och betar på bergskanten rakt framför mitt fönster.

Olsson hävdar att de har två kortare ben så att de kan stå rakt upp och inte bara ramla ned.

En Garrinchko?

 

 

 

 

 

Publicerad 2014-06-14 kl 04:11
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå